Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμή για διόρθωση η στάση του ΔΝΤ

Αφορμή και όχι αίτιο θεωρούν παράγοντες της αγοράς τη στάση του ΔΝΤ, με το ΧΑ να διορθώνει χαμηλότερα των 1.300 μονάδων. Πτωτικό γύρισμα στις τράπεζες. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και 3E. Κέρδη για ΔΕΗ, MPB.

Περισσότερο σαν αφορμή φέρεται να χρησιμοποιείται το ενδεχόμενο μη καταβολής των αναλογούντων δανείων από το ΔΝΤ, παρά σαν ουσιαστικό αίτιο.

Αφορμή που όμως, «διευκολύνει» τη διόρθωση της αγοράς όταν σταδιακά από τις 13:50 και μετά βγήκαν πωλητές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Έτσι, πριν από λίγο, ο Γ.Δ. υποχωρούσε στις 1.295 (-1,1%), ο FTSE-20 προς τις 581 μονάδες (-0,9%) με ενδεικτική τη διακύμανση της Εθνικής.

Από την αρχικά τοπική κορυφή των 5,18 η τιμή διαμορφώνονταν πριν από λίγο στα 4,90 ευρώ.

Σημειώνουμε πως για τη μετοχή ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί σήμερα στα 4,86 ευρώ, ενώ εξαρχής θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση την επιβεβαίωση των 4,80 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν σε προσπάθεια «τιθάσευσης» της χθεσινής ακραίας μεταβολής και γι’ αυτό επικαλούνται την πίεση που δέχονταν από την αρχή της συνεδρίασης οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Άλλες πηγές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διόρθωση της μετοχής της 3E, ορισμένοι εξ’ αυτών δε σχετίζουν την υποχώρηση με πιθανό κύκλο νέων αντιπαραθέσεων μεταξύ της διοίκησης του ομίλου και του οικονομικού επιτελείου.

Ο όμιλος έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέας φοροεπιβάρυνσης αυτή τη φορά μέσω των μη αλκοολούχων ποτών – αναψυκτικών.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό επιτελείο επιμείνει στην πρόθεσή του να επιβάλλει τελικά ειδικό φόρο στα αναψυκτικά, τότε θα πρέπει να περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον την απάντηση της 3E.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων θα πρέπει να αποδοθεί στην προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως όσων ενεργοποιήθηκαν από τα ελάχιστα της Παρασκευής, μέχρι τα τοπικά υψηλά στο πρώτο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης.

Ούτως ή άλλως, από την αρχή είχαμε θεωρήσει απαραίτητη προϋπόθεση την επιβεβαίωση των χθεσινών στηρίξεων και όχι στην άμεση συνέχιση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v