Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 1.300 με τραπεζικό "άλμα" 10%

Τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου 12μήνου κατέγραψε η αγορά με τις τράπεζες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, εν μέσω σεναρίων συμφωνίας για νέο δάνειο. Στο +17% η Κύπρου. Άλμα άνω του 10% για ΕΤΕ, Εurobank, ΜΙG.

Ξαφνική συνάθροιση “αγανακτισμένων” αγοραστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνει να προσδίδει πρόσθετο ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις που θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή έντονα ανοδική αντίδραση ήταν μία ακόμα “bull trap” που δεν θα έχει διάρκεια περισσότερο των δύο συνεδριάσεων, ή οι χαμηλές αποτιμήσεις έφεραν πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον σαφώς “ποιοτικότερο” που δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο κινήσεις βραχυπρόθεσμων “παικτών”.

Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι συντηρητικοί επενδυτές περιμένουν να δουν την συνέχεια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που σχετίζουν το σημερινό έντονα ανοδικό ξέσπασμα και με το τέλος του μήνα και την δημιουργία εντυπώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης δεν υποχώρησαν ιδιαίτερα από τα υψηλά ημέρας των 1310,61 (+5,67%) και 974,44 (+10,06%) μονάδων, δεν έδειξαν (όπως άλλες φορές) διαθέσεις παράδοσης του μεγαλύτερου μέρους των κερδών και αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο τζίρο (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 46 συνεδριάσεων) είναι σχετικά ενθαρρυντικό.

Βέβαια σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι τελικές δημοπρασίες, που βοήθησαν ο Δείκτης να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, καθώς πριν από αυτές ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 1299,52 μονάδες.

“Ατμομηχανή” ανόδου ο “ταλαιπωρημένος” Τραπεζικός κλάδος και σε δεύτερη φάση ο 20αρης, που ουσιαστικά “απαγόρευσαν” την ενασχόληση των traders σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Οι σημερινοί αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών “ξέχασαν” ότι οι εκροές από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάριο του 2011 έφθασαν τα 38,5 δισ, ενώ περίπου 8 δισ (αν όχι παραπάνω) υπολογίζονται οι εκροές στο δίμηνο Απριλίου Μαϊου 2011, αλλά και την πιθανότητα τα νέα “stress tests” να δείξουν ότι και άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα έχουν ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και προχώρησαν σε τοποθετήσεις μια μένει να δούμε αν θα δικαιωθούν.

Εννοείται ότι οι σημερινοί αγοραστές “πάτησαν” σε κάποιες θεωρητικά θετικές ειδήσεις και βέβαια στο θετικό διεθνές κλίμα.

Αποκλείοντας την πρόταση συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας, ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε πως η λύση στο Ελληνικό πρόβλημα θα έχει δοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της Ελληνικής κρίσης και συγκεκριμένα η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το βασικό δημοσίευμα της "Wall Street Journal".

Σύμφωνη φέρεται να είναι η Τρόικα με την πρόταση περί μείωσης του ΦΠΑ για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από τον Κυβερνητικό
συνασπισμό της Γερμανίας, η Τρόικα συναινεί στην μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίτευξη πολιτικής συναίνεσης για νέα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα πάντως με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, προς ώρας δεν τίθεται θέμα μείωσης του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση δηλώσεις και δημοσιεύματα έδωσαν σημαντική ώθησε σε ευρώ, Ευρωπαϊκές Αγορές και βέβαια στο “υπερπουλημένο” Ελληνικό Χρηματιστήριο και αν όλα αυτά μετουσιωθούν σε πράξη και ταυτόχρονα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας (κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο με τόσο υψηλή ανεργία), δεν αποκλείεται τα “μπάνια του λαού” να συνοδευτούν με “συγκινήσεις” στο Χ.Α. που θα ευνοήσουν και την προσπάθεια του πρώτου κύματος των αποκρατικοποιήσεων.

Αν και για πολλούς τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θεωρούνται ελκυστικά, κυρίως εκτός Τραπεζικού κλάδου, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνιστούν σταδιακές και άκρως προσεκτικές τοποθετήσεις, πάντα με μεσοπρόθεσμο (τουλάχιστον) ορίζοντα.

Βέβαια αν συνεχίσει να ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα και δεν ενεργοποιηθούν “φρέσκοι” κωδικοί, η Αγορά δεν μπορεί να περιμένει και πολλά πράγματα μιας και η “έξωθεν” Χρηματιστηριακή βοήθεια δεν αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρή.

Από την άλλη δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι σε ένα τέτοιο δυσάρεστο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον η αξιοπιστία της Αγοράς βρίσκεται στο ναδίρ και η πρώτη αλλαγή κλίματος δεν αποκλείεται να επιφέρει συντριπτικές αλλαγές στους συσχετισμούς μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Σε κάθε περίπτωση οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η Αγορά θα δώσει μία πρώτη αντίδραση προς τις 1530 μονάδες, βγάζοντας τον Γενικό Δείκτη από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, ή θα επιστρέψει στον γνωστό αρνητικό της βηματισμό, επαναφλερτάροντας με τις 1150 – 1100 μονάδες.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι ο σημερινός “ενθουσιασμός” των αγοραστών άφησε να περάσει “ντούκου” και η υποβάθμιση της Κύπρου από την Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, σε "Α-" από "ΑΑ-", ενώ το outlook παραμένει αρνητικό. Ο διεθνής οίκος τονίζει την υψηλή έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών στο Ελληνικό χρέος και την επίπτωση που μπορεί να έχει στα οικονομικά της Μεγαλονήσου.

Θετική εικόνα και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, έστω και αν υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης της Χώρας και της αδύναμης πολιτικής αντίδρασης στο αυξανόμενο δημόσιο χρέος της.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Το δημοσίευμα της Wall Street Journal με αναφορά στην προετοιμασία από πλευράς Γερμανίας για την παροχή νέου δανείου στην Ελλάδα και οι εκτιμήσεις των Βιομηχανιών της Ιαπωνίας πως η παραγωγή τον Μάιο θα σημειώσει αύξηση 8%, αποτελούν τα καύσιμα για άνοδο στις Χρηματιστηριακές Αγορές και το ευρώ.

Αν το ενιαίο νόμισμα διασπάσει την ζώνη αντίστασης $1,4345 – 75, θα οδηγηθεί πρώτα στο $1,4460 με τελικό στόχο το $1,4570.

Το σιτάρι στο άνοιγμά του μετά την τριήμερη παύση διαπραγμάτευσης υποχωρεί, συνέπεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού της Ρωσίας για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών του προϊόντος από την 1η Ιουλίου”.

Έντονα ανοδικό ξεκίνημα και στην Wall Street που δείχνει να αγνοεί τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά μηνύματα από την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Έτσι οι τιμές των μονοκατοικιών μειώθηκαν επί 8ο συνεχόμενο μήνα και επιβεβαίωσαν την “διπλή βουτιά” στην Αγορά ακινήτων. Ο δείκτης τιμών που καταρτίζουν οι S&P/Case Shiller και καλύπτει τις τιμές μονοκατοικιών σε 20 μεγάλες μητροπόλεις τον Μάρτιο διολίσθησε 0,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 3,6% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει 0,24% μετά από πτώση 0,18% στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης, επιδείνωση παρουσίασε το Μάιο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο The Conference Board. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε το Μάιο στις 60,8 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 66,0 μονάδων τον Απρίλιο.

Η τελευταία μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι η χαμηλότερη από το Νοέμβριο του 2010 και πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66,4 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην Αγορά Παραγώγων, όπου και εκεί σημειώθηκε σημαντική ανοδική αντίδραση, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στα υψηλά ημέρας, πιθανώς και λόγω “short covering”.

Όσον αφορά την “spot” Αγορά δεν έλειψαν και οι αρνητικές εκπλήξεις, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα.

Μεταξύ των σημαντικά υστερήσαντων και οι Αεροπορία Αιγαίου, Axon, Υγεία, Forthnet, Euromedica και Alapis.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +5,58% του Γενικού Δείκτη και το +10,06% του Τραπεζικού, είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 12μηνου, με την αμέσως προηγούμενη να εντοπίζεται στις 10/5/2010 με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 9,13% και τον Τραπεζικό κέρδη 14,42%.

Όμως η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου που αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για το Χ.Α. και αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,73% και από τον Τραπεζικό 10,18%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -7,39% και -22,11% αντίστοιχα.

Μόλις δύο τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-2,02% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Ελ. Πετρέλαια (-0,45%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για Κύπρου (+17,35%) και MIG (+14,29%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 10% για Εθνική και Eurobank, του 9% για Μυτιληναίο, ίσα ή μεγαλύτερα του 8% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank και του 5% για ΟΤΕ, Πειραιώς και Coca- Cola. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1310,61 μονάδες (17.09) και έκλεισε τελικά στις 1309,46 με κέρδη 5,58%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 160 εκατ. από τα οποία τα 25,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 133 ανοδικές μετοχές έναντι 40 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 18,52%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. θα προσπαθήσει να απεμπλακεί από την ιδιότυπη ομηρία πολιτικής ασυνεννοησίας, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η αποτυχία να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της περασμένη Παρασκευή οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράψει νέο χαμηλό πολλών ετών.

Η Αγορά βρέθηκε ουσιαστικά σε ελεύθερη πτώση χωρίς διαφαίνεται κάποιου τύπου αντίδραση. Οι πραγματικοί επενδυτές έχουν πλέον εγκαταλείψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς είτε έχουν εγκλωβιστεί σε μετοχές που αγόρασαν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και περιμένουν το… θαύμα, είτε έχουν επιλέξει πλήρη αποχή.

Η Ελληνική Αγορά κινείται, πλέον, μόνο από τους πολύ βραχυχρόνιους παίκτες, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα και ποντάρουν σε κέρδη της στιγμής.

Η στήριξη της Αγοράς είναι, πλέον, απροσδιόριστη, ενώ η πρώτη προς τα πάνω αντίσταση βρίσκεται στις 1450 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών σε τεμάχια, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, υποχώρησε και κινήθηκε χαμηλότερα από τον Κινητό Μέσο Όρο των τελευταίων 30 ημερών, που με τη σειρά του μειώθηκε στα 17,4 εκατ. τεμάχια. Οι πάντες εξακολουθούν να ψάχνουν μια είδηση ικανή να αναστρέψει το κλίμα της απαξίωσης και να επαναφέρει τους αγοραστές.

Οι πληροφορίες και οι φήμες για τον τρόπο λύσης του Ελληνικού προβλήματος αναφέρονται, πλέον, μόνο σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, διότι οι Έλληνες απέχουν, τουλάχιστον των δηλώσεων.
 
Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα βασική είδηση χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος ήταν η δημόσια πρόταση της Credit Agricole για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας προς 1,76 ευρώ. Πρόθεση των Γάλλων είναι να συγκεντρώσουν το 95% του συνόλου των μετοχών –ήδη κατέχουν το 90%- και να βγάλουν την Εμπορική από το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε η ροή της δημοσίευσης ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών για το Α΄ τρίμηνο του 2011, ενώ εν γένει τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα (όπου υπάρχουν δημοσιοποιημένες προβλέψεις αναλυτών).

Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές των μετοχών είχαν την προηγούμενη εβδομάδα σταθεροποιητική τάση και κατέγραψαν μικρές διακυμάνσεις. Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ελαφρά η επιθυμία ανάληψης ρίσκου και να επικρατεί κάποιος σκεπτικισμός.
 
Οι προβλέψεις για το 2ο τρίμηνο κάνουν λόγο για ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

Σταθεροποιητική ήταν η τάση και στις τιμές των ομολόγων, καθώς τα κεφάλαια επανέρχονται από τις μετοχές, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τιμές να ανεβούν.

Ήπια ανοδική τάση παρατηρείται στα εμπορεύματα, μετά τη σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η Αγορά έχει “υπερπουληθεί” και ψάχνει το νέο που θα της δώσει ελπίδα και ίσως αυτό να είναι η χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας στο Ελληνικό ζήτημα.

Μέχρι τότε το Χ.Α. θα παραμείνει εξαρτημένο από “τρίτους” και καθαρά από πολιτικές αποφάσεις.

Κοντά στην στήλη και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) που θα προσπαθήσει να “φωτίσει” την ταλαιπωρημένη διαγραμματική εικόνα δεικτών και μετοχών:

Ισχυρές τεχνικές ενδείξεις σημαντικής συρρίκνωσης στα περαιτέρω περιθώρια κέρδους των υποτιμητών (Bears) αναδύει ο αλγοριθμικός ταλαντωτής Polarized Zone. Σύμφωνα με αυτόν το δείκτη η επιχείρηση ανοίγματος “short” θέσεων χαμηλότερα των 1260 με 1250 μονάδων Γενικού Δείκτη ενέχει υψηλό ρίσκο καθώς το περιθώριο πτώσης εντοπίζεται 5 - 6% χαμηλότερα, στις 1170 μονάδες, με το κίνδυνο όμως μιας άμεσης ανοδικής “ανάφλεξης” να βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Εντυπωσιακές είναι επίσης και οι μεσοπρόθεσμες αποκλίσεις, που παρουσιάζει η γραμμή των υποτιμητών (Bears) σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, καθώς παρά τα νέα χαμηλά της Αγοράς η εν λόγω γραμμή αδυνατεί να κινηθεί υψηλότερα παρουσιάζοντας έντονα πλέον τα σημάδια αποδυνάμωσης.

Από την άλλη πλευρά η γραμμή των ανατιμητών (Bulls) κερδίζει σταδιακά έδαφος, παρά το super αρνητικό περιβάλλον, προϊδεάζοντάς μας θετικά για τη μετέπειτα πορεία.

Ανάλογο alert πιθανής έναρξης αντίστροφης κίνησης είχαμε λάβει και το 2007, στοιχείο που απέφερε τελικά τη βίαιη αλλαγή τάσης και το γνωστό “meltdown” του 2008- 2009.

Η συνεχόμενη ανοδική άρνηση της τιμής της Εθνικής Τράπεζας να καταγράψει κατά τη περίοδο 31/01 – 14/03 εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από τον Exponential κινητό μέσο των 26 εβδομάδων οδήγησε στη πορεία σε ένα νέο έντονο καθοδικό κύμα διάρκειας 10 εβδομάδων ωθώντας έτσι τη μετοχή να καταγράψει τιμές - για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία της - κάτω από την ονομαστική της αξία των 5€.

Η συμπεριφορά της μετοχής πέριξ του εν λόγω μεσοπρόθεσμου κινητού μέσου μας θέτει σε εγρήγορση σε ένα νέο μελλοντικό “φλερτ”, καθώς μια πιθανή επιβεβαιωμένη διάσπασή της (σημερινή τιμή κινητού : 6,34€) με αυξημένο εβδομαδιαίο όγκο συναλλαγών θα βάλει τις βάσεις για τη διαφυγή της μετοχής από το υπάρχον καθοδικό κύμα του Οκτωβρίου του 2009.

Προς το παρόν η μετοχή δημιουργούσε τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο μικρά σε εύρος καθοδικά “σκαλοπάτια”. Άκρως ενδεικτική της “oversold” κατάστασης είναι και η επαφή της τιμής με τη κάτω λωρίδα των Bollinger Bands μετά από ένα διάστημα 40 μηνών. Βάση των ενδείξεων αυτών θεωρούμε ως πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας βραχυχρόνιας κίνησης πάνω από τα 5,2 με 5,4 ευρώ.

Την περιοχή των 6,80 ευρώ προσπαθούσε στις τελευταίες συνεδριάσεις να διασφαλίσει η μετοχή του ΟΤΕ για να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει διαγραμματικό “πάτημα” σταθεροποίησης.

Βραχυχρόνιος σκοπός του εν λόγω εβδομαδιαίου pattern η επαδιαπραγμάτευση της μετοχής κοντά στο σημαντικό απλό κινητό μέσο των 26 εβδομάδων, στα 7,33 ευρώ. Ανοδική διάσπαση του εν λόγω κινητού θα φέρει τη μετοχή σε αντιπαράθεση με την αντίσταση του εύρους διακύμανσης των 8 με 8,10 ευρώ.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που η τιμή της μετοχής δηλώσει έντονη αδυναμία διακράτησης σε εβδομαδιαίο επίπεδο τότε θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακή βύθιση προς τη στήριξη της εαρινής περιόδου του 2010, στα 6,12 ευρώ, προκαλώντας όμως διαγραμματική καταστρατήγηση του ανοδικού κύματος από τα 5,16 - 8,58 ευρώ.

Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά της μετοχής κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Ισχυρή καθίζηση στη κεφαλαιοποίησή του έχει υποστεί από τις αρχές του έτους ο όμιλος Φουρλή προεξοφλώντας σε υπέρτατο βαθμό τις υπάρχουσες αρνητικές οικονομικές συγκυρίες. Παρά όμως το αρνητικό κλίμα ο όμιλος δεν έχει τεθεί σε επενδυτική “αγρανάπαυση”, καθώς προετοιμάζει αναπτυξιακό πλάνο επενδύσεων στο εξωτερικό άνω των 75 εκατ. ευρώ, ενώ μεσομακροπρόθεσμο “κλικ” προκαλεί η κίνηση επέκτασης της Intersport στη Τουρκία.

Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή έχει βρεθεί μετά τη διάσπαση των 5,14 ευρώ λίγο χαμηλότερα από την άκρως σημαντική μακροπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 4,77 με 4,55 ευρώ, επίπεδο, όπου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι μεσοπρόθεσμοι πυθμένες του 2009 και του 2010, κάτι που μπορεί να τοποθετήσει το πρώτο θεμέλιο ανοδικής αντίδρασης προς την περιοχή των 5,7 με 6 ευρώ.
 
Ως ιδιαίτερα θετική εκτιμάται και η ενεργοποίηση των αγορών ιδίων μετοχών σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, πιθανόν και λόγω “short covering”.

Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,83% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις έως και με premium 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14990, τιμή εκκαθάρισης 582,10) κινήθηκαν μεταξύ 558,25 και 589 μονάδων.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 στο 55%, με τους επενδυτές να μην δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρούσα Αγορά αφού καταγράφηκαν μόλις 625 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (400 δικαιώματα αγοράς και 225 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (70000 Κύπρου, 13000 MPB, 60000 Alpha Bank, 190000 Εθνική, 15000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9741), Alpha Bank (3361), Πειραιώς (4605), Eurobank (2370), ΟΤΕ (2283), Ταχ. Ταμιευτήριο (996), ΔΕΗ (560), MIG (1586), MPB (1484), Κύπρου (2049), ΟΠΑΠ (717), ΓΕΚ (289), Ελ. Πετρέλαια (142), Μυτιληναίο (415), Intralot (273), Motor Oil (102), Τιτάνα (108), Ελλάκτωρα (202).

Ας σημειωθούν τα 420 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 17,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (151863 τεμ.), Πειραιώς (1246820 τεμ.), Εθνική (297224 τεμ.), Eurobank (207700 τεμ.), Κύπρου (40870 τεμ.), ΟΤΕ (29133 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (56489 τεμ.), Εθνική (112224 τεμ.), Eurobank (290526 τεμ.), Κύπρου (10870 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10194694 τεμ.), Eurobank (16514669 τεμ.), Εθνική (11307602 τεμ.), Πειραιώς (11371374 τεμ.), MIG (7663554 τεμ.), MPB (4130442 τεμ.), ΟΤΕ (4525801 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v