Οι τράπεζες μαλακό "υπογάστριο" του ΧΑ

Η ακατάσχετη σεναριολογία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, η πολιτική "ρευστότητα" αλλά και οι αυξήσεις κεφαλαίου, με τελευταία της Alpha Bank, ενέτειναν τις πιέσεις στο ΧΑ. Πτώση για Alpha (9,06%), ΕFG (6,21%).

Η ακατάσχετη σεναριολογία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, η πολιτική "ρευστότητα" αλλά και οι αυξήσεις κεφαλαίου, με τελευταία της Alpha Bank, ενέτειναν τις πιέσεις στο ΧΑ. Πτώση για Alpha (9,06%), ΕFG (6,21%).

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας διακήρυξε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε όλους τους τόνους, ότι θα προχωρήσει μόνος, ότι θα αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος και ότι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Αλήθεια αφού ο κ. Παπανδρέου νιώθει τόσο “δυνατός”, ως προς τι οι επανειλλημένες εκκλήσεις για εθνική συναίνεση, ακόμα και μετά την αποτυχημένη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο;

Δυστυχώς για την Χώρα, τόσο ο Πρωθυπουργός και ακόμα χειρότερα οι Αγορές, γνωρίζουν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να τραβήξει “το κάρο” των μεταρρυθμίσεων – αποκρατικοποιήσεων.

Όταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας ήταν εκπρόσωπος τύπου και το Κυβερνών κόμμα Αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα από την μεταπολίτευση και μετά και διαβεβαίωνε ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία θα επανακρατικοποιήσει τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.

Τώρα περίπου εκλιπαρεί, οι Γερμανοί, με συνοπτικές διαδικασίες να πάρουν το υπόλοιπο 10%+6% του ΟΤΕ, προκειμένου να έχει να παρουσιάσει μία πρώτη αποκρατικοποίηση πριν την σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να ικανοποιήσει το αίτημα της Deutsche Telekom για πιο χαλαρές εργασιακές σχέσεις, το οποίο μεταφράζεται ακόμη και σε απολύσεις στον ΟΤΕ.

Με αποκλεισμούς δρόμων –την Λ. Κηφισίας την Παρασκευή και την 3η Σεπτεμβρίου σήμερα- και με… εισβολή στον 13ο όροφο της διοίκησης στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών προβλέπουν καταλήψεις υπηρεσιών σε ανά την Χώρα κτίρια και υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ έχουν προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 2/6/2011 και πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αλήθεια ποια από τα Κυβερνητικά στελέχη που πρωτοστατούσαν στις απεργίες του ΟΤΕ, όταν Κυβέρνηση ήταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα κατέβουν τώρα στους δρόμους προκειμένου να πείσουν κομματικούς φίλους – συνδικαλιστές, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και ότι δεν κλείνει πουλιέται και ότι δεν πουλιέται κλείνει;

Στάση εργασίας αύριο Τρίτη, από τις 11.00 έως τις 15.00, συγκέντρωση στην πλατεία Καραΐσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, έχουν εξαγγείλει οι λιμενεργάτες, στο εμπορικό τμήμα του Λιμανιού του Πειραιά, πιθανότατα για να συναντήσουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Διαμαντίδη που διαβεβαίωνε και ακόμα διαβεβαιώνει ότι τα Λιμάνια θα παραμείνουν Ελληνικά.

Πιθανότατα μάλιστα οι λιμενεργάτες να γνωρίζονται στενά με αρκετά στελέχη του Υπουργείου, καθώς αυτοί οδηγούσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε “ανοίξει” τους διαγωνισμούς για τους ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ και ΟΛΘ και μάλιστα υπήρξαν και ρητές διαβεβαιώσεις από εν ενεργεία Κυβερνητικά στελέχη, ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, οι Κινέζοι της Cosco θα πεταχθούν στην θάλασσα (!)

Και μέσα σε όλο αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα, η Αγορά (που ήδη δείχνει να υποφέρει από ρευστότητα) έχει να αντιμετωπίσει σωρεία αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και οι MIG, Alapis, Proton Bank, Βωβός, Ιασώ, Αγροτική Τρ. και υστάτως και η Alpha Bank.

Απόλυτα επιφυλακτικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει έχοντας χάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα συγκριτικά πολιτικά του πλεονεκτήματα, ενώ δείχνει ότι στερείται κομματικών και κοινωνικών εφεδρειών.

Έτσι αν συνεχιστούν οι κοινωνικές πιέσεις, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς την “έξοδο κινδύνου”, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολιτικής ρευστότητας και βέβαια αυτό δεν αρέσει στις Αγορές.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών από τα δύο κόμματα εξουσίας, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δείχνουν απόλυτα έτοιμοι να συνεχίζουν να “θυσιάζουν” τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνεχίσουν την χρηματοδότηση (μαζί με τα δανεικά) του σπάταλου κομματικού και συντεχνιακού Κράτους και των “παραφυάδων” του.

Δυστυχώς, όπως τόνισε παλαιός παράγων της Αγοράς “το πολιτικό σύστημα δείχνει πρόθυμο να συζητήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου, πρόωρης συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης, μετατάξεις, μισθωτές εφεδρείες, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον “σκληρό πυρήνα” των οπαδών του και να μιλήσει ανοιχτά για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο”.

Ακόμα και αν οι στρατιές ανέργων θα συνεχίσουν να συρρικνώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την χρηματοδότηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Από την άλλη όταν ο ίδιος Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 18 Ιουλίου και αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση η Χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών, ποιος “νουνεχής” διαχειριστής θα τολμήσει να σκεφτεί να επενδύσει σε αυτή την Χώρα;

Βέβαια δεν παύουν οι “εισαγόμενες” δηλώσεις που πιέζουν τα κόμματα εξουσίας για πολιτική συναίνεση, αν και όπως αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιό του ο συναγωνιστής Μιχάλης Γελαντάλις, οι δηλώσεις περί συναίνεσης ήταν για τα “μάτια του κόσμου” αφού όλα θα περάσουν με την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος ουδέποτε η συναίνεση ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τέθηκε στο τραπέζι από τους Ρεν και Γιούνκερ μόνο έπειτα από αίτημα της Ελληνικής πλευράς (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., για μία ακόμα συνεδρίαση, “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς αποδείχθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, που σήμερα είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο το μπαράζ των αυξήσεων κεφαλαίου που έχει ανακοινωθεί (με την Alpha Bank να βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα), αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων που παρατηρούνται κατά τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αθροιστικά μπορεί να υπερβαίνουν το 1 δισ ευρώ.

Οι Τραπεζίτες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αδέξιους πολιτικούς χειρισμούς, από τους οποίους πλήττεται το Τραπεζικό σύστημα.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την είδηση σύμφωνα με την οποία, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, τον ίδιο δρόμο φαίνεται να παίρνει και η ενημέρωση που επρόκειτο να είχαν αύριο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αγροτικής Τρ. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 90.544.444 (ΚΟ) μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 3,90 ορίστηκε η 3/6/2011".
Τα πράγματα στο ταμπλό θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE αν ο τίτλος της Coca-Cola δεν ανελάμβανε πρωτοβουλίες αντίδρασης και δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας εκτός 20αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η κίνηση με μόνιμα θετικό πρόσημο των ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ, πιθανότατα λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.
Αντίθετα σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η μετοχή της Intralot, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος 5 ατόμων που εμπλέκονται στις συμβάσεις προμήθειας πληροφορικών συστημάτων, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ της Intralot και του ΟΠΑΠ την περίοδο 2005 - 2007.

Επιστρέφοντας στους κύριους δείκτες του Χ.Α., όλοι ανεξαιρέτως σημείωσαν νέα χαμηλά 14ετίας και πλέον.

Αν αναζητήσει κανείς χαμηλότερα κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη αυτά συναντώνται στις 4/3/1997 (1213,02) και 3/3/1997 (1206,54).

Για τον FTSE τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα έχουν σημειωθεί στις 2/1/1997 (549,24) και 31/12/1996 (533,74).

Λίγο χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που παραπέμπει σε κλεισίματα Δεκεμβρίου 1996, με τα αμέσως χαμηλότερα να αναγράφονται στις 18/12/1996 (879,23) και 17/12/1996 (868,95).

Εντυπωσιακή η επιβάρυνση και της τεχνικής εικόνας, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται για τον Τραπεζικό δείκτη στις 850 και 745 μονάδες, για τον FTSE στις 510 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1250 και 1170 μονάδες, χωρίς να λείπουν και τα πιο “ακραία” σενάρια που αναφέρουν ότι ισχυρά καθοδική είναι η κύρια τάση της Αγοράς, ενώ το μακροπρόθεσμο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση της πτώσης μέχρι την επόμενη στήριξη στις 1100 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης (-3,81%) ήταν ο κύριο εκφραστής των πιέσεων που δέχθηκε και σήμερα το Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η διάλυση των αποτιμήσεων, αποδεικνύεται παγίδα ρευστότητας στο Χ.Α. εκτιμούν πολλοί παράγοντες της Αγοράς, που επισημαίνουν τους απίθανους εγκλωβισμούς που επιφυλάσσει η Αγορά ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και σε όποιους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και “ποντάρουν” σε μία αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Υπό ασφυκτική πίεση και ο τίτλος της Alpha Bank που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σαφώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, με την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αργία.

Το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει για τις διεθνείς Αγορές: “Τα ομόλογα συνέχισαν το ράλι τους, με την Αμερικανική 10ετία να διαπραγματεύεται στον στόχο του 3,05% απόδοση που είχαμε θέσει. Πλέον είμαστε «ουδέτεροι» για την πορεία των τιμών, χωρίς να αποκλείουμε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων χαμηλότερα του 3% (οι Γερμανικές 10ετίες διαπραγματεύονται ήδη στο 2,98%). Το ευρώ μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να διασπάσει την στήριξη του $1,4020, αντέδρασε μέχρι το $1,4320. Αντίσταση πλέον υπάρχει στο εύρος $1,4345-$1,4375”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από τα ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,14%), Ελ. Πετρέλαια (+0,15%), Jumbo (+0,58%), Coca-Cola (+2,14%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-9,06%), Eurobank (-6,21%), MIG (-5,77%).
Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 4% για Πειραιώς, Motor Oil και του 2% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 34 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1274 (10.36) και χαμηλό τις 1240,24 (17.08) μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 15.15 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε οριακά υψηλότερα από τα χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1240,25 μονάδες με απώλειες 1,95%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 67 εκατ. από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 22,27%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα των Χωρών της ζώνης του ευρώ κάθε μέρα που περνάει αυξάνει το συστημικό κίνδυνο εκτός από τις στοχοποιημένες εδώ και πολλά χρόνια Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κρίσης-χρέους, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Επίσης και πολύ μεγάλες Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Βορά φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον καλείται η Χώρα να προωθήσει το πρόγραμμα διαχείρισης, αξιοποίησης και πώλησης της κρατικής περιουσίας και αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη αύξησης των εσόδων , μείωσης των δαπανών και αντιστροφής της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Η κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη μόνο από την παρούσα Κυβέρνηση και δεν αποκλείεται νέα προσπάθεια σύγκλησης των δύο Κομμάτων εξουσίας.

Μέχρι να επιτευχθεί κάποια πολιτική λύση τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται και να αντιδρά ανάλογα με τις κάθε φορά διαμορφούμενες πολιτικές συνθήκες συναίνεσης. Η έναρξη πώλησης Κρατικών εισηγμένων εταιρειών θα βοηθήσει σημαντικά την άνοδο του Δείκτη.

Τα επίπεδα των διαμορφούμενων τιμών θα αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες, για όσους κινούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και πλέον, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Η καθοδική διάσπαση των 1295 μονάδων για το Γενικό Δείκτη έχει ανοίξει πλέον την “καταπακτή” για το επίπεδο των 1200 μονάδων προκαλώντας “ρίγη” σε όσους επενδυτές ασχολούνται ακόμα με τα δρώμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Από τους τίτλους, του FTSE μόνο δύο (ΟΤΕ και ΤΤ) παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις για πιθανή ανοδική διάσπαση του πρώτου επίπεδου αντίστασης με ταυτόχρονη στοχοποίηση του δευτέρου. Οι υπόλοιποι τίτλοι κυμαίνονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τους Τραπεζικούς και Κατασκευαστικούς να έχουν “πετάξει την πετσέτα στο καναβάτσο”. Μοναδική “αχτίδα φωτός” από απόψεως τεχνικών δεικτών είναι πλέον οι κλιμακούμενες αποκλίσεις σε αρκετούς από αυτούς, που προσμετρούν τη δυναμική ροή της ορμής.

Αγοραστικό ενδιαφέρον σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει η μετοχή του Μυτιληναίου.

Όσον αφορά τα επιμέρους στο Τραπεζικό ταμπλό και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, η κίνηση της Πειραιώς χαμηλότερα του 1,00 ευρώ και της Alpha Bank χαμηλότερα των 3,00 ευρώ, τις οδηγεί σε “αχαρτογράφητες” τεχνικά περιοχές.

Όσον αφορά τις Εθνική και Eurobank, οι επόμενες και τελευταίες στηρίξεις, οριοθετούνται στα 4,34 και 4,00 ευρώ για την πρώτη και στα 2,80 ευρώ για την δεύτερη.

Όσο η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας, το Χ.Α. θα διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μπορεί το νέο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων να αποτέλεσε θετική είδηση, ωστόσο η απουσία συναίνεσης μεταξύ των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη συνέχεια, σε δύο συναντήσεις, αποδείχθηκε καταλυτική στη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά των τελευταίων 14 ετών και πλέον.

Επιπρόσθετα η είδηση ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην καταβάλλει την 5η δόση αν διαπιστωθεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας αποκλίνουν ουσιαστικά από το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και μη, ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί το ποσό συνεισφοράς του ΔΝΤ από συγκεκριμένα Κράτη-Μέλη, επιβάρυνε το ήδη αρνητικό κλίμα.

Παράλληλα, υπήρξαν και άλλοι διεθνούς φήμης οικονομολόγοι (Krugman, Issing) που δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να μη μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Με την Ελλάδα λοιπόν να βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της αρνητικής διεθνούς δημοσιότητας δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει ολοένα και νέα χαμηλά τη στιγμή που η αντιπαράθεση και διχογνωμία βαθαίνει στους κόλπους της Ε.Ε. και τη στιγμή που στο ΔΝΤ δεν υπάρχει εν ενεργεία γενικός διευθυντής.
 
Με τις συνθήκες που επικρατούν για την Ελλάδα σε εσωτερικό και εξωτερικό να μη βελτιώνονται, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει ή και να απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας την προσεχή εβδομάδα και ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει βάσει του αποτελέσματος, αλλά και των δηλώσεων που θα ακολουθήσουν αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών ή όχι.

Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και η πρόσκληση των αρχηγών των κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει στην Τρόικα την προσπάθεια επίτευξης μιας ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης, η οποία όμως δυστυχώς δεν υπήρξε, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η αστοχία στην κατάληξη μια συναινετικής απόφασης που θα διαμόρφωνε καλύτερες προϋποθέσεις εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου της Κυβέρνησης οδηγεί πλέον τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς η έλευση του Ιουνίου σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο όπου εκτός από τις συνόδους κορυφής και τα στρες τεστ των Τραπεζών η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι καλύπτει τα κριτήρια της Τρόικα για την είσπραξη της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ ευρώ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πρώτη προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων δεν είχε επιτυχία και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν η Αγορά βρίσκεται εκτεθειμένη σε φημολογία, ρίσκο και έντονες διακυμάνσεις.

Η Αγορά δεν έχει θεμελιώδη, δεν μπορεί να αναφέρεται κανείς σε ιστορικότητες τιμών πια, υπάρχει μόνο ψυχολογία και επιφυλακτικότητα και η μεγάλη ευκαιρία των χαμηλών αποτιμήσεων αποδεικνύεται περισσότερο παγίδα ρευστότητας παρά λόγος σταθερών νέων εισροών. Στο σενάριο της τρέχουσας εβδομάδας πρώτο ρόλο έχει η νευρικότητα και η μεταβλητότητα καθώς οι αποτιμήσεις έχουν διαλυθεί χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο ειδικό νέο που μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Επισημαίνεται τέλος ότι αύριο ολοκληρώνονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2011 με τις 155 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ο τζίρος να εμφανίζεται αυξημένος κατά 3,1%, τα λειτουργικά κέρδη μειωμένα κατά 14,7%, η καθαρή κερδοφορία ενισχυμένη κατά 16,1%, με 80 εταιρείες κερδοφόρες και άλλες 75 ζημιογόνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
 
Δανεισμός τίτλων- Short Selling

Με πιέσεις ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο όγκος συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σαφώς μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,25% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6985, τιμή εκκαθάρισης 550,8) κινήθηκαν μεταξύ 546,25 και 565,75 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 57% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 2.051 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.496 δικαιώματα αγοράς και 555 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (7000 Κύπρου, 14000 ΟΤΕ, 5500 MPB, 737600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3606), Alpha Bank (3137), Πειραιώς (2298), Eurobank (1066), ΟΤΕ (483), Ταχ. Ταμιευτήριο (906), ΔΕΗ (396), MIG (521), MPB (946), Κύπρου (669), ΟΠΑΠ (126), ΓΕΚ (227), Ελ. Πετρέλαια (270), Μυτιληναίο (262), ΕΧΑΕ (133), Intralot (553).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (235000 τεμ.), Πειραιώς (29123 τεμ.), Εθνική (40000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (52000 τεμ.), Εθνική (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9465894 τεμ.), Eurobank (16465262 τεμ.), Εθνική (11307702 τεμ.), Πειραιώς (11582402 τεμ.), MIG (7667154 τεμ.), MPB (4137942 τεμ.), ΟΤΕ (4456551 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v