Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε σχηματισμό πυθμένα οι τράπεζες

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha ήταν η αφορμή για να διορθώσει και η τελευταία τραπεζική μετοχή του Ft 20. Σε διαδικασία σχηματισμού πυθμένα ο τραπεζικός κλάδος, αντιδρά σήμερα. Κέρδη 2,7% για το Γενικό Δείκτη.

Μαλακό υπογάστριο του ΧΑ οι τράπεζες, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διορθώσει στις 1.240,2 μονάδες και τον Ft 20 να υποχωρεί στις 550,05 μονάδες. Ο δεικτοβαρής κλάδος- όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος- χαμηλώνει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις οδήγησαν και την Alpha Bank στην καταγραφή νέας ελάχιστης τιμής (στα 2,91 ευρώ η μετοχή στα 1,55 δισ. ευρώ η αποτίμηση) της τελευταίας του Ftse 20 που δεν είχε ακολουθήσει την διορθωτική διαδρομή του κλάδου.

Με την πτώση σε νέα ελάχιστα της Τράπεζας Κύπρου (στα 1,96 ευρώ και 1,76 δισ. ευρώ) και εσχάτως της Alpha Bank φρονούμε πως ολοκληρώνεται ένας πτωτικός κύκλος, που ουσιαστικά ξεκίνησε από τα υψηλά του φθινοπώρου του 2009 λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Άλλες μετοχές του κλάδου, κυρίως όμως η Εθνική Τράπεζα είχαν προηγηθεί με την καταγραφή ελάχιστων τιμών τον Ιανουάριο και τελευταία στην διάρκεια του Μαίου παραπέμποντας σε μία ολοκληρωμένη τεχνική κίνηση- σχηματισμό.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε την διακύμανση μετοχών του κλάδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα διαπιστώσουμε, πως για παράδειγμα η ΕΤΕ διορθώνει λιγότερο έναντι της Alpha Bank τις τελευταίες 5-7 συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα η ΕΤΕ υποχωρεί 2,2% σε διάστημα εβδομάδας και 15,4% σε…βάθος μηνός. Αντιθέτως η Alpha Bank διορθώνει 12,6% και 26,1% αντίστοιχα. Από τεχνικής πλευράς η πρώτη τραπεζική μετοχή δείχνει να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σχηματισμού μακροπρόθεσμου ΄΄πυθμένα΄΄ με τελευταίες να ακολουθούν ανάλογη διαδικασία την Κύπρου και την Alpha Bank.

Κατά την εκτίμηση μας ενδείξεις, τεχνικές παράμετροι, εισροές-εκροές κεφαλαίων και επί μέρους συντείνουν στην αντίληψη πως ο κλάδος οδηγείται συνολικά σε σχηματισμό πυθμένα.

Η κρίσιμη περίοδος, όπως δίνεται από αρκετούς διορατικούς παίκτες και φίλους είναι το διάστημα μεταξύ 10 έως 20 Ιουνίου. Εκτιμάται ότι είναι πιθανή η καταγραφή των ελάχιστων επιπέδων για τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Μέχρι τότε θα παιχτούν πολλά (και εκβιασμοί και διλήμματα) με εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις και τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους. Θεωρούμε ενδεικτική (και κάτι περισσότερο) την περίπτωση της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ καθώς μύχιες επιφυλάξεις, ενστάσεις και ερωτήματα μηνών επιβεβαιώνονται πλέον – εκ των εξελίξεων- κατά τον πλέον δυσχερή τρόπο.

Στα 3,29 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ (με τις αρχές να συνεχίζουν να καθεύδουν….) ενώ σειρά για το…κρεβάτι του Προκρούστη παίρνουν (υπό ασφυκτική πίεση) και άλλοι φορείς του Δημοσίου.

Στις ελάχιστες αποτιμήσεις των τελευταίων 12-16 ετών με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ωστόσο από τεχνικής πλευράς επιμένουμε πως βρισκόμαστε ήδη μέσα σε σχηματισμό πυθμένα, πως ο ΓΔ και ο Ftse20 "παίζονται" πλέον με όλο και χαμηλότερη έκθεση κινδύνου, καθώς οδεύουν προς την καταγραφή των πολυετών ελάχιστων τιμών.

Η ανακοίνωση της διοίκησης της Alpha Bank (πολύ αργά το απόγευμα της 27/5) ήταν κατά την εκτίμηση μας η αφορμή για την διόρθωση και της τελευταίας τραπεζικής μετοχής (του 20άρη) που έπρεπε να ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία του κλάδου.

Η τελευταία φάση των σημαντικότατων εξελίξεων κυρίως στις τράπεζες ξεκίνησε- κατά την εκτίμηση μας- από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και μέχρι τις 10-20 Ιουνίου θα μας…αποφέρει χαμηλές αποτιμήσεις ελκυστικές για τον επόμενο μακροπρόθεσμο κύκλο του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v