Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναβλέπει τις 1300 το ΧΑ-κέρδη 7% για τράπεζες

Εκτίναξη σε απόδοση και συναλλαγές στο ΧΑ, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν, σε προσπάθεια προεξόφλησης μίας συνολικότερης διεξόδου για το ελληνικό πρόβλημα. Κέρδη άνω του 10% για ΕΤΕ, ΕFG, MIG.

Με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν έως και 8,02% το ΧΑ παραμένει σε τροχιά βραχυπρόθεσμα ανοδικής αντίδρασης.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε υψηλές τιμές και πολύ κοντά στις τοπικές κορυφές ημέρας.

Τόσο βασικοί δείκτες όσο κύριες μετοχές παραμένουν σε επαφή με τις ενδοσυνεδριακές κορυφές που άρχισαν να καταγράφονται λίγο μετά τις 11:30.

Έκτοτε, η διαγραμματική απεικόνισή τους είναι μία ξεκάθαρη συντήρησή τους στα υψηλά ημέρας.

Και συγκεκριμένα για τον Γ.Δ. κοντά στις 1.291,9 για τον FTSE-20 κοντά στις 576,3, ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται ο FTMID και ο SC.

Μοχλός μιας τέτοιας αντίδρασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο.

Από την προ-συνεδρίαση είχαμε αναφερθεί ξεκάθαρα «Σε σχηματισμό πυθμένα στις τράπεζες», κάτι που επιβεβαιώνεται από την τεχνικότητα επιμέρους μετοχών.

Έως 7% αντιδρά η Εθνική ξεπερνώντας τα 4,74 ευρώ, κατά 8,01% η Eurobank στα 3,10, χωρίς να υστερούν ΤΤ, Alpha Bank, Κύπρου, ΜΡΒ, Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον είναι πως για τις τράπεζες διαμορφώνονται «ασπίδα» από την ΕΚΤ (εξαιρετικό το πρωινό θέμα της Αν. Παπαϊωάννου), ενώ και το κλίμα στην αγορά είναι συγκρατημένα πιο αισιόδοξο από ότι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αυτό, γιατί πυκνώνουν οι ενδείξεις, πληροφορίες πως στο πολιτικό παρασκήνιο καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων και στο επίμαχο θέμα της φορολογίας.

Προς ώρας πρόκειται για ενδείξεις και για μία ασαφή αίσθηση που διαχέεται και από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μέχρις ότου επιβεβαιωθούν όλα αυτά και προπάντων αποτυπωθούν και τυπικά στο χαρτί, το ΧΑ κινείται στο ρυθμό της προεξόφλησης.

Υψηλότερα αντιδρούν ο Μυτιληναίος κατά 7% στα 5,05 ευρώ, η MIG κατά 6,2% στα 0,52 ευρώ, ο Τιτάν κατά 4,5% στα 17,29 ευρώ.

Όμως, η αντίδραση διαχέεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου οι 16 μετοχές εταιριών (… του παλαιού 40άρη) αντιδρούν συνολικότερα ανοδικά.

Στα 1,77 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, στα 0,35 το Υγεία, στα 2,75 η Σιδενόρ, στα 1,74 η Intralot, στα 5,15 τα ΕΧΑΕ, στα 2,75 η Τέρνα Ενεργειακή.

Ανάλογη εικόνα και στον SC από όπου υπεραποδίδουν Βωβός, Byte, Ιντρακάτ, Intracom, Lavipharm, Νηρέας, Παρνασσός, Proton Bank, Centric, Σελόντα, ΣΩΛΚ, Forthnet, Sprider, Χαλκόρ, αλλά και άλλες από την ίδια ομάδα.

Περίπου την ίδια ώρα, οι βασικοί δείκτες των κύριων ευρωαγορών συνέχιζαν την αντίδρασή τους με τον DAX πριν από λίγο να ξεπερνά και πάλι τις 7.300 μονάδες.

Έως 0,80% ενισχύεται το ευρώ, στα 1,44 δολ.

Είναι εμφανές πως όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά κυρίως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται ένα κλίμα διαφορετικό από αυτό που οδήγησε στην κατάρρευση της Παρασκευής.

Πρόκειται για προεξόφληση μίας διαφαινόμενης λύσης στο ευρύτερο πρόβλημα, πρόκειται για μία προσπάθεια προεξόφλησης των όσων πιθανώς θα δώσουν διέξοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα στο ελληνικό πρόβλημα;

Προς ώρας, είμαστε στα πρώτα 1-2 βήματα αυτής της λογικής.

Μένουν πολλά, πάρα πολλά, άλλα ευκολότερα, άλλα δυσκολότερα, μέχρι τις 10-20 Ιουνίου, οπότε και θα έχουμε ολοκληρωμένες αποφάσεις – θέλουμε να πιστεύουμε διεξόδους – στα όσα προκάλεσαν τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v