Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντίδραση "προσέκρουσε" στο πολιτικό ρίσκο

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε το ΧΑ παρά την αρχική θετικότατη υποδοχή στις αποκρατικοποιήσεις καθώς η μη συναίνεση από Σαμαρά "φούντωσε" τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Υπεραπόδοση για ΕΜΠ, Αττικής, ΤΤ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από πολύ καιρό άκουσε ειδήσεις.

Η Κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των Αγορών και των αρνητικών εξελίξεων (και χάνοντας πολύτιμο χρόνο), αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις μεσοβέζικες λύσεις και χθες το απόγευμα ανακοίνωσε πρόγραμμα πραγματικών αποκρατικοποιήσεων και για αρκετές εισηγμένες.

Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας και για μέσα στο 2011, προβλέπονται οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΤΕ (έως 16%, δεύτερο τρίμηνο 2011), Ταχ. Ταμιευτήριο (έως 34% δεύτερο – τέταρτο τρίμηνο 2011), ΟΛΠ (έως 75% δεύτερο – τέταρτο τρίμηνο 2001), ΟΛΘ (έως 75% δεύτερο – τέταρτο τρίμηνο 2011) και ΕΥΑΘ (έως 40% δεύτερο – τέταρτο τρίμηνο 2011).

Η είδηση αυτή έτυχε θετικότατης υποδοχής στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, όμως λίγο μετά τις 13.00 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας “Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω”, έφερε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών “πρώτο τραπέζι πίστα” και βέβαια σημαντικές πωλήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Έτσι τόσο οι δείκτες όσο και οι επιμέρους εμπλεκόμενοι τίτλοι (και όχι μόνο υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας), ο Γενικός Δείκτης γύρω στις 14.20 “φλερτάρισε” και με το αρνητικό πρόσημο, για να ανακάμψει στην συνέχεια αλλά έχοντας χάσει την αρχική του δυναμική. Έτσι πολύ εύκολα οι εν δυνάμει πωλητές τον γύρισαν και τον έκλεισαν τελικά πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με οριακά θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 1316,38 μονάδων (+2,83%), ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλό ημέρας των 989,98 μονάδων (+5,6%), ενώ οι άμεσα εμπλεκόμενοι τίτλοι στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας όπως: Το Ταχ. Ταμιευτήριο από τα 3,25 ευρώ (+15,66%), ο ΟΤΕ από τα 7,00 ευρώ (+7,86%), ο ΟΛΠ από τα 15,78 ευρώ (+5,2%) και ο ΟΛΘ από τα 14,83 ευρώ (+9,12%).
Σαφώς καλύτερη εικόνα από την ΕΥΑΘ που έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 5,18 ευρώ (+8,14%).

Έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατόρθωσε να δημιουργήσει εγκλωβισμούς ακόμα και σε μία συνεδρίαση που είχε όλα τα “προσόντα” να κλείσει έντονα ανοδικά, ενώ επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι το Χ.Α. κινείται από πολύ “αδύναμους” και “γρήγορους” “παίκτες” που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Ασφαλώς στις ειδήσεις της ημέρας δεν μπορεί να μην καταχωρηθεί και η προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαιώματα ψήφου στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος που ανακοίνωσε η Credit Agricole S.A.. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Credit Agricole προτίθεται να καταβάλλει τίμημα τοις μετρητοίς ύψους 1,76 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας τροφή στα σενάρια πιθανή ίδια εξέλιξη στην περίπτωση Γενικής – Societe Generale.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να προσφέρει συναίνεση στην Κυβέρνηση όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα φουντώνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Να σημειωθεί πως η Ε.Ε έχει θέσει ως όρο για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας το να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της Αγοράς, η Σοφοκλέους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μάθει να ζει με τον πολιτικό κίνδυνο και αυτό ίσως αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στην εκδήλωση ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης.

Από εκεί και πέρα και αν εκλείψει το σενάριο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, η Αγορά θα κληθεί τιμολογήσει τα “πλεονεκτήματα” των πρώτων υποψήφιων προς αποκρατικοποίηση και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές διαφοροποιήσεις ακόμα και εν μέσω αρνητικού κλίματος.

Μάλιστα αν πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, έχει διατεθεί το “πακέτο” του ΟΤΕ και έχουν περάσει τα νέα μέτρα από την Ελληνική Βουλή, δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντική ανοδική αντεπίθεση μέσα “στα μπάνια του λαού”.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, ασφαλώς και δεν τίθεται ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ολοκληρωτική εκχώρηση του management.

Υπ΄ όψιν ότι σε όποιες εταιρείες βασικός μέτοχος είναι ξένος, οι μικρομέτοχοι δεν θυμούνται να έχουν “δει” υπεραξίες στο ταμπλό.

Σαφώς πιο ενδιαφέρουσα η περίπτωση του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Ο τίτλος απέχει σημαντικά ακόμα και από την ονομαστική του αξία (3,70 ευρώ) και μπορεί να φέρει σημαντικότατες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτός από το Δημόσιο που κατέχει το 34,43% και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που κατέχουν το 9,904%, η Εθνική Τρ. κατέχει το 6,07%, η Eurobank το 6,079%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% κατέχει ο όμιλος Marfin.

Όλοι αυτοί δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να αυξήσουν θέσεις, εν όψει εξελίξεων, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον μέσο όρο κτήσης

Επίσης το Ταχ. Ταμιευτήριο κατέχει το 20,047% της Attica Bank (έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με σημαντικά κέρδη που έφθασαν το 12,2%) και το 32,9% της TBank.
Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ η Suez Environment Company κατέχει επίσημα το 5,0124% της εισηγμένης και σίγουρα θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα εξαιρετικά πιο ενδιαφέρουσες πιθανολογούνται οι εξελίξεις στα εισηγμένα Λιμάνια.

Οι γνωρίζοντες τον κλάδο εκτιμούν ότι η Cosco δεν θα περιοριστεί με τον ΣΕΜΠΟ που έχει και αυτόν που κατασκευάζει και ότι θα κινηθεί επιθετικά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Ακόμα πιο δελεαστική δείχνει η περίπτωση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, λόγω καλύτερων θεμελιωδών μεγεθών (κερδοφόρα αποτελέσματα, μηδενικός Τραπεζικός δανεισμός, ισχυρή ταμειακή επάρκεια) και πολύ περισσότερο λόγω γεωγραφικού πλεονεκτήματος.

Θετικά είδε ο ξένος οικονομικός Τύπος τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Σχεδόν όλοι τονίζουν όμως πως πρέπει να διατυπωθούν σαφείς και αυστηρές προθεσμίες -ύστερα από μήνες καθυστερήσεων- και πως είναι κρίσιμη η πορεία εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

“Η Κομισιόν επίσης καλωσορίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων” δήλωσε ο εκπρόσωπος Amadeu Altafaj στην τακτική συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: “θα πρέπει βεβαίως να εξετάσουμε πιο λεπτομερώς την απόφαση για τα την ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων”.
Από εκεί και πέρα δεν έλειψαν και σήμερα οι αρνητικές εκτιμήσεις, όσον αφορά το Ελληνικό χρέος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της σε μία αποφασιστική διαγραφή χρέους της Ελλάδας, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, θεωρώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και για την Ευρώπη.

Από την άλλη η Moody΄ς θεωρεί ότι η χρεοκοπία είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας -ίσως και άλλων Χωρών- αλλά και των Ελληνικών Τραπεζών, ασχέτων των προσπαθειών που γίνονται για να υπάρξει ομαλό αποτέλεσμα. Η πλήρης επίπτωση στις Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμα πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η πτώχευση της Ελλάδας θα έριχνε τις αξιολογήσεις της σε επίπεδο "CA" ή "C" και σε αυτό θα παρέμενε αρκετό διάστημα μετά τη χρεοκοπία, εκτός και αν η συνεπαγόμενη μείωση του χρέους ήταν τόσο μεγάλη που θα μείωνε τον κίνδυνο για δεύτερη χρεοκοπία, το οποίο ο διεθνής οίκος θεωρεί απίθανο.

Επιφυλακτική ανοδική αντίδραση από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το άνοιγμα της Wall Street, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετικά “δραστήριοι”.
Σε “αρνητική” από “σταθερή” μείωσε την πιστοληπτική προοπτική του Βελγίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας “τη μεγάλη του ανησυχία από την παράταση της θεσμικής κρίσης στο Βέλγιο”.

Η Moody’s έθεσε υπό καθεστώς αναθεώρησης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης 14 Βρετανικές Τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και προχώρησε στην υποβάθμιση του outlook για την Barclays Bank.

Αντίθετα νέο “come back” του χρυσού σημαντικά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 δολαρίων / ουγγιά, το οποίο σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση του ευρώ, έδωσε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ στην τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από την Τράπεζα Ελλάδος που έφθασε τα 295,42 ευρώ / λίρα.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσει πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης προς τις Αγορές και αυτό θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί.

Όμως σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον λυπηρό, αν όχι άκρως ανησυχητικό, το γεγονός ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατορθώνει να δημιουργεί εγκλωβισμούς ακόμη και όταν ο Δείκτης είναι σε χαμηλά 14ετίας και πλέον και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 50 δισ ευρώ.

Αν τα πράγματα στην Ελληνική οικονομία δεν είναι εντυπωσιακά μαύρα, οπότε και οι αποκρατικοποιήσεις απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων επενδυτών, που δεν θα αποτολμήσουν επενδύσεις ακόμα και αν οι τιμές δείχνουν εξαιρετικά δελεαστικές, τότε το Χ.Α. συνεχίζει να πληρώνει παθογένειες ετών και το συνεχώς επιδεινούμενο “outlook” της Χώρας στο εξωτερικό.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, και παρά το αρχικό “πράσινο” πάρα πολλοί τίτλοι του 20αρη έκλεισαν τελικά με αρνητικό πρόσημο, με την ΔΕΗ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,38%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Alpha Bank, MIG, μικρότερες τελικές απώλειες για Ελλάκτωρα και Coca-Cola και αμετάβλητο κλείσιμο για Μυτιληναίο, Πειραιώς, MPB.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 3% για την Κύπρου και του 2% για την Αγροτική. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε έντονα ανοδικά, κατέληξε να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1281,72 μονάδες με οριακά κέρδη 0,13%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 79 εκατ. από τα οποία τα 7,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, 23 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 35,16% (Εμπορική) και άλλοι 21 με απώλειες από 4 έως 10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά απογοητευμένος για την σημερινή εικόνα της Αγοράς, δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) που μάλλον επιφυλακτικά μεταφέρει τις τεχνικές του γνώσεις για μία Αγορά που συνεχίζει να προβληματίζει.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πραγματοποιείται ύστατη προσπάθεια σταθεροποίησης λίγο πιο κάτω από το γνωστό επίπεδο των 1300 μονάδων αφήνοντας προς το παρόν ανοικτό το ενδεχόμενο ανοδικής υπερπήδησης και κίνησης προς τον Exponential κινητό μέσο όρο των 21 ημερών, στις 1388 μονάδες.

Η καθοδική όμως απαγκίστρωση του Γενικού Δείκτη από το επίπεδο των 1300 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερων έως την επόμενη ισχυρή στήριξη του Ιανουαρίου του 1994, στις 1205 μονάδες.

Η αλήθεια είναι ότι κάτω από το όριο των 1300 μονάδων μόνο θεωρητικά μπορούμε να τραβήξουμε κάποιο σημείο στήριξης καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ του παρόντος Γενικού Δείκτη με εκείνου του 1994, κυρίως διότι τότε περιελάμβανε μόνο το 1/9 των ισχυρών εταιρειών που εμπεριέχονται σήμερα μέσα σε αυτόν.

Προς το παρόν πάντως οι ενδείξεις δείχνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τοποθετηθεί στη καθοδικά βεβαρημένη “ζυγαριά” του Χ.Α. το πρώτο θετικό “βαρίδι” της συνειρμικής πενταλογίας των κεφαλαίων της Ελληνικής κρίσης χρέους [ 1. Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων – 2. Εντατικοποίηση – 3. Εξυγίανση – 4. Εμπιστοσύνη – 5. Επιστροφή ] .

Η καθοδική διάσπαση της Neckline J του σχηματισμού Head & Shoulders, που είχαμε εντοπίσει τη μετοχή της Alpha Bank έδωσε τελικά καθοδικά - ως όφειλε βάση της διαγραμματικής βιβλιογραφίας - το ύψος του εν λόγω pattern, στα 3,55 με 3,50 ευρώ.

Από εδώ και έπειτα σημαντικό ρόλο στη βραχυχρόνια πορεία θα παίξει η μεσοπρόθεσμη γραμμή (3,26 ευρώ), όπου μέχρι σήμερα δουλεύει πολύ καλά το ρόλο της άμεσης αντιδραστικής στήριξης σε κάθε επαφή της. Πιθανή καθοδική καταστρατηγησή της θα φέρει τη τιμή της μετοχής σε άμεση αντιπαράθεση με το όριο των 3 ευρώ προκαλώντας ισχυρό σοκ στους κατέχοντες.

Εμφανέστατη είναι πάντως η προσπάθεια της μετοχής να “κτίσει” ένα βραχυχρόνιο βατήρα υψηλότερα των 3,3 ευρώ. Σχηματισμός, όπου εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία θα “σπρώξει” βεβιασμένα τη τιμή της μετοχής πάνω από το Fibo απλό κινητό μέσο των 34 ημερών, στα 4 ευρώ. Βαρύνουσα σημασία θα παίξει και ο σωρευτικός όγκος συναλλαγών του σχηματισμού σταθεροποίησης.

Αγορά και διακράτηση “αναδύει” το διημερήσιο διάγραμμα τιμών της Μυτιληναίος, μίας εταιρείας όπου θεωρείται όχι αδίκως από τις πιο “αγαπημένες” του Χ.Α. τόσο από απόψεως οικονομικών αποτελεσμάτων όσο και από απόψεως συμπεριφοράς στο ταμπλό. Κατά πρώτο λόγο ιδιαίτερα σημαντική παρά το πολύ άσχημο οικονομικό περιβάλλον είναι η διατήρηση της τιμής της μετοχής πάνω από το μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 διημέρων (4,80 ευρώ).
 
Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το σενάριο ανοδικής διάσπασης, με την πρώτη αχτίδα φωτός στην Ελληνική οικονομία, της άνω πλευράς (5,9 ευρώ) του υπερμέγεθους μακροπρόθεσμου τριγωνικού σχηματισμού της τελευταίας τριετίας, βάζοντας ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 6,93 ευρώ (κορυφή Ιουνίου 2009). Ενδεικτικά σημάδια της ανοδικής διακράτησης είναι και τα σχηματιζόμενα candlesticks με τη μεγάλη κάτω σκιά πέριξ της στήριξης των 5 ευρώ. Επώδυνη αλλαγή σκηνικού θα σημειωθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 4,8 ευρώ.

Λίγο υψηλότερα από τη super στήριξη των 10 ευρώ, μετά από μια πτώση 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου, συναλλάσσεται η μετοχή της ΔΕΗ κουβαλώντας στις “αποσκευές” της ένα προτεινόμενο μέρισμα 0,79 ευρώ (απόδοση 7,67%), ένα κραυγαλέο p/e : 4,29 και φυσικά μια “προσεχώς ιδιωτικοποίηση”. Στοιχεία, όπου αναδεικνύουν στον υπερθετικό βαθμό την υποτιμητική κερδοσκοπία της εποχής.

Διαγραμματικά η μετοχή μετά τη καθοδική διάσπαση της στήριξης των 10,80 ευρώ φαίνεται να πιέζεται για να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με την περιοχή των 10 ευρώ προκαλώντας έτσι για ορισμένους “κερδοφόρες” εσπευσμένες ρευστοποιήσεις.

Οπωσδήποτε το τριημερήσιο chart τιμών της μετοχής ναι μεν εμφανισιακά δεν εμπνέει ανοδική εμπιστοσύνη αλλά η επιμέρους ανάλυση των τεχνικών δεικτών φανερώνει μια υποβόσκουσα έντονη ανοδική εκτόνωση, όπου πιθανότατα να επαναφέρει τη τιμή της ΔΕΗ πάνω των 11 ευρώ, βάζοντας έτσι ως μετέπειτα περιοχή “επίσκεψης” τον απλό κινητό μέσο των 55 τριημέρων, στα 11,6 ευρώ. Γραμμή κλειδί για την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης από πλαγιοσταθεροποιητική σε ανοδική παραμένει η ζώνη , στα 12,4 με 12,6 ευρώ.

Στον ορισμό του απόλυτου εγκλωβισμού εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

“Καύσιμα” ανόδου έπρεπε να αποτελέσουν οι Κυβερνητικές αποφάσεις για την άμεση αποκρατικοποίηση των Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και του ΟΤΕ καθώς και η τεχνική υπερβολή στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες τίτλοι από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Μια κίνηση προς τις 1.300 μονάδες
έδειξε να είναι εντός των δυνατοτήτων της Αγοράς χωρίς όμως ακόμα να έχουν δοθεί τα κατάλληλα τεχνικά σινιάλα ανόδου.

“Η εικόνα της Αγοράς παραμένει υπερπουλημένη και αναμένουμε μια άνοδο εξομάλυνσης του πωλησιακού «τοπίου» των αποτιμήσεων με κύριο άξονα τις μετοχές των εταιρειών που έχουν δεχθεί την μεγαλύτερη πίεση και αφορούν κατά κύριο λόγο τους Τραπεζικούς τίτλους και αυτούς που εμπλέκονται στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποίησεων” εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που όμως δεν συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,14% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7969, τιμή εκκαθάρισης 569,95) κινήθηκαν μεταξύ 563,5 και 586,75 μονάδων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 σκαρφάλωσε στο 55% με τους επενδυτές να αδιαφορούν σχεδόν ολοκληρωτικά για την παρούσα αγορά καθώς σημειώθηκαν μόλις 271 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (219 δικαιώματα αγοράς και 52 δικαιώματα πώλησης).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (32200 Alpha Bank, 110400 MPB, 5800 Jumbo, 45900 MIG, 14100 ΟΠΑΠ, 5100 Τιτάν, 6400 Ελ. Πετρέλαια, 6600 Βιοχάλκο, 56200 Εθνική, 8500 Coca-Cola, 26900 Eurobank, 205300 ΟΤΕ, 5400 Πειραιώς, 6800 Μυτιληναίος, 6900 ΔΕΗ, 17800 Ελλάκτωρ, 84700 Κύπρου, 5400 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5092), Alpha Bank (1473), Πειραιώς (382), Eurobank (1137), ΟΤΕ (2285), Ταχ. Ταμιευτήριο (1423), Αγροτική (2442), ΔΕΗ (292), MIG (219), MPB (121), Κύπρου (429), Ελλάκτωρα (261), ΟΠΑΠ (373), ΓΕΚ (266), Ελ. Πετρέλαια (137).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (157777 τεμ.), Αγροτική (14871 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (67844 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (30000 τεμ.), Εθνική (33134 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9607286 τεμ.), Eurobank (16891874 τεμ.), Εθνική (14729026 τεμ.), Πειραιώς (12054735 τεμ.), MIG (6620754 τεμ.), MPB (4029942 τεμ.), ΟΤΕ (4181751 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v