ΧΑ: Κάτι έδειξε η σημερινή συμπεριφορά του ΤΤ

Νέα πτώση για το ΧΑ που έδειξε σχετική ψυχραιμία στο νέο χτύπημα από τη Fitch, με το ΤΤ (που βαίνει προς αποκρατικοποίηση) να αποτελεί τη μόνη τράπεζα με κέρδη. Απώλειες για Εθνική, Αγροτική, OΠΑΠ.

Σχετικά ψύχραιμα έδειξε να αντιδρά η καταταλαιπωρημένη Σοφοκλέους, στο νέο χτύπημα από την Fitch, στο πιθανολογούμενο νέο χτύπημα από την Moody΄ς και βέβαια στο επιδεινούμενο διεθνές κλίμα, με τις Αγορές να φοβούνται νέα επιδείνωση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και όχι μόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον φυσιολογικές χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές οι “αναγνωριστικές βουτιές” του ευρώ και χαμηλότερα των 1,40 δολαρίων, ενώ το ενιαίο νόμισμα σημείωσε και νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του Ελβετικού φράγκου.

Σημαντική υποχώρηση και για το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός ανέκαμψε υψηλότερα των 1510 δολαρίων / ουγγιά (σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από την Τράπεζα Ελλάδος που σήμερα διαμορφώθηκε στα 293,73 ευρώ).

Από εκεί και πέρα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνονται να διακατέχονται από ενδείξεις κόπωσης και έτσι συνεχίζουν τις αρνητικές εκτιμήσεις τους, εντείνοντας την νευρικότητα στις Αγορές.

Έτσι, σε απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της Ιταλικής οικονομίας, προχώρησε η Standard & Poor's . Η S&P περιέκοψε το outlook της Χώρας από “σταθερό” σε “αρνητικό”, διατηρώντας, όμως, την αξιολόγηση “A+” για το μακροπρόθεσμο χρέος.

Σαφή προειδοποίηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας απηύθυνε η Moody’s, υποστηρίζοντας πως για να ανακάμψει η οικονομία της Χώρας θα χρειαστούν κινήσεις από την δημοσιονομική, αλλά και την νομισματική πολιτική.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Η φημολογία γύρω από την δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Ιταλίας σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, προκαλούν καθίζηση του ευρώ και σημαντική υποχώρηση στους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Το τελικό χτύπημα ήρθε από την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch.

Ο DAX αναμένεται να κινηθεί προς την στήριξη των 7.170 μονάδων. Πιθανή πτωτική διάσπαση μας δίνει τιμή στόχο τις 7.030 μονάδες.

Τα ομόλογα σε νέα υψηλά 6μήνου (Αμερικανικές 10ετίες). Οι αποδόσεις σε νέα χαμηλά: Γερμ. 3,04%, ΗΠΑ 3,12%.

Αυτή την εβδομάδα (26-27/5) πραγματοποιείται η συνάντηση των μελών της G8 στην Deauville της Γαλλίας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα ήταν ορατή η προσπάθεια να μην “διαλυθούν” οι τιμές, ενώ λίγοι εναπομείναντες αισιόδοξοι εκτιμούν ότι υπό την πίεση των εξελίξεων η Ελληνική Κυβέρνηση θα αφήσει τις μεσοβέζικες λύσεις και θα προχωρήσει σε αποφάσεις – ανακοινώσεις που θα διασκεδάσουν, εν μέρει, τις ανησυχίες των Αγορών.

Πιθανότατα σε αυτή την λογική και η σημερινή κίνηση του τίτλου του Ταχ. Ταμιευτηρίου που μόνο λίγα λεπτά στην αρχή της συνεδρίασης έμεινε στο “κόκκινο” για να αντιδράσει σχετικά γρήγορα και μάλιστα με διάθεση αύξησης των συναλλαγών (σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις).

Δυστυχώς όπως έχει αναφερθεί κατά συρροή από την στήλη, η τάση της Αγοράς δεν εξαρτάται από τα θεμελιώδη των εταιρειών, αλλά καθαρά από πολιτικές αποφάσεις, τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και από αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Φευ, μέχρι στιγμής, τόσο τα Κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος, είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των λόγων τους, είτε έχουν μείνει στην προεκλογική περίοδο, όπου υπόσχονταν να “πετάξουν τους Κινέζους της Cosco στην θάλασσα”, είτε να “επανακρατικοποιήσουν τον ΟΤΕ” (!)

Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος σοβαρός διαχειριστής τις πρόσφατες δηλώσεις (μεταξύ άλλων) του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλου (ΕΤ3, βράδυ Παρασκευής, εκπομπή με θέμα τις πιθανές απολύσεις στον Δημόσιο τομέα και τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις), σύμφωνα με τις οποίες, στην παρούσα φάση, το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει την εικόνα της απόλυτης παράλυσης (παλαιότερα για όσους ενθυμούνται δεν την παρουσίαζε).

Σύμφωνα με τον κ. βουλευτή, όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στον Δημόσιο τομέα, αλλά πρέπει να σταματήσουν να λέγονται και να γράφονται σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και διαδίκτυο, όλα αυτά που έχουν καταρρακώσει το ηθικό των Δημοσίων υπαλλήλων και δεν μπορούν να εργαστούν παρά την καλή διάθεση που έχουν (!!!)

Από την άλλη, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα κάνει σωστά την δουλειά της αλλά η πολυγλωσσία της Ευρώπης δίνει λαβές στους κερδοσκόπους να συνεχίσουν να πιέζουν.

Αλλιώς φαίνεται να βλέπει τα πράγματα ο βουλευτής κ. Φλωρίδης ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γερουλάνου, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τι είπε αυτός ο σπουδαίος και επιτυχημένος Υπουργός; Μήπως έχουμε τρελάνει του Ευρωπαίους που έχουν φτάσει στα όριά τους να μας στείλουν από εκεί που ήρθαμε;” και πρόσθεσε: “Τα κόμματα εξουσίας από την φύση τους έχουν αντιτιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό τους, η σύγκρουση των οποίων τα παραλύει”. Για όσους δεν θυμούνται είναι ο ίδιος βουλευτής που λίαν προσφάτως είχε τονίσει: “Το Σύνταγμα δίνει δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να επιλέγει τους Υπουργούς του, δεν του δίνει όμως το δικαίωμα να κάνει Υπουργούς τους κηπουρούς του” (!!!)
Και μετά από όλα αυτά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά περιμένει από αυτούς όλους τους ανθρώπους να αποφασίσουν τι τελικά θέλουν και το κυριότερο να πείσουν τις Αγορές για αυτά που θέλουν.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να επισημάνουν τον “εθισμό” στην απαξίωση και στην αποστροφή από το επενδυτικό ρίσκο τοποθετήσεων, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και τον προβληματισμό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, την ίδια ώρα που τα Ελληνικά spreads και CDS οδηγούνται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παρά το γεγονός ότι κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα πυκνώσουν, η Αγορά δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη και τις λίγες θετικές εκπλήξεις, αλλά ο σκεπτικισμός της παραμένει εστιασμένος στην διαχείριση του χρέους προκαλώντας έναν αδρανή εθισμό στην απαξίωση και την πώληση ανεξαρτήτως “ποιοτικών” παραμέτρων.

Την τρέχουσα εβδομάδα το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων μετατοπίζεται και στις Τράπεζες ξεκινώντας από σήμερα με Τραπεζα Κυπρου συνεχίζοντας την Τρίτη (24/5) με Alpha Bank, Eurobank (Τετάρτη, 25/5), Εθνική Τράπεζα και Marfin Popular (Πέμπτη, 26/5) και Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή 27 Μαΐου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. ευνόητο είναι ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έστειλε τους δείκτες σε νέα χαμηλά.

Έτσι σε νέα χαμηλά 14 ετών (και πλέον) ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που πομακρύνεται με σχετική ευκολία και το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, γυρίζοντας σε τιμές Μαρτίου 1997, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχασε και το ψυχολογικό όριο των 50 δισ ευρώ.

Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στις 26/3/1997 (1280 μονάδες) και 24/3/1997 (1275,23 μονάδες).

Σε χαμηλά 14ετίας και πλέον και ο FTSE, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να συναντάται στις 3/1/1997 (556,18 μονάδες).

Εξαιρετικά ανησυχητικές ενδείξεις και από τον τίτλο της Εθνικής που μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές 14/1/1997 (4,46 ευρώ), ενώ αν παραβιαστεί καθοδικά και η τεχνική στήριξη των 4,34 ευρώ, σαν αμέσως επόμενη δείχνει το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Από την άλλη “ακούραστα” δείχνουν τα αρνητικά μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Στα 7,24 δισ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Μειωμένα κατά 9,1% εμφανίζονται τα έσοδα, αυξημένες οι δαπάνες.

Στα 354,5 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το Δημόσιο χρέος της Χώρας στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 και στα 310,3 που ήταν το Μάρτιο του περασμένου έτους. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το Δημόσιο χρέος της Χώρας διαμορφώνεται κοντά στο 153%.

Αδύναμα αναμένει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των Ελληνικών Τραπεζών, με εξαίρεση το ΤΤ, για το οποίο αναμένει ότι θα ανακοινώσει ήπια αύξηση σε τριμηνιαία βάση στα καθαρά κέρδη, ενώ και η Marfin θα επωφεληθεί από τα έκτακτα κέρδη, η Citigroup σε έκθεση στην οποία δηλώνει ότι παραμένει “underweight” για την Ελλάδα. Τα θέματα στα οποία θα εστιάζει ο διεθνής οίκος στα αποτελέσματα των Τραπεζών είναι η χρηματοδότηση, η ποιότητα του ενεργητικού, η κατοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις.

“Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν το χρέος τους”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλλων ο κ. Irwin Stelzer, αρθρογράφος της "Wall Street Journal". “Οι Χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να αποπληρώσουν το χρέος τους εγκαίρως, ενώ είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην αποπληρώσουν το σύνολό του”, τονίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι “όποιος όρος και να επιλεγεί, ανασχεδιασμός, ήπια αναδιάρθρωση, reprofiling, ή εθελοντική αναδιάρθρωση, πρόκειται περί χρεοκοπίας, συγκαταλέγοντας μεταξύ των κινδύνων για τους ομολογιούχους της Ελλάδας το ενδεχόμενο να πληρωθούν σε δραχμές και όχι σε ευρώ. Οι Ευρωπαϊκές αρχές παρήγαγαν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας, ενώ οι Χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με κρίση φερεγγυότητας”, υπογραμμίζει, προσθέτοντας “ότι η λανθασμένη διάγνωση της ασθένειας χειροτερεύει την ασθένεια, παρατείνοντας τη χρονική περίοδο μέχρι την ορθότερη διάγνωση”.

To πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει από την πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου και των Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δήλωσε αξιωματούχος της Κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το Reuters. “Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα περιλαμβάνει την πώληση μεριδίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εννοείται ότι αν αυτή η δήλωση η οποία έγινε γνωστή μετά τις 17.00 επαληθευτεί, το Χ.Α. μπορεί να ελπίζει σε σημαντική αλλαγή κλίματος, ακόμα και από αύριο (αν δεν επιβαρυνθεί σημαντικότατα το διεθνές κλίμα), καθώς η Αγορά διψά για πραγματικές αποκρατικοποιήσεις.

Μάλιστα η περίπτωση αποκρατικοποίησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ο τίτλος του οποίου απέχει σημαντικότατα ακόμα και από την ονομαστική του αξία (3,70 ευρώ), μπορεί να φέρει σημαντικότατες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, οπότε σε κάθε περίπτωση οψόμεθα …

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, λίγοι οι τίτλοι με αξιοσημείωτα κέρδη στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ταχ. Ταμιευτήριο (+2,55%), ΔΕΗ (+2,84%) και Motor Oil (+1,14%).

Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Jumbo και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-5,88%) και Ελλάκτωρα (-4,71%). Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 3% για Εθνική και MIG, του 2% για ΟΤΕ και Κύπρου και του 1% για Μυτιληναίο, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, “είδε” σχετικά γρήγορα το χαμηλό ημέρας των 1274,81 μονάδων (10.36) και έκλεισε τελικά στις 1280,1 μονάδες με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 74 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 17,48%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πραγματικές αποκρατικοποιήσεις το συντομότερο δυνατόν, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εξακολουθήσει να υποχωρεί εν μέσω αρνητικών εξελίξεων που θα έχουν σχέση με την Ελληνική οικονομία, παρότι οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Από την άλλη, ο κίνδυνος έχει γίνει συστημικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ύστερα από τη Χώρα μας, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο η Ισπανία και η Ιταλία, εξέλιξη η οποία είναι αρκετά ανησυχητική για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Για να αλλάξει το κλίμα στην Αγορά απαιτείται μεγάλη εθνική προσπάθεια και πάνω απ' όλα πολιτική συναίνεση προκειμένου να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα και οι αποκρατικοποιήσεις, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Η εκτόξευση των spreads των 10ετών Ελληνικών Κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα Γερμανικά σε νέα ιστορικά υψηλά, ελαχιστοποιεί τις όποιες ελπίδες άντλησης ρευστότητας από τις Αγορές το 2012 βάσει των τωρινών συνθηκών, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η υποβάθμιση της Fitch κατά τρεις βαθμίδες, δηλαδή στο “Β+” από “ΒΒ+”, στα επίπεδα που μας αξιολογεί η Moody’s (αξιολόγηση “B1”), ουσιαστικά καταδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι μπορεί η Τρόικα και το ΔΝΤ να περιμένουν την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας που θα ανακοινώσει και θα ψηφίσει η Ελλάδα, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης δεν το συνηθίζουν αυτό.

Άλλωστε οι συνεχείς καθυστερήσεις σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2011, δικαιολογούν τις αποφάσεις τους, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι Εταίροι κωλυσιεργούν στο να λύσουν οριστικά την κρίση χρέους των Κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου, παρέχοντας ουσιαστικά στους οίκους αξιολόγησης αυτό το δικαίωμα.

Την εβδομάδα που διανύσαμε μάλιστα η αντιπαράθεση κορυφώθηκε, καθώς ακόμα και η πρόταση της ήπιας αναδιάρθρωσης που τέθηκε στο Eurogroup ουσιαστικά αποκλείστηκε από την ΕΚΤ δια στόματος Trichet. Ας μην ξεχνά κανείς ότι η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα περί των €90 δισ. στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα (βάσει των στοιχείων του Μαρτίου), όταν ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τους τελευταίους μήνες είναι αρνητικός.

Με τις συνθήκες ασφυξίας λοιπόν αναμφισβήτητα να αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και την αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΕ να εντείνεται για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το πόρισμα της Τρόικας να εκκρεμεί βάση του οποίου οι Ευρωπαίοι θα λάβουν τις αποφάσεις τους και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα, μάλλον μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως φυσιολογικό επακόλουθο τα επαναλαμβανόμενα χαμηλά του Γενικού Δείκτη.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς θα παρουσιασθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, για το οποίο οι Ευρωπαίοι Εταίροι ζητούν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Η δυνατότητα εφαρμογής και αποδοχής του Προγράμματος θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της εγχώριας Αγοράς και όχι μόνο στη συνέχεια, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

Τα αρνητικά νέα από τις Περιφερειακές Χώρες της Ευρωζώνης συντήρησαν και σήμερα το κλίμα επιφυλακτικότητας στην εγχώρια Αγορά πιέζοντας τις τιμές των μετοχών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, έως την περιοχή των 1.275 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Η Αγορά, βρίσκεται σε τεχνική υπερβολή καθώς η υποχώρηση της σε νέα χαμηλά 14 ετών διατηρεί το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ανοδικής διόρθωσης κατά τις προσεχείς ημέρες. Διατηρούμε την αυξημένη έκθεση μας στην Αγορά καθώς η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα απαιτεί ισχυρότερο αρνητικό μίγμα νέων το οποίο επί του παρόντος δεν διαφαίνεται”.

“Ο εθισμός αυτός σε μια Αγορά που αποτιμάται χαμηλότερα από 50 δισ ευρώ, όσο δηλαδή το 70% των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών ή το 22% του ΑΕΠ έχει δημιουργήσει δυνατές στρεβλώσεις και ισχυρές αποκλίσεις σε επίπεδο επιμέρους εταιρειών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία όσο χαμηλότερα βρεθεί ο Δείκτης τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει”, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνέχεια στην απαξιωτική εικόνα, ίσως επιφυλάσσει και αυτή η εβδομάδα με τη μοναδική ίσως αχτίδα ελπίδας να εντοπίζεται στο επονομαζόμενο “Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα”, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Με τις περισσότερες Ελληνικές μετοχικές αξίες να έχουν υποστεί κυριολεκτική συνεχόμενη καθίζηση μετά το “φιάσκο” της φιλικής συγχώνευσης ETE - ALPHA η αγορά εμφανίζει έντονη “αλλεργική αποστροφή” σε κάθε περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Χαρακτηριστικό είναι δε το ποσοστό επαναπροσέγγισης των επιπέδων της γνωστής 21ης Φεβρουαρίου, καθώς η μεν ΕΤΕ χρειάζεται μια άνοδο 73% για το υψηλό εκείνης της
μέρας (8.10€) ενώ η ALPHA ένα 68% για το ανάλογο υψηλό (5.68€).

Την ίδια ώρα οι ξένες Αγορές δείχνουν διαγραμματικά “κουρασμένες” μετά το ανοδικό crescendo, που έχουν πραγματοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η διάσπαση στο δημιουργηθέν εύρος διακύμανσης του EUR/USD 1.4345 με 1.4047.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με πιέσεις ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, έστω και αν οι συναλλαγές υποχώρησαν σημαντικά.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά χειρότερη συμπεριφορά, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 1% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7668, τιμή εκκαθάρισης 562,31) κινήθηκαν μεταξύ 558 και 574,75 μονάδων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 937 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (593 δικαιώματα αγοράς και 344 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (12800 Alpha Bank, 59500 MPB, 12800 Jumbo, 16400 MIG, 27900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15800 ΟΠΑΠ, 5000 Τιτάν, 11600 Ελ. Πετρέλαια, 7400 Βιοχάλκο, 2523300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5115), Alpha Bank (1139), Πειραιώς (1654), Eurobank (738), ΟΤΕ (1058), Ταχ. Ταμιευτήριο (1577), Αγροτική (1164), ΔΕΗ (282), MIG (317), MPB (517), Μυτιληναίος (122), Κύπρου (543), Ιντρακόμ (416), Ελλάκτωρα (251), ΟΠΑΠ (179), ΓΕΚ (152).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Επίσης τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank (124050 τεμ.), Εθνική (511843 τεμ.), ΟΤΕ (214302 τεμ.), Αγροτική (164947 τεμ.), ΔΕΗ (36000 τεμ.), Πειραιώς (187939 τεμ.), Κύπρου (78599 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (33400 τεμ.), Alpha Bank (331393 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (58000 τεμ.), Εθνική (71395 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9725866 τεμ.), Eurobank (16481874 τεμ.), Εθνική (12730526 τεμ.), Πειραιώς (12105009 τεμ.), MIG (6604354 τεμ.), Αγροτική (4696820 τεμ.), ΟΤΕ (4179251 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v