ΧΑ: Περιμένοντας το μεγαλύτερο ...ξεπούλημα

Για το μεγαλύτερο μεταπολεμικό ξεπούλημα ετοιμάζεται η ελληνική οικονομία με το ΧΑ να "τρέχει" να προεξοφλήσει τις εξοντωτικές πιέσεις. Στο στόχαστρο η αποτίμηση των "ασημικών" με τους δανειστές να έχουν το πάνω χέρι.

Για…παράθυρο σε βοήθεια 50 + 50 δις. ευρώ κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, δίνοντας μία άλλη διάσταση στα όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός συνόρων.

Στο ΧΑ ζητείται…φως στο τούνελ, καθώς βασικοί δείκτες μετοχές έχουν "επιστρέψει" σε επίπεδα 1997 και ακόμη πιο πίσω (για την πλειονότητα των εταιρειών μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης)

Με τον Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 1.300, τον Ftse20 χαμηλότερα των 580 και με τις τράπεζες σε μόνιμη αμφισβήτηση και πίεση.

Το…φως στο τούνελ φαίνεται προς τα μέσα Ιουνίου, οπότε και εκτιμάται, πως θα έχουν αποσαφηνισθεί πολλά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτων και Αθήνα. Θα έχουν γίνει σαφείς οι προθέσεις και η…μεθόδευση των δανειστών κυρίως όμως οι δυνατότητες και αντοχές αυτής της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Προσώρας οι ροές προς τον τραπεζικό κλάδο αν και εμφανείς υστερούν ακόμη έναντι των εκροών, που πρακτικά σημαίνει πως κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Στα 4,67 ευρώ λ.χ η μετοχή της Εθνικής δηλαδή οριακά πάνω από την ελάχιστη τιμή των 4,64 ευρώ στις 9/5 τρέχοντος. Στην διελκυστίνδα πλέον και οι μετοχές των επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, που θα πρέπει να…θυσιασθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για αποκρατικοποίηση μέσα στον Ιούνιο πιέζουν οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα και αντοχή να πάει κόντρα. Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς η θέση ισχύος των δανειστών δεν αποκλείεται να επιδράσει αρνητικά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στην αποτίμηση των υποψήφιων εταιρειών.

Δείγμα γραφής, φρονούμε, πως δόθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής με το – 4,3% του ΟΠΑΠ (με συναλλαγές μάλιστα 925 χιλιάδων μετοχών). Στα 4,09 δις. ευρώ η αποτίμηση του Οργανισμού, σε διόρθωση η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ, στα 2,37 δις. ευρώ της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δανειστές έχουν όλα τα εφόδια να πιέσουν όσο θέλουν και νομίζουν, πως τους συμφέρει και το ΧΑ και την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που βγαίνουν προς πώληση. Με όρους υπέρ τους και με όλα τα εργαλεία για να πετύχουν ακόμη χαμηλότερες τιμές κόστους.

Να δούμε εάν η εκτίμηση αυτών των πηγών θα επιβεβαιωθεί στο…ταμπλώ, εάν θα αποτυπωθεί με ακόμη έναν γύρο υποτίμησης- απαξίωσης των λεγόμενων "ασημικών". Η αίσθηση, πως οι δανειστές μπορούν ένα το θελήσουν να πάρουν τα "ασημικά" όσο- όσο είναι διάχυτη στην αγορά, στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο.

Μένει να φανεί εάν οι…Κασσάνδρες που φοβούνται για το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία του τόπου (από τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο και μετά ) θα δικαιωθούν.

Δυστυχώς με την ελληνική πολιτεία, την οικονομία σε απόλυτη ομηρεία οι αποτιμήσεις όσων εταιρειών ενδιαφέρουν τους δανειστές θα πιεστούν στα επίπεδα, που εκείνοι κρίνουν συμφέροντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v