XA: Ζητείται ...φως στο τούνελ

Σε νέα χαμηλά 14 ετών βρήκε την αγορά η υποβάθμιση της Fitch και, εάν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν φανεί…φως στον ορίζοντα, οι ρευστοποιήσεις ενδέχεται να ενταθούν. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

H υποβάθμιση από την Fitch (B +) ήρθε την πιο…ακατάλληλη στιγμή, και σε μία συγκυρία που το ΧΑ «επέστρεφε» σε τιμές Μαρτίου 1997 (όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος).

Όπως σημείωνε νουνεχής χρηματιστηριακός παράγοντας ήταν η υποβάθμιση, που ΔΕΝ χρειαζόταν ειδικά αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία για λόγους προφανείς και ευνόητους. Οι συνέπειες αυτής της ενέργειας μένει να δούμε, πως θα «μετρηθούν», πως θα αποτυπωθούν από τις πρώτες κιόλας εντολές στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Επί της ουσίας ο εκτιμητικός οίκος έρχεται μόλις μία μέρα μετά τον Κεντρικό Τραπεζίτη να «κάψει» το χαρτί της αναδιάρθρωσης. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ ήταν ξεκάθαρες, προς κάθε αποδέκτη (κυρίως προς το Βερολίνο) και δεν άφηναν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Στις 1.297,36 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 577,61 ο Ftse20 με τις τράπεζες να παραμένουν υπό αμφισβήτηση- πίεση. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι προφανές, πως επισπεύδουν (ενδεχομένως με δραματικό τρόπο) τις διεργασίες σε πολλαπλά και συνδεόμενα μέτωπα.

Εμείς περιμένουμε με εύλογη περιέργεια τον τρόπο αντίδρασης των ελλήνων τραπεζιτών, τώρα που το «παιχνίδι» δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένουμε και τις κινήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου σημειώνει ο Μιχ. Σάλλας (πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς) προειδοποιώντας πως η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για την οικονομία του τόπου (αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου) δίνοντας το στίγμα των όσων διαδραματίζονται στην αγορά.

Στο ΧΑ- από τεχνικής πλευράς- η υποχώρηση σε νέα χαμηλά και η περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου συνέχισε το…μαρτύριο της σταγόνας (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη ήταν η αφορμή για να εκτιναχθούν τα spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου προς το 13,9% «βυθίζοντας» τις τράπεζες έως τις έσχατες στηρίξεις τους.

Η υποβάθμιση της Fitch ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Χρηματιστηριακοί αναλυτές φοβούνται, πως εάν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν φανεί…φως στον ορίζοντα οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες θα ενταθούν παρασέρνοντας ακόμη πιο πίσω τις τιμές των μετοχών.

Εμφανίζονται δε επιφυλακτικοί και για την βραχυπρόθεσμη εικόνα της υπόλοιπης αγοράς (δηλαδή των μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη ) που μέχρι τώρα τα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα.

Ηδη στον ΟΤΕ οι πωλητές έχουν σταθερά το πάνω χέρι για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, στον ΟΠΑΠ οι πρώτες επιθετικές ρευστοποιήσεις διαφάνηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενώ και στη ΔΕΗ οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Οι ξένοι παίκτες, που έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν εκτιμούν, πως μπορούν να αγοράσουν «ελληνικές υποδομές» ακόμη πιο φθηνά από τα ευτελή επίπεδα που τους προσφέρονται τώρα.

Όπως σημείωνε καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή οι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά τη δυσχερέστατη θέση της κυβέρνησης σε σημείο, που να…εκβιάζουν για ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις προκειμένου να αγοράσουν τα «ασημικά» .

Ούτως ή άλλως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των συμβούλων, που πρακτικά σημαίνει πως οι ξένοι έχουν περιθώριο τουλάχιστον ενός μηνός να περιμένουν για φθηνότερες τιμές.

Άλλωστε η διάθεση προεξόφλησης των ενεργών παικτών φαίνεται και από τις κινήσεις τους στην αγορά Παραγώγων, όπου έχουν ενισχυθεί τα πονταρίσματα για περαιτέρω διόρθωση του 20άρη προς τις 550 μονάδες. Ούτως ή άλλως η αναφερόμενη περιοχή δεν απέχει περισσότερο από 5 με 5,5 % από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (578 μονάδες ) κάτι που ενισχύει την διάθεση για περισσότερο «υποτιμητικό ρίσκο» από τους «πωλητές» / short της αγοράς Παραγώγων.

Το μείον 4,3% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με υψηλό τζίρο (12,1 εκατ. ευρώ) ήταν μία απλή ένδειξη τι μπορεί να ακολουθήσει αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν διαφανεί διέξοδος.


-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Εθισμένη στην απαξίωση και στην αποστροφή από το επενδυτικό ρίσκο τοποθετήσεων εμφανίζεται για μια ακόμα εβδομάδα η Ελληνική αγορά καθώς η αρνητική αυτονόμηση του Γενικού Δείκτη από τις ξένες αγορές δημιουργεί αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγραφής νέων χαμηλών και συρρίκνωσης των συναλλακτικών όγκων.

Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασαν λειτούργησαν περισσότερο ως παγίδες ρευστότητας για τους λίγους τολμηρούς που αναζήτησαν αποδόσεις στα χαμηλά των 1.300 μονάδων και οι οποίοι σε καθημερινή σχεδόν βάση βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Η αγορά δείχνει αποκομμένη από οτιδήποτε θετικό είτε αυτό αφορά μείωση του κόστους δανεισμού (δημοπρασία εντόκων), διατήρηση των δεικτοβαρών εταιριών στον MSCI, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κερδοφορίες εταιριών.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη, ο σκεπτικισμός της παραμένει εστιασμένος στην διαχείριση του χρέους προκαλώντας έναν παραλυτικό εθισμό στην απαξίωση και την πώληση ανεξαρτήτως ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων.

Η διαχειριστική τακτική διαπνέεται από την λογική «χαμηλότερα μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων» όπου οι όποιες αντιδράσεις έχουν περισσότερο χαρακτήρα μείωσης θέσεων προκαλώντας νέους εγκλωβισμούς και μεγαλύτερες κεφαλαιακές απώλειες σε όσα χαρτοφυλάκια δεν συγχρονίσουν τον επενδυτικό τους ορίζοντα σε λίγες συνεδριάσεις ή λίγες ώρες.

Ο εθισμός αυτός σε μια αγορά που αποτιμάται 50 δις ευρώ, όσο δηλαδή το 70% των ιδίων κεφαλαίων των εταιριών ή το 22% του ΑΕΠ έχει δημιουργήσει δυνατές στρεβλώσεις και ισχυρές αποκλίσεις σε επίπεδο επιμέρους εταιριών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία όσο χαμηλότερα βρεθεί ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει.

Οι πωλητές έχουν παίξει τα καλύτερα χαρτιά τους από πλευράς νέων, η αρνητική φημολογία έχει σχεδόν κορυφωθεί και ο βαθμός αποστροφής της Ελληνικής αγοράς όπως μεταφράζεται από τους τζίρους παραπέμπει σε άλλους… αιώνες που απαξιώνουν σε υπερθετικό βαθμό την εσωτερική αξία των εταιριών.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου επισημαίνουμε ότι το πρώτο δείγμα γραφής είναι βελτιωμένο από το περυσινό δ’ τρίμηνο και ενδεχομένως τα μεγέθη κερδοφορίας να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα από αυτό το οποίο αρχικά ανέμενε η αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ισολογισμούς του Πλαισίου, Frigoglass, METKA, Μυτιληναίος, Jumbo, Κυριακίδης, Eurobank Properties και Λούλης οι οποίοι κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι σε ένα σαφώς πιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων μετατοπίζεται στις τράπεζες ξεκινώντας από την Δευτέρα 23/05 με Τραπεζα Κυπρου συνεχίζοντας την Τρίτη (24/5) με Alpha Bank, Eurobank (Τετάρτη, 25/5), Εθνική Τράπεζα και Marfin Popular (Πέμπτη, 26/5) και Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή 27 Μαΐου".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,34% και ετήσιες απώλειες 8,25%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 4,96%, ο Mid 30 με πτώση 2,73% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 1,87%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: Τα Ταξίδια & Αναψυχή 11,04%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 6,99%, ο κλάδος της Υγείας 4,91% και οι Τράπεζες 3,84%.

Εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μόλις 3 κλάδοι: Τα Μέσα Ενημέρωσης 9,38%, οι Ασφάλειες 3,44% και τα Χημικά 0,65%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών (76%), Νεώριον (57,89%), ΝΕΛ (23,08%), Τεγόπουλος (17,65%), Αθηνα (14,81%), Τεχνικές Εκδόσεις (13,89%), Σφακιανάκης (13,04%), Audiovisual (11,43%), Mοχλός (10%) και Γενική Εμπορίου (9,52%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιμπέριο (-21,74%), Paperpack (-21,74%), Βωβός (-20,16%), Καθημερινή (-18,66%), Δρομέας (-17,86%), Παίρης Πλαστικών (-16,22%), Βερβερης – Moda Bagno (ΚΟ) (-15,15%), Attica Συμμετοχών (-14,81%), Νάκας Μουσική (-14,29%) και Ridenco ( -14,29%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v