ΧΑ: Στο χείλος των 1.300 μονάδων

Mάχη με τις 1.300 μονάδες δίνει το ΧΑ ενώ ο FT 20 προσπαθεί να αποφύγει την διόρθωση προς τις 550 μ. Παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες, καθώς πληθαίνουν τα πονταρίσματα εν όψει της αποσαφήνισης του «ελληνικού προβλήματος».

Για επικίνδυνη διολίσθηση προς τις 1.300 μονάδες κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε (ακόμη ) μία κρίσιμη καμπή της υπόθεσης του «ελληνικού προβλήματος».

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.322, τον FTSE 20 στις 590 μονάδες τον τραπεζικό κλάδο σε συνεχή αμφισβήτηση- πίεση και ένα σημαντικό μέρος της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» να επιχειρεί την διαφοροποίηση του.

Οσο περνούν οι ώρες, οι μέρες όσο ξεκαθαρίζει η ειδησεογραφία φαίνεται όλο και πιο έντονα, πως η… τελική λύση θα πρέπει να αναμένεται προς το 10ήμερο 10 έως 20 Ιουνίου.

Ισως το κρισιμότερο για την ελληνική οικονομία, κοινωνία με την πλειονότητα των παικτών να προεξοφλεί από χειρότερο μέχρι το καλύτερο σενάριο. Κάτι, που αποτυπώνεται καθημερινά στο… ταμπλώ, στην συρρικνούμενη αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων αλλά και την… απροθυμία του ΧΑ να «βυθιστεί» άμεσα και βίαια χαμηλότερα, σε νέες ελάχιστες τιμές.

Εάν παρακολουθήσουμε την αγορά, τους βασικούς δείκτες – ψύχραιμα, αποστασιοποιημένα και με ματιά μακροπρόθεσμη- θα δούμε, πως από πέρυσι τον Μάιο (οπότε και η Γερμανία ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος της για την ελληνική οικονομία, τον νέο ρόλο της στη Νέα Ευρώπη) βασικοί δείκτες και μετοχές δεν έχουν διορθώσει ανάλογα με την σοβαρότητα, την έκταση και τη σημασία των όσων μεσολάβησαν μέχρι και σήμερα.

Ένα συνεχές «σούρσιμο» παρατηρούμε, μία βασανιστική απαξίωση (κυρίως) των τραπεζικών ομίλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκαν- μέχρι τώρα- σκηνές πανικού.

Ισως γιατί οι ενεργοί παίκτες είναι ψυλλιασμένοι περισσότερο από ποτέ, ίσως επειδή το παιχνίδι σε γενικές γραμμές είναι «στημένο» και σε κάποιο βαθμό ελεγχόμενο.

Από την άλλη η σταθερή υποχώρηση (κυρίως) του τραπεζικού κλάδου επιτρέπει τόσο την έξοδο όσων «ξεπουλούν και φεύγουν» όσο την κατά διαστήματα είσοδο, ενεργοποίηση κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από τεχνικής πλευράς τόσο ο FTSE 20 όσο η Εθνική ή και άλλες τραπεζικές μετοχές σημειώνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχείς «χαμηλές τιμές» πολύ κοντά σε σημαντικές στηρίξεις.

Είναι αυτό μία ένδειξη, πως σε αυτά τα επίπεδα αναζητούνται σημεία αναφοράς, είναι μία ένδειξη πως σε αυτές τις αποτιμήσεις όλο και περισσότεροι ρισκάρουν να τοποθετηθούν θεωρώντας το περιθώριο περαιτέρω σημαντικής διόρθωσης μικρό, θα δείξει.

Το αν ο FTSE 20 διορθώσει σε νέα ελάχιστη τιμή, το αν η μετοχή της ΕΤΕ θα υποχωρήσει προς τα 4,4 ή και 4,2 ευρώ (κάτι, που προεξοφλείται εδώ και καιρό από πολλούς παίκτες) έχει όλο και λιγότερη σημασία.

Εχει όμως ενδιαφέρον το κατά πόσον η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να πείσει αυτή τη φορά τους δανειστές μας.

Καταλυτικό το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με τους ξένους να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα… όταν τελειώσετε, καλέστε μας (αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day) με ό τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση. Αυτήν, που μας οδηγεί όλο και κοντύτερα προς τα μέσα Ιουνίου, προς το ξεκαθάρισμα (όπως όλα δείχνουν) της κατάστασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v