Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες πιέσεις, ελάχιστες αντοχές...

Παραμένει σε διόρθωση το ΧΑ, που «ταλαιπωρείται» και από τη γενικότερα αρνητική εικόνα. Πέριξ των 575 μονάδων ο FTSE-20, στα 4,62 ευρώ η ΕΤΕ αλλά άνοδος για Eurobank, MPB, TT, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΔΕΗ.

Κάπως συμμαζεύτηκε η αρχικά μεγαλύτερη διόρθωση, καθώς πριν από λίγο ο μεν Γ.Δ. κυμαίνονταν στις 1.285-1.290 μονάδες (-0,8%), ο δε FTSE-20 κατά 0,7% χαμηλότερα και πέριξ των 575 μονάδων.

Με την αξία των συναλλαγών στα συνήθη μέτρια επίπεδα των τελευταίων ημερών, αφού δεν περνούσαν τα 36 εκατ. ευρώ στις 13:40.

Την ίδια στιγμή, το γενικότερο περιβάλλον σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αγορές χρήματος, συμβολαίων παρέμενε ασταθές, σε διόρθωση και με τους βραχυπρόθεσμους παίχτες σε επιφυλακή.

Χαμηλότερα στις 7.140 μονάδες ο Dax με απώλειες 1,7% περίπου όσο και ο FTSE-100 που υποχωρούσε στις 5.850 μονάδες ενώ και ο CAC-40 διόρθωνε 1,7% προς τις 3.920 μονάδες.

Σε χαμηλά 2 μηνών και το ευρώ, έναντι του δολαρίου.

Από τις τράπεζες η Eurobank, αλλά και το ΤΤ αντιδρούν κρατώντας σχετικές ισορροπίες με την πρώτη στα 3,23 και το δεύτερο στα 2,87 ευρώ.

Υψηλότερα επίσης διαμορφώνεται η τιμή της Βιοχάλκο στα 3,69, της ΔΕΗ στα 10,30, των ΕΛΠΕ στα 6,83, του Τιτάνα στα 17,09, της ΜΟΗ στα 8,86, και της Jumbo στα 5,10 ευρώ.

Απώλειες συγκριτικά μικρότερες του δείκτη, σημειώνοντας για Μυτιληναίο, Alpha Bank, ενώ σταθερή παρέμενε η μετοχή της ΜΡΒ, στα 0,69 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η πλειονότητα των μετοχών διόρθωνε χαμηλότερα, με την J&P Αβαξ να χάνει και το 1 ευρώ.

Πλέον η αποτίμηση του κατασκευαστικού ομίλου έχει συρρικνωθεί στα 74,5 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα που αποτιμάται 164,04 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες τιμές για Γενική Τράπεζα, Alapis, ΕΧΑΕ, Υγεία, Frigoglass, Intralot, Γενική και Eurobank Properties.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει ακόμη ένα «άδειασμα» στον Βωβό που διορθώνει 4,6% στα 0,90 ευρώ, με περισσότερα από 900.000 τεμάχια.

Από την ίδια κατηγορία, χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Cyclon, Sprider, Κυριακούλη, ΣΩΛΚ, Ντιονίκ, ΑΧΟΝ Συμμετοχών και άλλων από την ίδια ομάδα.

Με τον 20άρη να έχει υποχωρήσει νωρίτερα έως τις 566,2 μονάδες, θα λέγαμε πως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι πλέον «βυθισμένη» στην ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων.

Πλέον, σε αυτή την ευρύτερη περιοχή αποτιμήσεων, εκτιμάται – από παράγοντες της αγοράς πως θα συντελεστεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ισχύος, πλούτου, ισορροπιών, που έχει συντελεστεί στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Πλέον, στο χρηματιστηριακό ταμπλό επιχειρείται να προεξοφληθούν τα χειρότερα, να καταγραφούν αποτιμήσεις, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσουν μεγάλες ευκαιρίες για όσους προσεγγίζουν την αγορά μεσο-μακροπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v