Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κρεβάτι του Προκρούστη το ΧΑ

"Τσεκούρι" στην αποτίμηση των οργανισμών του δημοσίου πέφτει σήμερα στην αγορά, εν όψει επιτάχυνσης αποκρατικοποιήσεων. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις 11.00.

Από νέα πιο χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν τη συνεδρίαση βασικοί δείκτες, μετοχές.

Με το βάρος να έχει διαχυθεί πέραν των τραπεζών και σε μετοχές οργανισμών του δημοσίου που βγαίνουν στο… σφυρί.

Σημαντικές πιέσεις σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οδήγησαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά τον FTSE-20 προς τα νέα χαμηλά των 566,2 μονάδων.

Αναλογικά ο Γ.Δ. διόρθωσε έως τα χαμηλά των 1.274,2 μονάδων καθώς οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο για ακόμη μία συνεδρίαση στις τράπεζες.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε έως τα νέα χαμηλά των 4,54 ευρώ.

Της Eurobank έως τα 3,12, της Alpha Bank ελάχιστα πάνω από τα 3,26 ευρώ, ενώ η Πειραιώς «στάθηκε» στο 1 ευρώ.

Νέα ελάχιστη τιμή προς τα 2,10 ευρώ σημειώθηκε για τη μετοχή της Κύπρου.

Έτσι, από τον κλάδο απομένει μόνο η Alpha Bank που δεν έχει υποχωρήσει σε νέα ελάχιστα (σε σχέση με τις τιμές Ιανουαρίου και Μαΐου), κάτι που εντείνει τα στοιχήματα σε βάρος του τραπεζικού τίτλου.

Λίγο μετά τις 11:10 επιχειρήθηκε να μαζευτεί κάπως η κατάσταση με τη ΔΕΗ να αντιδρά έως τα 10,29 ευρώ, ενώ βοήθειες δόθηκαν και από ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΤΤ και Βιοχάλκο.

Ωστόσο, η διαγραμματική και μόνο προσέγγιση της ΔΕΗ μας καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς, καθώς ο τοπικός πυθμένας που σημειώθηκε στις 5/1/2011 είναι λίγο χαμηλότερα στα 10,03 ευρώ.

Πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση εάν χαθούν τα 10,03 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, τότε και αυτή η Επιχείρηση μπαίνει σε διαδικασία μεθοδικής απαξίωσης.

Έως τα 12,41 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του ΟΠΑΠ με τον Οργανισμό να αποτιμάται οριακά πάνω από τα 4 δις. ευρώ.

Έως τα 6,41 ευρώ διόρθωσε ο ΟΤΕ που μέσα σε έναν μήνα υποχωρεί 16,9% και αποτιμάται πλέον μόλις 3,2 δις. ευρώ.

Είναι άξιο αναφοράς πως η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ ξεκίνησε περίπου την περίοδο που η Deutsche Telekom… υπαναχωρούσε από την πρόθεσή της να αποκτήσει επιπλέον 10% από το ποσοστό του Δημοσίου.

Πιθανόν να αποτελεί σύμπτωση αλλά η πορεία της μετοχής από τότε είναι σταθερά φθίνουσα, πιέζοντας τη χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Το αν το κλιμάκιο της Deutsche Telekom που προγραμματίζεται να έρθει στην Αθήνα τέλος του μήνα και να συζητήσει με τους αρμόδιους τα του ΟΤΕ θα θέσει ευθέως ζήτημα απολύσεων, προτού προχωρήσει στην επαναδιατύπωση του αιτήματος για απόκτηση συνολικά του 20% του Δημοσίου είναι κάτι που θα απαντηθεί σύντομα.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα πως τις επόμενες εβδομάδες έχουμε να βιώσουμε… σημεία και τέρατα.

Και σε μία χρηματιστηριακή αγορά που επί της ουσίας παραμένει απροστάτευτη από την επιβουλή των δανειστών.

Αποτελεί προσωπική εκτίμησή μας, πως ούτε οι εποπτικές ούτε οι λεκτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς, του ΧΑ, μπορούν να λειτουργήσουν πράττοντας τα αυτονόητα.

Περίπου την ίδια ώρα, κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε βασικές ευρωαγορές διόρθωναν έως 1,6% με τον Dax να υποχωρεί οριακά κάτω από τις 7.150 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v