Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καταλύτης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Λογική και χρηματιστηριακά ορθή κίνηση η επιλογή του ΤΤ ως καταλύτη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Εντός της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων ο Ft 20, ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων για τις ραγδαίες εξελίξεις.

Κάτι έδειξε η… συμπεριφορά του ΤΤ, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Ο φίλος και καλός συνάδελφος αναφερόταν βέβαια στην διαφοροποιημένη πορεία αντίδρασης που σημείωσε στο… ταμπλό η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στην κεφαλαιοποίηση των 799 εκατ. ευρώ το ΤΤ, επιλέγεται να αποτελέσει το "όχημα" του περίφημου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και με ενδιαφέρον το εύρος των 2,64-2,98 ευρώ στο διάστημα των τελευταίων επτά ημερών.

Στις 568,94 μονάδες ο Ftse20 ήδη εντός της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων- περιοχή που εδώ και καιρό αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, αναλυτές και ομάδες ανάλυσης- και με το ΧΑ να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ένα πολύ- μα πολύ- κρίσιμο, καυτό 48ωρο.

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, με καταλύτη το πολιτικό, προεξοφλείται πως θα είναι ραγδαίες, ιστορικές θα λέγαμε. Το πιθανότερο είναι, πως μέρος τους θα επιχειρηθεί να προεξοφληθεί και χρηματιστηριακά.

Και από αυτή την άποψη θεωρούμε λογική την απόφαση της κυβέρνησης να… ξεκινήσει με το ΤΤ. Συγκριτικά "καλό μαγαζί" για το οποίο υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον, ανήκει στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, στο μ.κ του έχουν εγκλωβιστεί σε υψηλότερες τιμές Eurobank, Εθνική αλλά και άλλες θεσμικές δυνάμεις μπορεί να αποτελέσει "μοχλό" για κάτι πιο ενδιαφέρον.

Αλλωστε ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση, πίεση και σταθερή απομείωση θέσεων είναι συνάμα ο κλάδος που μπορεί να σηματοδοτήσει την αναστροφή κλίματος και τάσης.

Μπορεί άραγε το ΤΤ να διαδραματίσει τον ρόλο του καταλύτη σε σημείο, που θα υποχρέωνε τους σταθερούς πωλητές να αναδιπλωθούν, να κάνουν πίσω… κατά την εκτίμηση μας η απάντηση- υπό προυποθέσεις- είναι καταφατική.

Το ΤΤ - όσο και αν δεν το δικαιολογεί πλέον η αποτίμηση του- έχει ειδικό βάρος στον τραπεζικό κλάδο και ορθά επιλέγεται να αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής του εγχειρήματος.

Ορθά επίσης αφήνεται για ευθετότερο χρόνο η ΔΕΗ (για ευνόητους λόγους) και προωθούνται ταχύτατα ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Για τον ΟΤΕ η θέση μας είναι ξεκάθαρη εδώ και… μήνες και συνεχείς οι αναφορές μας σε ενδείξεις που έχουμε για την μεθοδικότητα της Deutsche Telekom και του τρόπου που έπρεπε να ανακοπεί η ανοδική αντίδραση της μετοχής, της αποτίμησης του Οργανισμού. Για τον ΟΠΑΠ μιλάει το… ταμπλό.

Στα 4,051 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΠΑΠ και τα οφέλη για το Δημόσιο από την προωθούμενη διάθεση του ποσοστού του υπολογίσιμα.

Ωστόσο δεδομένης της βραχυπρόθεσμα πτωτικής φοράς βασικών δεικτών, μετοχών θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο με αυτές που σηματοδοτούνται στο οικονομικό-τραπεζικό με αφορμή την αποχώρηση του Δημοσίου από το ΤΤ.

Μένει να δούμε εάν οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την διακύμανση της μετοχής αλλά και να επιφέρουν αλλαγές- έστω προυποθέσεις μόχλευσης – ευρύτερα στον κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v