Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλύτης το ΤΤ για τράπεζες και ΧΑ

Το ΤΤ επιτελεί τον ρόλο του, οι τράπεζες αρπάζουν την αφορμή και ο FTSE-20 αντιδρά έως τις 591,3 μονάδες. Οριακά πάνω από τις 1.300 ο Γ.Δ., στο +12% το ΤΤ, «σκοντάφτει» στα 4,8 ευρώ η ΕΤΕ. Κέρδη 34% για την Εμπορική.

Το ΤΤ επιτελεί το χρέος του, οι λοιπές δυνάμεις του κλάδου ανταποκρίνονται και βασικοί δείκτες, μετοχές αντιδρούν θεαματικά υψηλότερα.

Έως τις 1.316,4 ο Γ.Δ., έως τις 591,3 μονάδες ο FTSE-20, με αιχμή τις τράπεζες, αφορμή μόχλευσης το Ταχυδρομικό και τους λοιπούς της αγοράς να ακολουθούν.

Καταλυτική λοιπόν, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται μέχρι τώρα στο… ταμπλό η κίνηση του ΤΤ που αντέδρασε έως τα 3,25 ευρώ για να σταθεροποιηθεί πριν από λίγο στα 3,14 που αντιστοιχούν σε ένα καλό δωδεκάρι.

Άμεση η αντίδραση και της ΑΤΕ, που θα πάρει και αυτή τον δρόμο της, με την τιμή να ενισχύεται έως τα 0,52 ευρώ.

Αυτό όμως, που έχει σημασία, πάντα κατά την εκτίμησή μας, είναι πως το ΤΤ λειτουργεί ευρύτερα για τον κλάδο, κάτι που αποτυπώνεται σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Κύπρου, Eurobank.

Η μετοχή της Εθνικής παρά την αρχικά μεγαλύτερη αντίδραση, δεν υπερέβη – μέχρι τώρα – τα 4,80 ευρώ.

Τιμή, που κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης στα 5,20 ευρώ για τον τίτλο της ΕΤΕ.

Συγκριτικά ισχυρότερη είναι η φορά για τη μετοχή της Eurobank που αντέδρασε ως τα 5,45, ισορροπεί πριν από λίγο στα 5,35 ευρώ (5,7%), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως βραχυπρόθεσμα είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση του κλάδου.

Με το ΤΤ στο +12%, τον 20άρη πάνω από τις 585 μονάδες και τον ΟΤΕ να ακολουθεί θα πρέπει να θεωρούμε λίγο ως πολύ αναμενόμενη την αντίδραση της μετοχής του Οργανισμού.

Ο ΟΤΕ έπιασε νωρίτερα τα 7 ευρώ, ισορροπεί στα 6,91 (6,5%) και επειδή οι μέρες που το κλιμάκιο της Deutsche Telekom θα επισκεφθεί την Αθήνα πλησιάζουν, παρακολουθούμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Στα 3,38 δις. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ, που πρακτικά αποφέρει περί τα 340 εκατ. ευρώ στο δημόσιο εάν υποθέσουμε πως η παραχώρηση του ποσοστού δεν θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας.

Επιπλέον, θα σημειώναμε πως οι Γερμανοί ενδέχεται να πληρώσουν κάτι παραπάνω, δεδομένης της διόρθωσης που έχει προηγηθεί από τις 21/3 του 2011.

Τότε, η μετοχή του ΟΤΕ είχε φτάσει στα 8,58 ευρώ, για να ακολουθήσει ένα άγριο σορτάρισμα προκειμένου να πιεστεί η αποτίμηση του ομίλου.

Αλλά αφού οι Γερμανοί παίρνουν… κοψοχρονιά άλλο ένα 10% του Οργανισμού, ας δώσουν και αυτοί κάτι παραπάνω από 340 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές μετοχές του 20άρη, ο Τιτάν ενισχύεται στα 16,91 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 5,11, τα ΕΛΠΕ στα 6,82, η Βιοχάλκο στα 3,66 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εύλογα ξεχωρίζουν ΕΥΑΘ (με το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης καθότι η εκχώρηση στους Γάλλους θα γίνει άμεσα), ΕΥΔΑΠ και με λιγότερες συναλλαγές ΟΛΘ, ΟΛΠ.

Διαμορφώνεται όμως, υψηλότερα η τάση και για τις ΓΕΚ Τέρνα, Υγεία, ΕΧΑΕ, Intralot, J&P ΑΒΑΞ, Γενική Τράπεζα.

Πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 60% περισσότερος τζίρος από ότι χθες, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται δικαιολογημένα στις τράπεζες και τον ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v