Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρία τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης

Η είσοδος και της Πορτογαλίας σε «πρόγραμμα βοήθειας», η αναμενόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και η προσπάθεια προεξόφλησης των αποκρατικοποιήσεων (15/4), αποτελούν τα 3 κλειδιά για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στα χνάρια της Αθήνας, Δουβλίνου και η Λισσαβόνα. Με αυτή την επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσας προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης, ξεκινά η συνεδρίαση.

Όμως, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εξελίξεις αυτές έχουν προεξοφληθεί και απορροφηθεί στο ΧΑ.

Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά χθες προς τις 1.528,6 μονάδες, τον FTSE 20 να επιβεβαιώνει την τεχνικότητα των 675-680 μονάδων και την Εθνική Τράπεζα να επανέρχεται πάνω από τα 6 και να κλείνει στα 6,15 ευρώ.

Όμως, περισσότερη σημασία και προσοχή δίνουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στην σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, παρά στην προεξοφλημένη υπαγωγή της Πορτογαλίας σε πρόγραμμα βοήθειας.

Μένει να φανεί τόσο στα ισχυρά χρηματιστήρια όσο και σε αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέχρι ποίου βαθμού έχει αποτυπωθεί η επίσης αναμενόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Μένει να αποτυπωθεί σήμερα-αύριο τόσο στις μετοχές των γερμανικών τραπεζών αλλά και σε εκείνες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Στα 4,59 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 4,23 ευρώ της Eurobank, στα 1,37 ευρώ της Πειραιώς, στα 2,56 ευρώ της Κύπρου, της ΜΡΒ στα 0,87 ευρώ και των ΤΤ, ΑΤΕ στα 3,32 ευρώ και 0,61 ευρώ αντίστοιχα.

Η επιβάρυνση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ουσιαστικά του κόστους χρήματος, των ελληνικών τραπεζών κατ’ επέκταση, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το νέο περιβάλλον, αλλά και με την αναπόφευκτη προεξόφληση πιθανής «μετάστασης» του «προβλήματος κρατικού χρέους» σε επόμενη χώρα.

Μπορεί η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών να επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές, πως η Μαδρίτη είναι ισχυρότερη της Λισσαβόνας, ωστόσο μια προσεκτικότερη σύγκριση του βαθμού συσχέτισης της οικονομίας των δυο χωρών της Ιβηρικής, μας καθιστά επιφυλακτικούς σε βάθος εύθετου χρόνου.

Βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο, μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20, κυρίως όμως οι αντοχές του τραπεζικού κλάδου. Και πρώτης και καλύτερης της ΕΤΕ, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν σημειωθεί πολλές χαμηλές τιμές στη ζώνη των 5,8-5,99 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της Αγροτικής, μετά το χθεσινό «άδειασμα», την καταγραφή νέας ιστορικά χαμηλής τιμής στα 0,57 ευρώ και των υψηλών συναλλαγών που έφτασαν στις 2.814.201 μετοχές.

Μένει επίσης να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η προσπάθεια συγκεκριμένων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχημάτων να προεξοφλήσουν τις όποιες κινήσεις-αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για αποκρατικοποιήσεις, ένα πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στις 15 του μήνα, με ξένους και εγχώριους παίκτες να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v