Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γερμανικός ...δάκτυλος στη διόρθωση

Η επιμονή των Γερμανών για το ελληνικό χρέος στέκεται αφορμή για ένα ακόμη άδειασμα στο ΧΑ. Έως 10,4% χαμηλότερα η ΑΤΕ, ενώ ο FT-20 αντέδρασε από το όριο των 675 και η ΕΤΕ από τα 5,88 €. Έντονες πιέσεις στη Βωβός.

Κατακόρυφη υποχώρηση για βασικούς δείκτες, μετοχές λίγο μετά τις 10:45.

Με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να διορθώνουν, την Αγροτική να υποχωρεί κατά 8,9% σε νέα χαμηλά και την Εθνική να πέφτει κάτω από τα 5,9 ευρώ.

Είτε αρέσει είτε όχι, στην Ευρώπη, κυρίως όμως στη Γερμανία, εντείνεται η αντιπαράθεση, πληθαίνουν οι φωνές γύρω από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Προσέξτε αλληλουχία δηλώσεων και εξελίξεων.

Σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των FT (www.ftd.d) η ελληνική υπόθεση είναι το πρώτο θέμα της έκδοσης.

Μόλις μία ημέρα μετά την προσπάθεια του Στ. Σκαν να εμφανιστεί καθησυχαστικός απαντώντας ουσιαστικά στο τελευταίο δημοσίευμα του επίσης γερμανικού Der Spiegel.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως τα κυρίως δύο μέτωπα δανειστών – σχολών ερίζουν για τον χρόνο και τη μεθόδευση που θα ακολουθηθεί.

Εύλογα για δικό της λογαριασμό η κάθε πλευρά.

Εάν σε όλη αυτή τη συζήτηση, που έχει ανοίξει συνεκτιμηθούν η τελευταία επίσκεψη του Τζ. Σόρος με τον Γ. Παπανδρέου και οι πανταχόθεν ασκούμενες πιέσεις για λύσεις σε πολλά επιμέρους και πολιτικού, εθνικού περιεχόμενου ζητήματα, εκκρεμότητες, έχουμε μία καλύτερη εικόνα της συγκυρίας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι λογικό να πιέζονται οι τράπεζες, να υποχωρεί έως 10,4% η Αγροτική (και λόγω των τελευταίων εξελίξεων) και να πιέζονται χαμηλότερα Πειραιώς, Eurobank, ΜΡΒ, Alpha Bank.

Το άδειασμα κράτησε έως τις 11:10, καθώς σταδιακά η Εθνική αντέδρασε στα 5,95 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 14,89, σταθεροποιήθηκε ο Τιτάν στα 17 ευρώ και μειώθηκαν οι απώλειες της Αlpha Bank στα 4,32 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, ο 20άρης πιέστηκε έως το όριο των 675 μονάδων.

Και συγκεκριμένα στις 675,04 μονάδες από όπου και… αναπήδησε λίγο υψηλότερα.

Η δε Εθνική πιέστηκε έως τα 5,88 για να ανακάμψει στα 5,94 πριν από λίγο στις 11:15.

Περίπου την ίδια ώρα ο Dax στη Φραγκφούρτη υποχωρεί οριακά στις 7.160 μονάδες, το ευρώ ενισχύεται και άλλο έναντι του δολαρίου και μέσα στη γενικότερη αναταραχή, ο χρυσός παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Θα επιμείνουμε πως το σημερινό θέμα της Α. Παπαμιλτιάδου («Επί τάπητος τα χρέη ευρω περιφέρειας») επικεντρώνεται σε ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα – παραμέτρους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v