Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: “Ναρκοπέδιο” το Τραπεζικό ταμπλό (!)

Την διεθνή ημέρα κατά των ναρκών επέλεξε το ΧΑ να κινηθεί σε ακόμα πιο δύσβατα μονοπάτια, με τις τράπεζες και πάλι αρνητικούς πρωταγωνιστές. Πτώση για ΕΤΕ (2,6%), ΤΤ (6,57%), ΠΕΙΡ (5,76%), EFG (5,75%).

Την διεθνή ημέρα κατά των ναρκών επέλεξε το Χ.Α. να κινηθεί σε ακόμα πιο δύσβατα μονοπάτια, καθώς ο Τραπεζοβαρής του χαρακτήρας το παρασύρει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Το Τραπεζικό ταμπλό προσομοιάζει με “ναρκοπέδιο” και κανένα “νουνεχές” χαρτοφυλάκιο δεν επιθυμεί να πάρει θέση, παρά το γεγονός ότι οι πωλητές σήμερα έκαναν το 6 στα 6 με αθροιστικές απώλειες, για τον Τραπεζικό δείκτη, 13,12%.

Την ίδια ώρα, δυστυχώς, η εικόνα παραμένει κακή και στο υπόλοιπο ταμπλό του 20αρη, καθώς δεν φαίνεται ο Δεικτοβαρής τίτλος που θα αναλάβει “contrarian” πρωτοβουλίες σε ένα χρηματιστηριακό ταμπλό όπου επικρατούν η άκρατη απαισιοδοξία και τα πλέον αρνητικά σενάρια.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση, η Αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό μίγμα αρνητικών νέων - εκτιμήσεων που ξεκινούν με την απόκλιση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών από τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο, την υποβάθμιση της οικονομίας των Τραπεζών και άλλων εταιρειών του FTSE, την δραματική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών στα τελικά αποτελέσματα του 2010 και συνεχίζονται με εκτιμήσεις για νέες υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Και βέβαια σε όλα αυτά ας προστεθούν η επικείμενη ένταξη αρκετών εισηγμένων σε καθεστώς “επιτήρησης”, η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που αντικατοπτρίζεται από την συνεχιζόμενη ανοδική διάθεση του Euribor 3μηνου, που σήμερα βρέθηκε στο 1,255% και σε νέα υψηλά 21,5 μηνών και η ανακοίνωση για το τελικό επίσημο έλλειμμα για το 2010 και τα μέτρα που θα το ακολουθήσουν

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται περίπου σίγουρη η “ομηρία” της Αγοράς σε πτωτική αδράνεια, για όσο διάστημα διατηρούνται οι αρνητικοί καταλύτες και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κάθε λογής αρνητικά σενάρια.

Σε αυτό το επιεικώς δυσάρεστο σκηνικό ο μοναδικός καταλύτης αλλαγής –έστω και μερικής- των παραμέτρων που ορίζουν την διάθεση των παικτών της Αγοράς θα μπορούσε να προέλθει από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όμως και αυτόν φρόντισαν να τον “κάψουν” οι παλινωδίες των Κυβερνητικών παραγόντων.

Τεχνικά μπορεί η εικόνα να συνεχίσει να επιβαρύνεται, όμως οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου λίγο ενδιαφέρονται αν ο Γενικός Δείκτης (που έχασε και το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων) θα σταματήσει στις 1480, 1457, ή 1353 μονάδες.

Αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους “διορατικούς παίκτες” είναι η επόμενη μέρα και επάνω σε αυτό αντί σοβαρού σχεδιασμού η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει “γονατογραφήματα” που σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα ή αλληλοαναιρούν το ένα το άλλο ή βρίσκονται εκεί που ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις παραγόντων της Αγοράς, ούτε το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού “ Der Spiegel” το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της (και το οποίο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ προηγήθηκε ένα άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού, δύο μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο στενοί συνεργάτες της κ. Άνγκελα Μέρκελ ανέφεραν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα γλιτώσει την ελεγχόμενη πτώχευση και μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της), ούτε η παρουσία κλιμακίου της Goldman Sachs στην Ελλάδα (όπως ακούγεται σε χρηματιστηριακά γραφεία) μπορεί να είναι τυχαία.

Άλλωστε το “hair cut” στο εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει (παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του κ. Πρωθυπουργού και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης), καθώς “hair cut” υφίστανται και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που προσκομίζουν οι Ελληνικές Τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να αυξήσουν την ρευστότητά τους.

Άκρως αποκαλυπτικό και το πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο: “«Κούρεμα» που φθάνει έως και το 41% γίνεται στα ομόλογα που λαμβάνουν από το Ελληνικό Δημόσιο, έναντι χρεών του 2007, του 2008 και του 2009, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού που επιχειρούν να τα «ρευστοποιήσουν».

Σύμφωνα με έρευνα της «Κ» σε 12 εταιρείες που εξοφλήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο τρίμηνο, έναντι παλαιότερων οφειλών, η Τράπεζα που διακινεί τα ειδικά ομόλογα (Εθνική) για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι των προμηθευτών υπολογίζει ένα «κούρεμα» του τριετούς ομολόγου (που λήγει στις 22 Δεκεμβρίου του 2013, πέντε μήνες μετά την εκπνοή του Μνημονίου) στο 62,80% της αξίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες προμηθευτές των Δημοσίων νοσοκομείων στην «Κ».

Εδώ να σημειωθεί ότι η Εθνική αποτελεί απλά θεματοφύλακα σε αυτά τα ομόλογα, χωρίς να έχει άλλο ρόλο και τα διαθέτει στις εταιρείες στην ονομαστική τους τιμή, ενημερώνοντάς τις ταυτόχρονα για την πολύ χαμηλότερη τρέχουσα τιμή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι εταιρείες έχουν δάνεια, οι τίτλοι αυτοί αποτελούν ασφάλεια αποδεκτή από το Πιστωτικό Ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται. Αλλά η πώληση των ομολόγων –λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνικές Τράπεζες διαθέτουν μεγάλης αξίας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου– γίνεται σε Τράπεζες του εξωτερικού που επιβάλλουν γενναία «κουρέματα»”.

Εννοείται ότι με αυτό το κλίμα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ενώ περιμένουν την επόμενη κίνηση από την Fitch, συνεχίζουν και την “δουλειά” τους.

Έτσι σήμερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ και του Τιτάνα προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας και τις δυο εταιρείες σε “Rating Watch Negative”.

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- από ΒΒ+, αντανακλώντας την πρόσφατη υποβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, υποβαθμίζει και την αξιολόγηση για τον Τιτάνα σε ΒΒ από ΒΒ+, τονίζοντας ότι η εταιρεία παραμένει εκτεθειμένη σε μια σειρά αδύναμων Αγορών υψηλού ρίσκου, όπως η Ελληνική αλλά και η Αγορά της Βόρειας Αφρικής.

Επίσης ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της MIG, σε Β+ από ΒΒ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας έχει αρνητική επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελληνικής εταιρείας holding.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών του 20αρη και από το σύνολο των τίτλων του Τραπεζικού ταμπλό, με θετικό πρόσημο (και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Coca-Cola (+1,32%), ενώ , πλέον, με αρνητική μεταβολή από τις 31/12/2010 κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, MPB, Coca-Cola.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς όλοι παρακολουθούν το εντυπωσιακό “come back” Εμπορευμάτων και Πολυτίμων Μετάλλων, τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και βέβαια περιμένουν τα αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών α΄ τριμήνου 2011.

Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα που ξεκίνησε σημαντικός αριθμός εταιρειών ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου με τις κυριότερες ανακοινώσεις να έχουν ως εξής (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ): Alcoa (11/4), JP Morgan (13/4), Bank of America (15/4), Google (15/4), Citigroup (18/4), US Bancorp (19/4), Bank Of New York Mellon (19/4), Goldman Sachs (19/4), Intel (19/4), Apple (20/4), General Electric (21/4), Morgan Stanley (21/4), Coca Cola C. (26/4).

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο τίτλος της Coca-Cola, από το ταμπλό του 20αρη, διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-7,81%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-6,57%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Πειραιώς και Eurobank, του 4% για την Αγροτική και του 3% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Μικρότερες απώλειες για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο υψηλό ημέρας των 1530,17 μονάδων (!), όμως μετά τις 10.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1482,21 μονάδες (13.32) και έκλεισε τελικά στις 1492,44 μονάδες με απώλειες 2,24%, ενώ ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 107 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα θύμισε Αγορά που η πτώση ξεκίνησε σήμερα (!), με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 147 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σε δεινή θέση οι υπερχρεωμένες Χώρες της Ε.Ε., επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Οι υποβαθμίσεις Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) και Τραπεζών (Πορτογαλικών και Ελληνικών) από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η δεινή θέση των Ιρλανδικών Τραπεζών όπως προέκυψε από τα “stress tests” (χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση €24 δισ.), το έλλειμμα ως ποσοστού του ΑΕΠ σε Πορτογαλία (8,6% για το 2010) και Ελλάδα (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μπορεί να έχει υπερβεί το 10,5% το 2010) και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α. (ζημιές ύψους €3.1 δισ.) πιστοποιούν ότι όλα αυτά που βιώνουμε προφανώς και δεν είναι ένα “Πρωταπριλιάτικο αστείο”, όπως άλλωστε καταδεικνύεται από την πορεία των spreads και των μετοχών.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η καθυστέρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ο τρόπος που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Eurostat μακροοικονομικά στοιχεία δε βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος.

Ωστόσο εντελώς διαφορετικό κλίμα παρουσιάζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς οι δείκτες S&P 500 (αν διασπάσει τις 1350 μονάδες με επιβεβαίωση αλλάζουν σημαντικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείκτη) και DAX 30 διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τους τάση. Μάλιστα οι εν λόγω δείκτες δεν φαίνεται να έχουν επηρεασθεί από την άνοδο του πετρελαίου (υψηλά Σεπτεμβρίου 2008) και τις πληθωριστικές πιέσεις που αυτό επισείει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά την όποια αισιοδοξία υπάρχει στις τάξεις των ξένων επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο χρυσός συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα $1,430 ανά ουγγιά έχοντας καταγράψει νέο υψηλό στις 24/03.

Συγκρατημένα απαισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. ο αναλυτής της Solidus Sec., τονίζει πως η σημερινή καθοδική διάσπαση των 1520 – 1500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 690 μονάδων για τον 20αρη, αυξάνουν τις πιθανότητες κίνησης των εν λόγω δεικτών προς τα χαμηλά Ιανουαρίου.

Με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 να χάνει το επίπεδο στήριξης των 700 μονάδων και τους Τραπεζικούς τίτλους να έχουν πέσει ήδη από το μέσο της περασμένης εβδομάδας στο “καναβάτσο” η Ελληνική Αγορά έχει χάσει για ακόμα μία φορά το βηματισμό της “χαιρετώντας” εξ αποστάσεως το νέο ανοδικό “crescendo” των διεθνών Αγορών, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Έτσι ενώ οι Ελληνικοί τίτλοι “στρουθοκαμηλίζουν” οι Ευρωπαϊκοί και κυρίως οι Αμερικάνικοι έχουν μπει εκ νέου σε ένα βραχυχρόνιο πλαγιοανοδικό κανάλι, όπου σε επίπεδο δεικτών και μελλοντικών συμβολαίων τους κάποιοι έχουν ήδη καταγράψει νέα υψηλά (DJI) ή κατευθύνονται προς τα εκεί (S&P 500).

Για την εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε πιθανόν ο καταλύτης, όπου μπορεί να “σπρώξει” το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα να είναι το “πακέτο” των αποκρατικοποιήσεων σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Τρόικας για την “πρόοδο” της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις, για τον 20αρη, οριοθετούνται στις 672, 663 και 655 μονάδες.

Ακόμα χειρότερες οι τεχνικές ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Τραπεζικού δείκτη που έδωσε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1251 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1167 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με πωλήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα και τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές σε μέτρια επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτίμηση 0,68%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7000, τιμή εκκαθάρισης 672,96) κινήθηκαν μεταξύ 668 και 697,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (70000 ΟΤΕ, 5300 Ελ. Πετρέλαια, 20600 Κύπρου, 25000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 5000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3086), Alpha Bank (1392), Πειραιώς (5831), Eurobank (798), ΟΤΕ (1847), Ταχ. Ταμιευτήριο (543), ΔΕΗ (868), Μυτιληναίος (469), Κύπρου (269), MIG (742), Αγροτική (606), ΟΠΑΠ (246), MPB (1630), Intralot (246), ΓΕΚ (387),.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (552819 τεμ.), Αγροτική (35000 τεμ.), ΟΤΕ (310589 τεμ.), Alapis (46191 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (12985 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (11000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10493445 τεμ.), Eurobank (13712736 τεμ.), Εθνική (11918778 τεμ.), Πειραιώς (6892043 τεμ.), MPB (44966164 τεμ.), Κύπρου (5639908 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 01/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (100.034) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,13%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 31 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v