Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο ...όριο των 700 ο FT 20

Με τον FΤ20 στο…όριο των 700 μονάδων και την ΕΤΕ στα 6,16 € (αποτίμηση 5,89 δις. ευρώ) οι βραχυπρόθεσμοι κλίνουν προς την διόρθωση. Αργά αλλά σταθερά το "έξυπνο χρήμα" ενισχύει τις θέσεις του κυρίως σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Σε "επικίνδυνη κλίση το ΧΑ" με τους βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα ή εγγύτατα σημαντικών τεχνικών περιοχών. Στις 1.526,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 700,7 ο Ftse20 με τις τράπεζες σε νέο γύρο πίεσης και τους εμπλεκόμενους σε "θέσεις μάχης".

Η κατάθεση στη Βουλή σχετικής διάταξης που παρέχει δικαίωμα αρνησικυρίας στο Δημόσιο για θέματα εξαγορών- συγχωνεύσεων βρίσκει αντίθετους τους τραπεζίτες. Σε αυτή την συγκυρία, που η αποτίμηση της ΕΤΕ έχει υποχωρήσει στα 5,89 δις. ευρώ, της Alpha Bank στα 2,39, της Eurobank στα 2,34, της Πειραιώς στα 1,59, του ΤΤ στα 952 εκατ. ευρώ οι αντιπαραθέσεις όλων με όλους εντείνονται.

Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την διάσταση απόψεων μεταξύ τραπεζιτών- ΟΤΟΕ για θέματα κλαδικών συμβάσεων και την σταθερή αμφισβήτηση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των τραπεζών από αρκετούς ξένους οίκους και παίκτες.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία των τραπεζών σε αυτή την….στροφή των αγορών με τα ευρωπαικά χρηματιστήρια να επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν τα υψηλά 2ετίας και την ΕΚΤ να βρίσκεται μεταξύ πυρών λόγω της πρόθεσης της να αυξήσει τα επιτόκια δίνει περισσότερους πόντους στους πωλητές. Και σε όσους ποντάρουν, πως εάν ο 20άρης δεν αντιδράσει έστω από τις 675-680 μονάδες τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τη συνέχεια. Σημειώνουμε, πως ελάχιστη τιμή για τον Ftse20 είναι οι 623,9 μονάδες.

Ωστόσο αυτή η προσέγγιση περισσότερο βραχυπρόθεσμη αφορά περισσότερο τον τραπεζικό κλάδο (κατά συνέπεια και τα περιθώρια υποχώρησης-αντίδρασης του Ftse20). Όμως με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2010 χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, που σημειώνει (για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008) πως επικεντρώνεται σε ελληνικές μετοχές και εκτιμά ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πτωτικού κύκλου, τουλάχιστον για τις μη τραπεζικές.

Είναι η πρώτη φορά, που ένας ξένος οίκος εκτιμά ρητά και τεκμηριωμένα, πως "μπορεί και να βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο μίας μακροχρόνιας διόρθωσης, που ουσιαστικά ξεκίνησε από το 2000 και ενδιάμεσα έδωσε δύο υψηλές κορυφές- αντιδράσεις" Οι υπομονετικοί και οι έχοντες ρευστότητα μελετούν ενδελεχώς όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία, προεξοφλούν και για αυτό εδώ και καιρό λαβαίνουν θέσεις στην αγορά.

Θα λέγαμε μάλιστα, πως στην περίπτωση ορισμένων (λίγων ακόμη) μετοχών οι αγοραστές έχουν σταθερά το πάνω χέρι και αυτό αποτυπώνεται τόσο την διακύμανση (τουλάχιστον 90 ημερών) όσο στην σχέση εκροών- εισροών. Πρόκειται για μετοχές εισηγμένων, που έχουν "γράψει" τους διπλούς πυθμένες πολύ πριν την διόρθωση των τραπεζών (αρχές Ιανουαρίου), που βρίσκονται σε εμφανή φορά αντίδρασης. Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυ-,μεσοπρόθεσμη τάση, με γνώμονα τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου (για τους τουλάχιστον τρεις τελευταίους μήνες….).

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν, πως αυτή η κόντρα, που ανοίγει στις τράπεζες ίσως να σταθεί η αφορμή για να καταγραφούν νέες χαμηλότατες τιμές για μετοχές του κλάδου παρασύροντας και τον Ftse20 προς τα πολυετή ελάχιστα. Το… βάθος μίας τέτοιας κίνησης αναμφίβολα έχει σημασία αλλά περισσότερο για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη, παρά για έναν που ποντάρει σε ορίζοντα λίγων μηνών.

Για παράδειγμα η μετοχή της Πειραιώς, πάντα από τεχνικής πλευράς, "δείχνει" χαμηλότερα αλλά με την υπόθεση πως το τραπεζικό σύστημα θα βρει τις ισορροπίες του οι όποιες τοποθετήσεις γίνονται στη μετοχή μπορεί να έχουν περιθώριο απόδοσης (τουλάχιστον ) 50% μέχρι και 100% σε ορίζοντα λίγων μηνών. Προφανώς κάτι ανάλογο ισχύει για το σύνολο των μετοχών του κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v