Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται… σωσίβιο για τη Σοφοκλέους

Παραμένει η πίεση σε τράπεζες, μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FT 20 στις 682 μονάδες. Σε δοκιμασία η στήριξη των 675-680, με την ΕΤΕ να κρατά με… νύχια και με δόντια τα 6€. Αναζητείται θετική αφορμή, που προσώρας δεν φαίνεται.

Παραμένουν υπό πίεση τράπεζες, μεγάλη κεφαλαιοποίηση, FTSE 20. Σε μια καθαρά εσωτερικών χαρακτηριστικών και αφορμών διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 1.485 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 680 μονάδες, με την Εθνική να κρατά με τα… χίλια ζόρια τα 6 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 14:30, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται σε τραπεζικούς τίτλους.

Ωστόσο παρά την απογοητευτικότατη εικόνα που παρουσιάζουν βασικοί δείκτες, μετοχές, ο 20άρη παραμένει σε «δοκιμασία» στη ζώνη στήριξης των 675-680 μονάδων, η δε Εθνική «παλεύει» μεν, κρατάει δε τα 6 ευρώ.

Σημαντικές είναι οι απώλειες για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ οι πωλητές επιμένουν πλέον και σε άλλες μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ουσιαστικά στο ΧΑ επιχειρείται να κερδιθεί λίγος χρόνος προκειμένου να αποφευχθούν η εκ νέου υποχώρηση προς τα χαμηλά 12ετίας και η επιβάρυνση των ρευστοποιήσεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα εάν φαινόταν κάτι στον ορίζοντα για τις επόμενες ημέρες.

Να κερδιθεί χρόνος, σύμφωνοι, καθώς μέχρι τώρα δοκιμάζονται οι 675-680 μονάδες, αλλά με ποιο αντίκρισμα;

Αυτό είναι και το ζητούμενο, καθώς μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα, ικανό να συμβάλλει άμεσα στην αναστροφή του κλίματος και στην διαμόρφωση μιας καθαρά τεχνικής βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Το πρόβλημα παραμένει στις τράπεζες και όσο μαίνεται η αντιπαράθεση και η αμφισβήτηση, οι πωλήσεις θα συνεχίζονται.

Μέχρι νεοτέρας μένουμε στην προσπάθεια ορισμένων επενδυτικών πόλων να σωθούν τα προσχήματα, να κερδιθεί χρόνος, αναζητώντας εκείνη την θετική αφορμή που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ισχύ της στήριξης στις 675-680 μονάδες για τον 20άρη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο πήχης τίθεται χαμηλότερα…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v