Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες «βάφουν» τον 20άρη κόκκινο

Πολλαπλασιάζονται οι ρευστοποιήσεις στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, παρασύροντας έως 2,7% χαμηλότερα τον 20άρη, προς τις 680 μ. Έως 5,7% οι απώλειες για τραπεζικές μετοχές του 20άρη, με τα… χίλια ζόρια κρατά τα 6€  η ΕΤΕ.

Εικόνα… κατάρρευσης διαμορφώνονταν σταδιακά μετά τις 12:00 ενώ πριν από λίγο ο FTSE 20 «ακουμπούσε» και τις 680 μονάδες.

Με διόρθωση που έφθανε το 2,5% παρασύροντας έως 2,2% χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη που με τη σειρά του πιέζονταν προς τις 1.490 μονάδες.

Επιταχυνόμενο βαρίδι ο κλάδος των τραπεζών, με απώλειες που φθάνουν έως και το 5,8% σε τράπεζες του 20άρη, τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα με τα… χίλια ζόρια κρατά τα 6 ευρώ.

Καθαρά ψυχολογική και τίποτα περισσότερο η προσπάθεια που επιχειρείται στην Εθνική, από τη στιγμή που η Eurobank υποχωρεί 3,9%, η Πειραιώς 4,4%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 4,2%, η Alpha Bank 2,6%, καθώς ο 20άρης «βάφεται» ολοκληρωτικά στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα οι κυριότερες ισχυρές ευρωαγορές παραμένουν οριακά σε ανοδική φορά ενώ οι απώλειες των περιφερειακών χρηματιστηρίων είναι σαφώς υποδεέστερες από του ελληνικού.

Σε… κενό αέρος ο κλάδος των τραπεζών, εν μέσω αντιπαράθεσης όλων των εμπλεκόμενων και τους βραχυπρόθεσμους να αποχωρούν εσπευσμένα.

Σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, οι αναλυτές «ψαλιδίζουν» και άλλο τις εκτιμήσεις τους για τις τράπεζες.

Και αυτός ο κύκλος διόρθωσης παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον, καθώς η αποτίμηση των τριών μεγάλων ομίλων μετά βίας φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Στα 5,7 δισ. ευρώ η Εθνική, στα 2,3 δισ. ευρώ η Alpha Bank, στα 2,2 δισ. ευρώ η Eurobank.

Εάν προσπαθήσουμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτό που συμβαίνει βραχυπρόθεσμα και αυτό που υπαγορεύει το θυμικό ενός εγκλωβισμένου παίκτη, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης στις τράπεζες είναι η αφορμή για την τελευταία, τελειωτική δραματική πίεση σε μετοχές και ομίλους του κλάδου.

Χαμηλότερα παρασύρονται και οι λοιπές μετοχές του 20άρη, ενώ ανάλογη «κατακόκκινη» εικόνα έχει και ο δείκτης μετοχών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μια πρόχειρη και μόνη ματιά στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Μετά τις 10:50 η κλίση για τους δυο βασικούς δείκτες είναι ξεκάθαρα και μονόπατα πτωτική και ο FTSE 20 πιέζεται προς τις 680 μονάδες.

Για να δούμε πλέον εδώ που φτάσαμε μήπως τυχόν και λειτουργήσει αντανακλαστικά η ζώνη στήριξης των 675-680 μονάδων για τον 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v