Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Joker… George Soros

Στα όρια τους βραχυπρόθεσμοι παίκτες, στηρίξεις και τραπεζικές μετοχές. Η παράμετρος Σόρος, η εικοτολογία για τον χρόνο αναδιάρθρωσης, οι ευτελείς αποτιμήσεις των τραπεζών και η ζώνη στήριξης των 675-680 για το δείκτη FT-20.

Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι αγορές- μέσω ΧΑ- στην κυβέρνηση. Το πτωτικό σερί- έξη συνεχόμενες συνεδριάσεις δεν είναι δα και λίγες- φέρνουν την αγορά, τις αποτιμήσεις και τις αντοχές των παικτών στα όρια τους.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.492,4 μονάδες, τον FTSE 20 στις 682,5, τις τράπεζες υπό συνεχή αμφισβήτηση, ρευστοποιήσεις και πίεση σε σημείο, που για την ΕΤΕ χρειάστηκε να δοθεί "μάχη" για να μην "κλείσει" με το 5άρι μπροστά.

Όμως η συνολικότερη εικόνα κυρίως των τραπεζών ήταν πέρα για πέρα απογοητευτική- σχετίζονταν με τις τελευταίες αναθεωρήσεις τιμών-στόχων από αναλυτές αλλά κυρίως με ακόμη έναν γύρο προεξόφλησης.

Οσοι απέδωσαν στην παρουσία του γνωστού (και μη εξαιρετέου…) Τζ.Σόρος την αφορμή που έψαχναν οι πωλητές για να δώσουν το τελειωτικό "χτύπημα" στις τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να έχουν εν μέρει δίκιο.

Οι "αγορές" προεξοφλούν τις τελευταίες ημέρες αυτό, που αποτελεί κοινό…μυστικό διεθνώς και σχετίζεται με τον χρόνο, συγκυρία κυρίως όμως τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Δεδομένου, ότι η επίσκεψη του μεγαλοεπενδυτή ήταν προγραμματισμένη και γνωστή στις "αγορές" από την προηγούμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να λειτούργησε προεξοφλητικά για αρκετούς παίκτες. Είτε γνώριζαν, είτε υπέθεταν είτε προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα στο…ταμπλώ είναι η "διάλυση" κυρίως των μετοχών του τραπεζικού κλάδου τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πλέον οι αποτιμήσεις προσαρμόζονται στα όρια του…ευτελούς (που όμως για κάποιους μπορεί να ευτελιστούν περισσότερο) με την ΕΤΕ στα 5,74 δις. ευρώ, την Alpha Bank στα 2,32, την Eurobank στα 2,21 δισ. ευρώ.

Πέρα από την ουσία της τελευταίας διόρθωσης των μετοχών του κλάδου υπάρχει- κατά την εκτίμηση μας- και η λογική. Πρακτικά η ΕΤΕ αποτιμάται πλέον σχεδόν… όσο η θυγατρική της Finansbank με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αυτή την συγκυρία.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης προσεγγίζει από μία πολύ πιθανή πλευρά το όλο θέμα της "ταλαιπωρίας" του κλάδου κάνοντας λόγο για τραπεζίτες με το…χέρι στην τσέπη.

Πράγματι αρκετοί στην αγορά συνπροεξοφλούν και αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις κατά καιρούς ανεπίσημες ή…χλιαρές διαψεύσεις των τραπεζικών διοικήσεων.

Από τεχνικής πλευράς το ό τι ο FTSE 20 πιέστηκε εχθές, υποτιμήθηκε και συνέχισε το αρνητικό σερί του με τοπικό χαμηλό στις 678,9 μονάδες λίγη σημασία θα έχει εάν σήμερα φανεί πως επιβεβαιώνεται η κρίσιμη- για ορισμένους έσχατη- στήριξη του 20άρη πριν την…βουτιά προς τον πυθμένα των 623,9 μονάδων.

Για να δούμε, εάν – τουλάχιστον- από τεχνικής πλευράς η ελληνική αγορά μπορεί να λειτουργήσει σαν χρηματιστήριο αλλά και κατά πόσον το αρνητικό σερί (έξι πτωτικές συνεδριάσεις) ήταν κίνηση προεξόφλησης με αφορμή και την συνάντηση του Τζ. Σόρος με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v