Σοφοκλέους: Ξαναζεσταμένο φαΐ με ...δίφραγκα

Με σχετική ευκολία οι πωλητές έκαναν το 7 στα 7, με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Στο στόχαστρο και πάλι οι τράπεζες. Κάτω από τα 6 ευρώ η ΕΤΕ, πτώση για Πειραιώς. Αντέδρασαν Κύπρου, ΜΡΒ, ΟΤΕ.

Οι πωλητές, στο Χ.Α., έκαναν με εξαιρετική ευκολία το 7x7, βάζοντας για μία ακόμα ημέρα σαν στόχο τις Τραπεζικές μετοχές, των οποίων η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνεται επί καθημερινής βάσεως.

Ασφαλώς και ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων) αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς αρκούν λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” προκειμένου να αναστρέψουν ή να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα, όμως ακόμα και αν κάποια στιγμή ενεργοποιηθούν κάποια αντανακλαστικά “επιβίωσης” και δοθεί ανοδική διόρθωση τεχνικού χαρακτήρα, θα παραμείνει ζητούμενο αν η αντίδραση αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή του πτωτικού κύκλου, ή θα είναι απλά ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα ισχυρά χαρτοφυλάκια παραμένουν “shortαρισμένα” και το θέμα είναι αν η Αγορά επιβεβαιώσει τους πολλούς (!)

Ευνόητο είναι ότι η αναστροφή θα έλθει από τον Τραπεζικό κλάδο που έχει υποστεί μακράν τις σημαντικότερες απώλειες, όμως εξ ίσου κακή (αν όχι χειρότερη) είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι συντριπτικές απώλειες συνδυάζονται με ελάχιστο όγκο συναλλαγών.

Ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, αρχίζει να δείχνει δύσκολο για τον Γενικό Δείκτη (έστω και αν ενδοσυνεδριακά βρέθηκε λίγες μονάδες ψηλότερα) και βέβαια τα πράγματα μπορεί να ήταν αρκετά χειρότερα, αν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Κύπρου δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες θετικής διαφοροποίησης.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές που επικρατεί προβληματισμός εν αναμονή αύξησης των Ευρωεπιτοκίων την προσεχή Πέμπτη, ενώ οι εξελίξεις στην Πορτογαλία δυσχεραίνουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των Πορτογαλικών ομολόγων σε "ΒΑΑ1" από "Α3" προχώρησε η Moody's, ενώ τα διατηρεί υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,31%, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των ανοδικών πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης αύξησε το επιτόκιο Τραπεζικών καταθέσεων στο 3,25% ετησίως.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση επιτοκίων από τον Οκτώβριο, που όμως πραγματοποιείται νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών και οι θεωρητικά χαμηλές αποτιμήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για αποδοτικό trading " στους “τολμηρούς παίκτες”, όμως και αυτοί δείχνουν εξαιρετικά εξασθενημένοι, καθώς οι συντριπτικά περισσότερες κινήσεις έχουν ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ακόμη κι αν ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει πάνω από τις 1500 μονάδες, το σενάριο περαιτέρω υποχώρησης θα παραμείνει σε ισχύ.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές που προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα αποτελέσματα του 2010, το κοινό συμπέρασμα είναι ότι μαζί με την Ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο βρίσκεται μεγάλη μερίδα εισηγμένων εταιρειών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία του Χ.Α.

Μάλιστα αρκετοί ισολογισμοί εισηγμένων χαρακτηρίζονται από πληθώρα σημειώσεων από πλευράς ορκωτών λογιστών και με την ανάγκη για άμεση αύξηση κεφαλαίου να κρίνεται επιτακτική προκειμένου να αποφύγουν την επιτήρηση και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες Τράπεζες, για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού, όταν μάλιστα η εικόνα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο συνεχίζει να δείχνει ζοφερή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις θα επανακάμψουν σταδιακά από τα τέλη του 2012, τονίζοντας ότι το χρηματοδοτικό άνοιγμα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις εγχώριες καταθέσεις και το 2011.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για τις δυσκολίες που συναντά η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η ενεχυρίαση χρεωγράφων (κυρίως κρατικών ομολόγων) γίνεται με "κούρεμα" υψηλότερο του 35% εξαιτίας των "σωρευτικών υποβαθμίσεων των Ελληνικών χρεογράφων και της εφαρμογής από την ΕΚΤ αυστηρότερων συντελεστών αποτίμησης των παρεχόμενων εγγυήσεων στους μηχανισμούς αναχρηματοδότησης".

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 40 δισ. ή 14% σε ετήσια βάση.
Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη υποστηρίζει σε σημερινή της ανάλυση η Rubini Global Economics.

Μάλιστα, η RGE δίνει μεγάλη πιθανότητα η αναδιάρθρωση αυτή να γίνει εντός του 2011. Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια προληπτική, ελεγχόμενη κίνηση, κατά την οποία θα γίνει προσφορά στους κατόχους Ελληνικών ομολόγων σε ισοτιμία με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων και χαμηλότερες της Αγοράς.

Ως πιθανές αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια τέτοια εξέλιξη η RGE θεωρεί τις αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της μεγεθών και αυξημένων πιέσεων στον Χρηματοοικονομικό της κλάδο.

Από την άλλη η Amundi Asset Μanagement - το μεγαλύτερο fund της Γαλλία το οποίο είναι και το επενδυτικό κομμάτι της Credit Agricole και της Societe Generale – δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι πλέον εκτός των Αγορών ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του fund, Mari-Anne Allier, η Amundi έχει ξεπουλήσει σχεδόν όλες τις θέσεις που είχε στην Αγορά χρέους των τριών αυτών Χωρών, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και κανένα κίνητρο για επενδύσεις στα συγκεκριμένα ομόλογα, ενώ και οι προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αποτελεί το… λάδι στη φωτιά της κρίσης αυτών των τριών Χωρών.

Επίσης όπως τονίζει ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα ωθήσει το κόστος δανεισμού των Χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας στα ύψη οι οποίες αναμένεται να αποτύχουν οριστικά, ενώ όπως προειδοποιεί, μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην Τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζει, η Πορτογαλία κινδυνεύει να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις της 15ης Απριλίου. Το κόστος της διάσωσης του Τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Και η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της αποτυχίας της επίτευξης των στόχων του προγράμματος του ΔΝΤ.

Ο κ. Weinberg επισημαίνει επίσης πως εάν η Ελλάδα αποτύχει – πάλι - στους στόχους των εσόδων, το ΔΝΤ και το EFSF μπορεί να σταματήσουν την παροχή χρηματοδότησης στη Χώρα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Αρνητικό ξεκίνημα και στην Wall Street, καθώς οι δηλώσεις Geithner επαναφέρουν το πρόβλημα του τεράστιου χρέους των ΗΠΑ.

Στις 16 Μαΐου οι ΗΠΑ θα φτάσουν το ανώτατο όριο δανεισμού που προβλέπεται από τη νομοθεσία της Χώρας σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, σε μία προσπάθεια αύξησης της πίεσης προς το Κογκρέσο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

“Όσο το κογκρέσο καθυστερεί να δράσει, τόσο το περισσότερο οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας,” αναφέρει ο Geithner σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τα στελέχη του κογκρέσου. “Η στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ είναι αδιανόητη.”

Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή ο δανεισμός των ΗΠΑ απείχε 95 δισ. δολ. από το ανώτατο όριο των 14,3 τρισ. δολ. που προβλέπει η νομοθεσία.

Γυρίζοντας εκ νέου στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς έντονος προβληματισμό “αναδύεται” από την τεχνική εικόνα αρκετών Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, όπως της Πειραιώς και βέβαια της Εθνικής.

Στην περίπτωση της πρώτης οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συνδυάζονται με αθροιστικές απώλειες 18,47%. Ο τίτλος έκλεισε ακριβώς επάνω στην στήριξη των 1,28 ευρώ, όμως από εκεί και χαμηλότερα υπάρχουν “αχαρτογράφητες” περιοχές με την επόμενη θεωρητική στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 1,20 – 1,10 ευρώ.

Επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για τον τίτλο της Εθνικής με αθροιστικές απώλειες 14,41%. Η μετοχή δείχνει διαθέσεις να επιστρέψει στα χαμηλά Ιανουαρίου (αν όχι χαμηλότερα) και αν παραβιάσει καθοδικά την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 5,80 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 5,64 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη από χθες η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όμως και σήμερα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα κέρδη για την Κύπρου (+3,28% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΟΤΕ και MPB (έκλεισε στο υψηλό ημέρας), απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Alpha Bank, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (-2,29%). Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 1% για Τιτάνα και Εθνική, ενώ με μικρότερες ημερήσιες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και γρήγορα (10.31) “είδε” τα χαμηλό ημέρας των 1482,2 μονάδων. Προσπάθεια αντίδρασης και κίνηση μέχρι τις 1503,87 μονάδες (11.33), από εκεί και πέρα εναλλαγές προσήμων μέχρι τις 16.26, για να ακολουθήσει κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και κλείσιμο στις 1489,46 μονάδες με απώλειες 0,20%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 ως 14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά έχει μπει σε κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης εν μέσω αρνητικής φημολογίας αυτονομημένη από το διεθνές περιβάλλον, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πλέον τεχνικά το Χ.Α. δεν έχει κάποιο σημείο αντοχής το οποίο να μπορεί να δικαιολογήσει με κάποιο βαθμό αξιοπιστίας ένα ενδεχόμενο αντίδρασης και θεωρητικά θα μπορούσε να αντιδράσει από οποιοδήποτε σημείο.

“Το σερί των συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων μας προβληματίζει καθώς το περιεχόμενο νέων που βρίσκεται στην επιφάνεια δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε τέτοια έκταση και χρόνο μια τέτοια κίνηση και ως εκ τούτου διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις αναμένοντας τον ουσιώδη λόγο για τον οποίο πέφτει η αγορά προκειμένου να αναθεωρήσουμε –ή όχι- την στάση μας.

Κάθε ανοδική κίνηση είναι ευκαιρία πωλήσεων εξαιρώντας από τις προς πώληση μετοχές υποψήφιες εταιρείες προς αποκρατικοποίηση ή όσες έδειξαν «χαρακτήρα και αντοχή» στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2010”. Τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ιδιαιτέρως αρνητική παραμένει η ψυχολογία στο Χ.Α., κατά τον κ. Σωτηρόπουλο.
Καθοριστική δείχνει η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του συνεχείς τεχνικές προκλήσεις και έρχεται από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα την “προσγείωση” χαμηλότερα των 1500 μονάδων.
Επίσης, με την κίνηση αυτή της Σοφοκλέους, η επενδυτική ψυχολογία είναι ιδιαιτέρως αρνητική και οι φορείς της Αγοράς είναι, εν γένει, απαισιόδοξοι.

Η πτωτική τάση ξεκίνησε στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου και παρόλο που οι ξένες Αγορές συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση το Ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε αισθητά. Οι επενδυτές που πριν από τις 25 Μαρτίου “δοκίμασαν την τύχη τους” ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη Χώρα, αναγκάστηκαν σε άμεσες πωλήσεις με ζημία.

Οι αποφάσεις της Συνόδου ήταν αρνητικές για τις Χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως ως προς το θέμα της εισόδου μιας Χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EMS), που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουλίου 2013. Μια είσοδος που προϋποθέτει ανάλυση της βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους μιας Χώρας και τη φύση της απαιτούμενης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί οι όροι ενεργοποίησαν τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης, που ξεκίνησαν νέο κύκλο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας.

Στο μεταξύ τελείωσε στις 31/3 η περίοδος δημοσιεύσεων των ισολογισμών των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρειών. Τα συνολικά αποτελέσματα ήταν σημαντικά μειωμένα έναντι του 2009, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση στην Ελληνική οικονομία συνεχίζεται έντονα.

Η σταθεροποίηση των εξελίξεων στην Ιαπωνία, η παρέμβαση στη Λιβύη και η διατήρηση της Σαουδικής Αραβίας εκτός των εντάσεων της Μέσης Ανατολής ήταν οι βασικές αιτίες για την ανοδική τάση στις διεθνείς Αγορές, μετά τη σημαντική πτώση των προηγούμενων εβδομάδων.

Η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι φαίνεται ότι δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας των επενδυτών. Έτσι οι τιμές των ξένων χρηματιστηρίων πλησιάζουν στα προ κρίσεως επίπεδα. Στις ΗΠΑ η οικονομική “άνθιση” βελτιώνεται με το ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει πάνω από το 3% και την ανεργία το Μάρτιο να υποχωρεί στο 8,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης.

Οι αγορές ομολόγων κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ελαφρώς πτωτικά. Η άνοδος των τιμών των μετοχών βελτίωσε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές, οι οποίοι μετέφεραν κεφάλαια από τη μια Αγορά στην άλλη.

Η δήλωση Τρισέ για πιθανή αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ λόγω πληθωριστικών πιέσεων είναι αρνητική για τις τιμές των ομολόγων. Αν επιβεβαιωθεί η ανοδική τάση των επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο λόγω της γενίκευσης των πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές των παλαιών εκδόσεων των ομολόγων θα υποχωρούν, ώστε οι αποδόσεις να συμβαδίζουν με τα επιτόκια.

Ικανοποιητικές μεταβολές συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι τιμές των Εμπορευμάτων. Με την τάση να παραμένει ανοδική το πετρέλαιο κινείται σε υψηλό έτους και ο χρυσός κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει πως αν δεν βρεθεί σύντομα ο θετικός καταλύτης που μπορεί να αναστρέψει το κλίμα, η Αγορά θα επιβεβαιώσει την επικίνδυνη κλίση που έχει πάρει και αν ο FTSE δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 680 μονάδων, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 660 – 650 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη, ακολούθησαν κατά πόδας τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,70%.

Συνέχισαν τις πωλήσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5489, τιμή εκκαθάρισης 671,92) κινήθηκαν μεταξύ 666,25 και 684 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (187000 ΟΤΕ, 38000 Alpha Bank, 80000 Εθνική, 340000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3220), Alpha Bank (861), Πειραιώς (1214), Eurobank (422), ΟΤΕ (726), Ταχ. Ταμιευτήριο (478), ΔΕΗ (460), Μυτιληναίος (119), Αγροτική (188), ΟΠΑΠ (402), MPB (531), Ελλάκτωρ (223), ΓΕΚ (111).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (819344 τεμ.), ΟΤΕ (75189 τεμ.), Alapis (27216 τεμ.), ΟΠΑΠ (16204 τεμ.), Alpha Bank (61824 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (27748 τεμ.), Alpha Bank (30000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10381945 τεμ.), Eurobank (13677736 τεμ.), Εθνική (11918778 τεμ.), Πειραιώς (6865543 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), Κύπρου (5650508 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.), Αγροτική (4313965 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v