Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Ολο και πιο δύσκολο και…πονηρό το παιχνίδι στο ΧΑ με τον FT 20 κυριολεκτικά στο όριο των 675-680 μονάδων και την Εθνική σε κλείσιμο κάτω και από τα 6 ευρώ. Η προσοχή στο Eurogroup και τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους.

Με σχετική ευκολία οι πωλητές έκαναν το 7 στα 7, με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Στο στόχαστρο και πάλι οι τράπεζες. Κάτω από τα 6 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, πτώση για Τράπεζα Πειραιώς. Αντέδρασαν Τραπεζα Κυπρου, Μarfin Popular και ΟΤΕ.

Αυτά σημείωνε, μεταξύ άλλων, εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον Γενικό Δείκτη στις 1.489,4, τον FTSE 20 στις 681,6 μονάδες, την ΕΤΕ στα 5,94 ευρώ και την Βάσω Παπανδρέου να "βάζει φωτιές" σε κυβέρνηση και κόμμα.

Είτε αρέσει είτε όχι, είτε διευκολύνει είτε όχι, το θέμα της…αναδιάρθρωσης αποτελεί- αποδεδειγμένα πλέον- αποσταθεροποιητική παράμετρο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η έλευση του Τζ. Σόρος οι συναντήσεις του με έλληνες επιχειρηματίες η κατ΄ιδιίαν συνάντηση του με τον Γ. Παπανδρέου συντηρεί το όλο θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σημειώνει, πως "…σε ένα παλάτι στα περίχωρα της Βουδαπέστης συνεδριάζουν αύριο οι 17 υπουργοί Oικονομίας της ευρωζώνης, με την συμμετοχή των κεντρικών τραπεζιτών. Τόσο το συμβούλιο του Eurogroup όσο και του Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι άτυπα (δεν λαμβάνονται επίσημες αποφάσεις) αλλά εξαιρετικά κρίσιμα καθώς οι σοβαρότερες συζητήσεις των τελευταίων ετών και ο προσδιορισμός των μελλοντικών αποφάσεων έχουν γίνει παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ".

Με τις τράπεζες να έχουν "αδειαστεί" για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις είναι πλέον προφανές (και στον πλέον παραδόπιστο) πως στο ΧΑ εξελίσσεται ένα παιχνίδι προεξόφλησης (υποτιμητικό- πτωτικό αυτή τη φορά) με… βαρίδι τον κλάδο.

Αρκετοί παίκτες θεωρούν, πως οι όλο και χαμηλότερες αποτιμήσεις μπορεί να αποτελούν μία "καλή μαγιά" εν όψει της 15 Απριλίου οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει (εκτός των άλλων) και μέρος του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας πως σε αυτή την τόσο…πονηρή περίοδο οι ΔΕΚΟ αποτελούν "κόκκινο πανί" για την τρόικα. Ο μηχανισμός λειτουργεί άριστα, το…Σύστημα συντηρεί μεθοδικά την διάχυση φοβικών συνδρόμων σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Οι αποτιμήσεις των περίφημων "ασημικών" απαξιώνονται, η κυβέρνηση μεθοδεύει με fast track διαδικασίες εκχωρήσεις, ο Χάρης Παμπόύκης έχει έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την επαναφορά του "δικαιώματος της επιφάνειας" και οι δανειστές ετοιμάζονται για το…μεγάλο πλιάτσικο.

Το τι συζήτησαν ο Τζ. Σόρος με τον Γ. Παπανδρέου προφανώς το γνωρίζουν μόνον ελάχιστοι. Ωστόσο χρήζει υπενθύμισης (όπως σημειώνει ο φίλος A.G από τον χθεσινό Εκηβόλο ) πως "… ο μεγαλοεπενδυτής τον Ιανουάριο του 2010 μας επισκέφθηκε πάλι, τον Μάιο είχαμε το μνημόνιο , όπως ακούσθηκε έβγαλε πολλά χρήματα από τα στοιχήματα του".

Το πιθανότερο είναι, πως όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία και εξελίξεις εκ πρώτης όψεως άσχετα και ασύμπτωτα μεταξύ τους μπορεί να συγχρονίζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Θα δείξει και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Για αυτό με τους δείκτες, βασικές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα πλέον το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι ενδέχεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις.

Η συντήρηση του FTSE 20 σταθερά πάνω από τις 675-680 μονάδες αποτελεί για ορισμένους φίλους κατ΄αρχήν ένδειξη. Όπως επίσης το "μάζεμα" που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες λ.χ. στη μετοχή της Εθνικής. Και αναφερόμαστε κυρίως σε αυτούς που απορροφούν τις εντολές 300 χιλιάδων μετοχών (on block) που βγαίνουν στον τίτλο της ΕΤΕ προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Και αποτελεί κοινό μυστικό, πως αυτοί που απορροφούν δεν είναι του ομίλου της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v