Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες

Σε τεχνικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, μετά και τις δηλώσεις Ράπανου, οφείλεται η αιφνίδια μεταστροφή κλίματος. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, οδηγός η ΕΤΕ που υπερβαίνει και πάλι τα 6 €. Ισχυρές πιέσεις σε ΑΤΕ, Alapis, Βωβό.

Αιφνίδια μεταστροφή του κλίματος με εντυπωσιακή διακύμανση για τον Γ.Δ. σταδιακά με τις 13:10.

Ήδη ο Γ.Δ. αντιδρά έως τις 1.514,6, ο FTSE-20 έως τις 695,4 με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την ΕΤΕ που περνά και πάλι τα 6 ευρώ.

Οι λόγοι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ουσιαστικοί, αλλά και τεχνικοί.

Στην αγορά προεξοφλείται η δημοσιοποίηση, μέσα στις επόμενες ημέρες, μίας – δύο θετικότερων εκθέσεων όσον αφορά στην ελληνική υπόθεση, ουσιαστικές ανακοινώσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις δηλώσεις του Β. Ράπανου της ΕΤΕ για τα stress tests και τις τράπεζες.

Από τεχνικής πλευράς, η συνεχόμενη επιβεβαίωση των 670 μονάδων ως στήριξης για τον FTSE-20.

Στα 6,05 η Εθνική με περισσότερα από 2,9 εκατ. μετοχές. Στα 1,32 ευρώ η Πειραιώς με περισσότερα από 2,2 εκατ. μετοχές.

Έως 2,8% υψηλότερα η Alpha Bank με 835.000 κομμάτια και έως 2,5% η Eurobank με 960.000 κομμάτια, όλα αυτά λίγο μετά τις 14:00.

Στις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνονταν επίσης ευνοϊκότερο κλίμα με τον Dax έως 0,8% υψηλότερα, να επανέρχεται πάνω από τις 7.200 προς τις 7.225 μονάδες.

Όπως είχαμε σημειώσει και στις δύο προηγούμενες αναφορές μας, στο σημερινό θέμα της Α. Παπαμιλτιάδου (επι τάπητος τα χρέη ευρω-περιφέρειας) σημειώνονται 2-3 πολύ καθοριστικές παράμετροι του όλου προβλήματος, που βεβαίως και δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνική υπόθεση.

Στην αγορά αυτή τη φορά προεξοφλούν από την… ανάποδη πλευρά ουσιαστικών ανακοινώσεων στη Σύνοδο του Eurogroup-Ecofin.

Προεξοφλητικός μηχανισμός το Χρηματιστήριο κινείται με ταχύτητα και έντονες διακυμάνσεις.

Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης υπό την… απειλή των αρνητικών γερμανικών δημοσιευμάτων προεξοφλήθηκαν τα χειρότερα.

Από τα μέσα και μετά άρχισαν να παίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άλλες φήμες και να επενεργούν άλλοι μηχανισμοί προεξόφλησης.

Στα 7,95 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως 3,3% υψηλότερα με την αξία των συναλλαγών στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά προεξοφλούν πως είναι θέμα τυπικής πλέον συμφωνίας, μεταξύ ελληνικής πλευράς και Γερμανών για το επιπλέον 10% που θέλουν οι δεύτεροι.

Αυτό φαίνεται πως ήταν και το κύριο θέμα της πρόσφατης συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom, υπεύθυνο για θέματα στρατηγικής στην Ευρώπη.

Στα 3,05 ευρώ ο Ελλάκτωρ, στα 15,18 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με την αγορά να ανταποκρίνεται στην καταρχήν διάψευση των υποτιμητικών συζητήσεων – φημών, που έγιναν νωρίτερα από τον Ολι Ρεν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v