Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ, ΚΥΠΡ, Alpha κράτησαν τη ζώνη στήριξης

Ανοδική αντίδραση με τον ΟΤΕ (+3,75%) και κάποιες τράπεζες να ηγούνται της προσπάθειας του ΓΔ να αντέξει στη ζώνη στήριξης των 1550 – 1543 μονάδων. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος και η σημερινή πορεία της Εθνικής.

Ανοδική αντίδραση με τον ΟΤΕ και κάποιους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να ηγούνται της προσπάθειας του Δείκτη όχι μόνο να πείσει ότι αντέχει η ζώνη στήριξης 1550 – 1543, αλλά και ει δυνατόν να απομακρυνθεί από την “διακεκαυμένη ζώνη”.

Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι Ελλάκτωρας και Τιτάνας, όμως το κλίμα μεταβλητότητας και οι εύθραυστες ισορροπίες δείχνουν να παραμένουν, γεγονός που αποθαρρύνει τις λίγες “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Εμφανής η έλλειψη διάθεσης καταγραφής ακραίων ημερήσιων αποδόσεων, ενώ στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών φιγουράρουν τίτλοι που σε καμία περίπτωση τα ημερήσια κέρδη δεν δικαιολογούνται από τον όγκο συναλλαγών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την “κινητοποίηση” που σημειώθηκε σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ο Δείκτης έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας (και μάλιστα πιο κοντά στο χαμηλό παρά στο υψηλό ημέρας), δημιουργώντας κάποιους εγκλωβισμούς στους traders που τοποθετήθηκαν στο “peack” της ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να κερδίζει έως και 1,69% φθάνοντας στις “παρυφές” των 1600 μονάδων, ενώ μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της Εθνικής έδωσε μία πρώτη αντίδραση φθάνοντας μέχρι τα 6,87 ευρώ (+3,31%) για να υποχωρήσει μάλλον άτσαλα στην συνέχεια.

Ακόμα πιο “άδοξο” το τέλος, καθώς ο εν λόγω τίτλος στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης βρέθηκε να “παλεύει” για το θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητος και στο χαμηλό ημέρας (!!!)

Να σημειωθεί ότι μετά τις δημοπρασίες και στην τιμή κλεισίματος, εμφανίστηκε εντολή αγοράς μεγαλύτερη των 300000 τεμαχίων η οποία “ικανοποιήθηκε” περισσότερο από τα 2/3 από τους πρόθυμους πωλητές.

Γρίφος και ο σημαντικά χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν επανέρχονται οι αγοραστές, ή η σημερινή αντίδραση ήταν απλά ανακωχή πωλήσεων και ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου δηλώνει απόλυτα επιφυλακτική από τη στιγμή που έχουν “ψαλιδιστεί” οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο ένας ισχυρός καταλύτης θα μπορούσε να αλλάξει στην παρούσα φάση το κλίμα στην Αγορά. Αυτό θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένα τελεσίδικο Τραπεζικό deal ή αν δημιουργούνταν ξαφνικά οι προϋποθέσεις δανεισμού της Χώρας με χαμηλότερο κόστος.

Αντίθετα τα “εισαγόμενα” μηνύματα παραμένουν αρνητικά, καθώς όπως φαίνεται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης “ξαναπιάνουν δουλειά” με θέμα την Ελλάδα,

Έτσι ανοιχτό αφήνει η Fitch Ratings το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της Ελλάδας, στην περίπτωση όπου η Ελληνική οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει από τις αρχές του β΄ εξαμήνου του 2011, όπως έχει προβλεφθεί.

Στην έκθεσή του που τιτλοφορείται "Euro Area Debt Snapshot", ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το 2011 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία είτε θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της, είτε -εάν οι πολιτικοί στόχοι και οι προσδοκίες της αγοράς δεν υλοποιηθούν- θα οδηγήσει ίσως σε περαιτέρω διεύρυνση και έντασή της.

Επίσης αρχίζουν αύριο οι ασκήσεις αντοχής (stress tests) των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για το 2011, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA). Η μεθοδολογία των ασκήσεων και ο αριθμός των Τραπεζών που θα υποβληθούν σε έλεγχο, θα ανακοινωθούν στις 18 Μαρτίου, ενώ τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθεί "μία αυστηρή αμοιβαία αξιολόγηση", σύμφωνα με την ανακοίνωση της εποπτικής αρχής.

Να σημειωθεί ότι υποστηρικτική στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών στο Χ.Α. ήταν και η εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, όπως και το άνοιγμα της Wall Street (Θετικό κλίμα διαμορφώνουν στην Αμερικανική Αγορά τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας που έδειξαν υποχώρηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κοντά σε χαμηλό τριών ετών.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν εξάλλου και τα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών που έδειξαν επιτάχυνση της δραστηριότητας το Φεβρουάριο με το ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των πέντε ετών), εν μέσω εκτιμήσεων για αποκλιμάκωση των γεγονότων στην Λιβύη και μέσω αυτής και των τιμών του πετρελαίου, έστω και αν τα υπόλοιπα μηνύματα στο εξωτερικό παραμένουν μικτά.

Είναι θέμα χρόνου η ένταξη και της Πορτογαλίας στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αφήνουν να διαρρεύσει Γερμανοί και Γάλλοι παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών των δύο Χωρών.

Από την άλλη η ΕΚΤ άφησε σταθερά τα επιτόκια του ευρώ, όμως ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, κ. Jean Claude Trichet, αναβάθμισε, όπως αναμενόταν, τους κινδύνους του πληθωρισμού, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δήλωσε ότι η πορεία του πληθωρισμού απειλείται με αυξητικές τάσεις, τονίζοντας ότι απαιτείται "αυστηρή επαγρύπνηση" στους δείκτες τιμών και δηλώνοντας ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη.

Εν τω μεταξύ, “φρένο” στις όποιες ελπίδες για σημαντική μείωση των επιτοκίων επί των πακέτων στήριξης έβαλε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, κ. Ζοζέ Σόκρατες, στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως “δεν μπορούμε να μειώσουμε τεχνητά τα επιτόκια”. “Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν λάβει βοήθεια”, επισήμανε, τονίζοντας μάλιστα πως το “πακέτο” της Ιρλανδίας έχει λίγους μήνες που χορηγήθηκε. Σύμφωνα με την ίδια, εάν η Ιρλανδία δηλώσει πως έχει πρόβλημα με τα επιτόκια, τότε θα εξετάσει το ζήτημα, όμως υπάρχουν όρια.

Επιστρεφοντας στο ΧΑ, σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Τιτάν (+6,76%) και Αγροτική (+5,33%, συνάντηση με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια είχε ο διοικητής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κ. Θόδωρος Πανταλάκης, με σκοπό να ενημερώσει ο ίδιος τον κ. Αλμούνια για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, ώστε η Τράπεζα να πάρει το "πράσινο φως" για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος επιτεύχθηκε αφού, με βάση τις ίδιες πηγές ο Επίτροπος Αλμούνια έδωσε το "πράσινο φως").

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελλάκτωρα και Κύπρου και του 3% για τον ΟΤΕ.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, MIG και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, Jumbo, MPB και απλά αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έφθασε μέχρι τις 1596,4 μονάδες (13.34). Πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 1575,61 μονάδες (14.39), νέα αντίδραση μέχρι τις 1591,26 (15.44) και νέα υποχώρηση με κλείσιμο στις 1580,67 μονάδες με κέρδη 0,68%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 99 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 18,98%.

Σε ναυάγιο κατέληξε η τριμερής συνάντηση που είχαν ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με εκπρόσωπους της διοίκησης της Cosmote και εκπροσώπους των εργαζόμενων για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης της εταιρείας να καταργήσει 120 θέσεις εργασίας ωθώντας σε υποχρεωτική έξοδο από την εργασία αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων.

Ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι μέχρι τώρα η Αγορά ελάχιστες (έως μηδενικές συναντήσεις) έχει αντιληφθεί που να αφορούν τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες μίας κρίσης που ξεκίνησε από τον τεράστιο “υδροκέφαλο” Δημόσιο τομέα.

Και όλα αυτά όταν η Κομισιόν ευθέως, αμφισβητεί το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων άνεργων-μισθωτών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι θα παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων (!!!) και προαναγγέλλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών (που έχουν σχέση με την ανεργία) μετά από αξιολόγηση τους, προσδοκώντας από το 2012 σε εξοικονόμηση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το σκηνικό αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών διατηρείται και θα διατηρηθεί μέχρι τις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. τονίζει κατηγορηματικά ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, τα καλύτερο σενάριο που φαντάζεται στην παρούσα φάση η Αγορά είναι η σταδιακή μείωση των γεωπολιτικών κινδύνων με φυσικό επακόλουθο των γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Εξαιρετικά χαμηλότερες οι προσδοκίες για άμεσο εγχώριο Τραπεζικό deal, ενώ περαιτέρω όξυνση του θέματος ρευστότητας των εγχώριων Τραπεζών θα σημειωθεί αν η ΕΚΤ επιμείνει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για επιστροφή κεφαλαίων από τα Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα.

Επίσης χαμηλών επικίνδυνα και ο πήχης των προσδοκιών για τις επικείμενες αποφάσεις από τους “Ιθύνοντες” της Ε.Ε.

Το μόνο θετικό, κατά τον κ. Τζάνα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι η προσπάθεια του Δείκτη να πείσει ότι αντέχει η ζώνη στήριξης 1550 – 1543.

Η αντίδραση που εκδηλώθηκε από τα επίπεδα των 1.545 μονάδων μπορεί να τύχει ανοδικής συνέχειας μετά την αποφόρτιση του πτωτικού σκηνικού στο εξωτερικό, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε φαινόμενα ανοδικών εξάρσεων χωρίς την συνδρομή υψηλών συναλλακτικών όγκων αφού η Αγορά συνεχίζει να δείχνει ότι είναι ευάλωτη σε πωλήσεις μικρού σχετικά βεληνεκούς.

“Το περιεχόμενο νέων παραμένει αδύναμο, η στάση μας παραμένει βραχυπρόθεσμη σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις και ο βαθμός έκθεσης μας στην αγορά είναι περιορισμένος στα επίπεδα του 50%. Ως εκ τούτου θα επιλέγαμε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμες θέσεις προς την ζώνη των 1.585 μονάδων και να παραμείνουμε με ισορροπημένη κατανομή μετρητών και μετοχών στο χαρτοφυλάκιο μας.

Οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις της Εθνικής Τράπεζας και η σημερινή αμετάβλητη, ενδέχεται να δώσουν αντίδραση στην μετοχή η οποία καταγράφει αθροιστικές απώλειες από τα υψηλά της 18%.

Θα αγοράζαμε την μετοχή με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε οποιοδήποτε αρνητικό πρόσημο με όριο τα 6,53 ευρώ.

Μία ανοδική ανάσα της μετοχής θα έδινε λόγους και σε άλλους Τραπεζικούς τίτλους να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση αφού η συσχέτιση των μετοχών του κλάδου είναι αρκετά αυξημένη στις τελευταίες συνεδριάσεις”, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με διαθέσεις υποαπόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν υποτιμήσεις 0,40%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8113, τιμή εκκαθάρισης 730,6) κινήθηκαν μεταξύ 727,25 και 742,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (30000 Alpha Bank, 18800 Ελ. Πετρέλαια, 205100 Πειραιώς, 57300 Eurobank, 15100 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3737), Alpha Bank (2169), Πειραιώς (713), Eurobank (979), ΟΤΕ (1131), MIG (606), Κύπρου (1001), Ταχ. Ταμιευτήριο (504), ΔΕΗ (350), Μυτιληναίος (437), MPB (1284), ΟΠΑΠ (154), ΓΕΚ (274), Τιτάν (442), Ελλάκτωρ (122).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (26076 τεμ.), Eurobank (16265 τεμ.), Πειραιώς (61260 τεμ.), Εθνική (360083 τεμ.), ΟΠΑΠ (13793 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (50000 τεμ.), Fourlis (19100 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12274399 τεμ.), Eurobank (14911369 τεμ.), Εθνική (18312647 τεμ.), Πειραιώς (6739018 τεμ.), MPB (8825874 τεμ.), Κύπρου (6545608 τεμ.), MIG (4288781 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v