Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη οι 720, αντίσταση οι 752 μονάδες για FT20

Αντίσταση οι 752-755 μονάδες για τον FΤ 20 και στήριξη οι 720-725 για τον δείκτη. Παραινέσεις ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που το παρ΄ολίγον deal ΕΤΕ -Alpha προκαλεί την διενέργεια Εισαγγελικής έρευνας.

"Τελεσίγραφο" στις ελληνικές τράπεζες να καταρτίσουν άμεσα σχέδιο αποδέσμευσης από τη δανειακή έκθεσή τους, έχει θέσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προωθούμενης – σταδιακής- άρσης των έκτακτων μέτρων χορήγησης ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να της υποβάλουν, μέχρι τα μέσα Απριλίου, προσχέδια για τη μείωση της ρευστότητας που έχουν αντλήσει από την ίδια και ξεπερνά σήμερα τα 95 δισ. ευρώ, και μέχρι τα τέλη Μαίου, τα οριστικά σχέδια τους.

Αυτά αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου σε μία συγκυρία που ο κλάδος πιέζεται από κάθε πλευρά για να προχωρήσει σε δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

Στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη Σύνοδο του Μαρτίου, με τις αγορές σε αναδιάταξη (και) λόγω της κερδοσκοπικής κρίσης στο πετρέλαιο και με το ΧΑ σε διαδικασία προεξόφλησης των επερχόμενων.

Στις 1.579 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 731,4 ο FTSE 20 και με τις χθεσινές ενδοσυνεδριακές κορυφές αντιστάσεις. Ειδικότερα οι 752-755 για τον 20άρη από τη στιγμή, που οι πωλητές της αγοράς Παραγώγων ενίσχυσαν αισθητά και πάλι τις θέσεις τους από αυτά τα επίπεδα τιμών. Κομβική η συγκεκριμένη περιοχή με την αδυναμία διάσπασης της να προβληματίζει πολλούς βραχυπρόθεσμους και να επανεργοποιεί το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης προς τις 720-725 μονάδες.

Δύσκολη ομολογουμένως η αγορά καθώς το παιχνίδι της προεξόφλησης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο με το Βερολίνο να έχει μεν- μέχρι τώρα- τον πρώτο λόγο αλλά αρκετές δυνάμεις (από ΗΠΑ μέχρι ΕΚΤ και ΕΕ ) να πιέζουν για βελτίωση των άτεγκτων γερμανικών όρων. Για διελκυστίνδα ισχυρότατων πόλων-στρατοπέδων ισχύος έκαναν λόγο διορατικοί παίκτες και οι μέχρι τώρα εξελίξεις τους δικαιώνουν.

Η εκ νέου υποχώρηση του DAX χαμηλότερα των 7.300 μονάδων παραπέμπει αφ΄ενός σε κόπωση (μίας θεαματικής βέβαια ανοδικής κίνησης ) κυρίως όμως στην παρουσία διαφορετικών τάσεων ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκ. Μέρκελ.

Οι αγορές δείχνουν να είναι στο σημείο εκκίνησης χωρίς ωστόσο να έχουν σαφείς ενδείξεις για την ακριβή διαδρομή κάτι που αποτυπώνεται στο σύνολο των αγορών.

Ανάλογη κατάσταση και στο ΧΑ σε μια συγκυρία μάλιστα που το…μεγαλύτερο τραπεζικό deal έχει "καταντήσει" σε έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Εισαγγελική έρευνα. Ομορφα πράγματα, που θα έλεγαν και οι παραδόπιστοι.

Προσώρας μένουμε στην στάση μέρους του "έξυπνου χρήματος" που παραμένει εν τέλει "αγοραστής" σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών με εμφανή την παρουσία του σε διορθωτικές φάσεις της αγοράς.

Μένουμε επίσης στην εκτίμηση, πως οι 752-755 μονάδες παραμένουν ισχυρή αντίσταση και οι 720-725 ανθεκτική στήριξη. Και μέχρι νεοτέρας επικεντρωνόμεθα στην συμπεριφορά-τακτική ορισμένων παικτών σε περιόδους διόρθωσης του ΧΑ προς τις 1.550 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v