Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βλέπει" πάλι τις 1.600 μονάδες η Σοφοκλέους

Τις 1.605 μονάδες «πάτησε» πριν από λίγο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ως απόρροια της επιβεβαίωσης της περιοχής των 1.550 μονάδων. Υπεραπόδοση για τράπεζες, Τιτάν, Μυτιληναίο, MIG, ΔΕΗ, 3E, Ελλάκτωρ.

Η δεύτερη συνεχόμενη επιβεβαίωση της περιοχής των 1.500 μονάδων οδηγεί σε αντίδραση το ΧΑ.

Πράγματι μετά και την πρωινή επαλήθευση της τεχνικότητας του Γενικού Δείκτη, του FTSE-20 και μετοχών – σηματωρών, οι αγοραστές πήραν και πάλι το πάνω χέρι.

Έτσι, ο Γ.Δ. αντέδρασε λίγο πριν τις 13:00 έως τις 1.608 ο FTSE-20, έως τις 751,9 μονάδες με την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη να υπεραποδίδει θεαματικά.

Κατά την εκτίμηση αρκετών τεχνικών αναλυτών, και πολλών παιχτών – κυρίως βραχυπρόθεσμων – η κίνηση αυτή του ΧΑ ήταν λίγο έως πολύ απόρροια της επιβεβαίωσης, της σημαντικής περιοχής πέριξ των 1.550 μονάδων.

Θα συμπληρώναμε μάλιστα, πως στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης, δοκιμάστηκαν στα αλήθεια αντοχές και νεύρα αρκετών ισχυρών παιχτών που είχαν εκτεθεί ανοδικά από τις 1.550 μονάδες για τον Γ.Δ. και από τις 720-725 για τον FTSE-20.

Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, στις 13:05, από τα οποία 9,2 στη μετοχή της Εθνικής, 7,3 στη μετοχή της Alpha Bank και 4,7 στη μετοχή της Eurobank.

Όμως, το κλίμα είναι σχεδόν ανάλογο στις περισσότερες ευρωαγορές με τον Dax υψηλότερα στις 7.330 μονάδες και με μικρά κέρδη για FTSE-100 και Cac-40.

Επί της ουσίας, το… παιχνίδι εν όψει των κρίσιμων συνόδων του Μαρτίου «χοντραίνει».

Σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, αλλά και σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη.

Προσωπικά στις όλο και περισσότερες τελευταίες παραινέσεις των Αγγλο-Αμερικάνων για συναινετική λύση στο πρόβλημα του χρέους αδύναμων κρατών – μελών της ΕΕ, θα πρέπει να ειδωθεί και η προτροπή της Wall Street Journal.

Ορθότατα αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, πως μετά τα χθεσινά άρθρα των FT, η Wall Street Journal δημοσιεύει παραίνεση οικονομολόγου της Βerenberg Bank, με τον εύγλωττο τίτλο «… Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Τέτοια ζέση, θα πείτε, από τους Αγγλο-Αμερικάνους που φτάνουν μέχρι τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να ζητά επί της ουσίας στήριξη – βοήθεια, προφανώς για τα δικά τους συμφέροντα.

Στάση αντίθετη από αυτήν των Γερμανών, που όμως, όσον αφορά στο ΧΑ δίνει… ανάσες και κάποιες αμυδρές ελπίδες πως η τελική λύση που θα επιβάλλουν οι Γερμανοί δεν θα είναι και η τελειωτική για την Ελλάδα, τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, όπως σημειώνουμε επανειλημμένα, υπάρχει δρόμος και μάλιστα πολύς προς τις 24-25 Μαρτίου.

Και καμία χρηματιστηριακή κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μονόδρομη και δεδομένη.

Πρακτικά, από τη στιγμή που βασικοί δείκτες, μετοχές επιβεβαιώνουν τις σημαντικές στηρίξεις, ακολουθούμε την αντίθετη δηλαδή, την ανοδική φορά.

Υψηλότερες τιμές για ΤΤ, για ΔΕΗ, για Κύπρου, για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE-20.

Ανάλογη αλλαγή τάσης και στον μεσαίο χώρο, από όπου υπεραποδίδουν Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, J&P Αβαξ, Yγεία, Forthnet, Γενική Τράπεζα.

Ανάλογη εικόνα και μεταξύ των μετοχών που αντιδρούν ανοδικά, καθώς κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους αποδόσεις της τάξης του 8, του 10 ή και του 12%.

Υψηλότερες τιμές για Αττικάτ, Avenir, Ελληνική Υφαντουργία, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ και αρκετές ακόμη μετοχές από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Προς ώρας, αυτά που κρατάμε είναι η επιβεβαίωση της περιοχής των 1.550 για τον Γ.Δ., των 720-725 για τον FTSE-20, των 6,60 ευρώ για την Εθνική και της ενεργότερης και πάλι συμμετοχής των αγοραστών σταδιακά από τις 12-12:15 και μετά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v