Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνουν τα "οχυρά" τους οι αγοραστές στο ΧΑ

Χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών στο ΧΑ, καθώς τα φημολογούμενα deals στον Τραπεζικό χώρο δεν επαληθεύονται και οι ιδιωτικοποιήσεις παραπέμπονται στις καλένδες. Κόντρα στην πτώση Μυτιληναίος, Τιτάνας.

Χάνουν ένα – ένα τα “οχυρά” τους οι αγοραστές, καθώς τα φημολογούμενα deals στον Τραπεζικό χώρο δεν επαληθεύονται, οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας έδωσαν την αίσθηση ότι οι περίφημες και πολυαναμενόμενες από την Αγορά αποκρατικοποιήσεις παραπέμπονται στις καλένδες (παρά τις νέες δηλώσεις της τρόικας περί του αντιθέτου), η επιστροφή της Κυβερνητικής αντιπροσωπείας από το Κατάρ έφερε λιγότερο “αέρα αισιοδοξίας” από αυτόν που είχε όταν αναχωρούσε προσφέροντας την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, η εκλογολογία δίνει και παίρνει, οι σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αντιμετωπίζονται με περισσότερη επιφυλακτικότητα και από την ίδια την Κυβέρνηση και σαν να μην έφταναν όλα αυτά από χθες το απόγευμα άρχισε να κάνει το γύρο της Αγοράς η ανεπιβεβαίωτη φήμη για πιθανή επερχόμενη υποβάθμιση από την Moody΄ς (!)

“Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για Τραπεζικό deal” ανέφερε μόλις χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νανόπουλος, βάζοντας τέλος στα “ξαναζεσταμένα” σενάρια.

Χαμηλότερα ο πήχης και από την επιστροφή των Κυβερνητικών από το Κατάρ, με τον κ. Σηφουνάκη να δηλώνει ότι η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό δεν ήταν το βασικό θέμα των επαφών στο Κατάρ, αλλά εξετάσθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που έγινε ανάμεσα στην Ελληνική αντιπροσωπεία και τους Καταριανούς για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεν φάνηκε και πολύ σίγουρος ότι το Κατάρ επιθυμεί να αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά οικονομικά και νομικά θέματα προς διευθέτηση πριν προχωρήσει στο ουσιαστικό της μέρος η αξιοποίηση των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.

“Καρπαζιά” στην ψυχολογία των επενδυτών και από τα αποτελέσματα του ΟΤΕ που απογοήτευσαν το σύνολο των αναλυτών, ενώ δεν επιβεβαίωσαν και τις προσδοκίες για πιθανή διανομή μερίσματος.

Αν ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών χάσει την στήριξη των 7,10 ευρώ (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θεωρείται περίπου βέβαιη η υποχώρησης προς την ζώνη 6,70 – 6,60 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Εθνικής που όχι μόνο απομακρύνεται από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, αλλά το επόμενο “crash test” εντοπίζεται στην ζώνη 6,80 – 6,60 ευρώ η οποία αν διασπαστεί καθοδικά θα οδηγήσει τον τίτλο προς τα 6,30 – 6,20 ευρώ.

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ, το διάγραμμα της οποίας έχει “γείρει” εντυπωσιακά. Συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 11,40 ευρώ, ανοίγουν τον δρόμο για υποχώρηση τουλάχιστον μέχρι τα 10,70 ευρώ.

Με τους Δεικτοβαρελις τίτλους του 20αρη να μην αφήνουν περιθώρια έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία, επόμενο ήταν να υπάρξει μείωση των συναλλαγών και σχετική στροφή του ενδιαφέροντος στη μέση και χαμηλότερα, όπου αξιοπρόσεκτα κέρδη και “ανεκτές” συναλλαγές συνδύασαν εβζ, Ελευθ. Τηλεόραση (υπό τις φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις και είσοδο νέου επενδυτή, συνίσταται για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”), Ελ. Καλώδια, Trastor (υψηλή μερισματική απόδοση, καθώς εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ, δικαιούχοι οι κάτοχοι μετοχών στις 3/3 με έναρξη πληρωμής στις 9/3), Μέτκα, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και στον τίτλο της Επίλεκτος, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία στις 23.02.2011 ηλεκτρίσθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία ο φωτοβολταϊκός σταθμός της θυγατρικής Selected Volt Ενεργειακή ΑΕ, ισχύος 9,99 Mwp στα Φάρσαλα του Νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της εισηγμένης η εν λόγω επένδυση, που χρηματοδοτήθηκε από την Τρ. Πειραιώς, θα συνεισφέρει στον όμιλο ετήσια έσοδα τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Από τους σημερινούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ο τίτλος που βάζει “υποψηφιότητα” να “απασχολήσει” την Αγορά και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι αυτός της εβζ, λόγω του “πωλητηρίου” που έβαλε από χθες στην εισηγμένη ο βασικός μέτοχος Αγροτική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι μία παλαιότερη προσπάθεια πώλησης της εβζ από την Αγροτική δεν εστέφθη από επιτυχία, ενώ τώρα οι πρώτες φήμες αναφέρονται σε Τουρκικό και Γερμανικό ενδιαφέρον.

Στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 1/7/2010 – 30/6/2011 η εταιρεία γύρισε σε καθαρά κέρδη 621692 ευρώ, ενώ η καθαρή θέση είναι υπερδιπλάσια από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.

Προσπάθεια βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από το ΑΕΠ των ΗΠΑ δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του Αμερικανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,8% στο δ΄τρίμηνο 2010, σύμφωνα με την β΄ καταμέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η νέα μέτρηση θα διαμορφωθεί στο 3,3% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ελαφρώς αναβαθμισμένη από το 3,2% στην α΄ καταμέτρηση.

Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 3 ετών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πρακτορείο Thomson Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ανήλθε στο 77,5 τον Φεβρουάριο από 74,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κλείσει στο 75,4.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α.
αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων και αυτό σύμφωνα με τους σχετικά αισιόδοξους αφήνει μικρές πιθανότητες για ανοδικό “παράθυρο” στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας που όμως δεν αποκλείεται να είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 7,69% (οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την εβδομάδα 30/4 – 7/5/2010) και από τον Τραπεζικό 9,62%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο +11,97% και +12,46% αντίστοιχα.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές στο ταμπλό του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+2,28%) και Τιτάνα (+1,76%) που έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας.

Μικρότερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Jumbo, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Πειραιώς, Motor Oil, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-3,98% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Ελλάκτωρα (-3,25%), απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ και Alpha Bank και του 1% για ΟΠΑΠ, Εθνική, Coca-Cola, Eurobank. Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 1609,7 μονάδες (10.52). Όμως μετά τις 11.24 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1572,11 μονάδες (13.13) και έκλεισε τελικά στις 1583,2 μονάδες με απώλειες 1,05%, ενώ ο περιορισμένος τζίρος έφθασε τα 99,5 εκατ. από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όχι καλή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών, 15 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 19,74% και άλλοι 21 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 15,79%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά συγκρατημένος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που τονίζει ότι τα διαγράμματα τόσο στον Γενικό Δείκτη, όσο και στον 20αρη, δεν επιτρέπουν την υπέρμετρη αισιοδοξία, το αντίθετο μάλιστα.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και αν σημειωθούν συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1543 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Δείκτης θα αναζητήσει στηρίγματα στην περιοχή των 1457 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE, ο οποίος αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 735 μονάδων (σήμερα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε οριακά χαμηλότερα), τότε η ζώνη 709 – 700 ξαναβάζει υποψηφιότητα στήριξης.

Ανοδική ευκαιρία ρευστοποιήσεων αναμένεται να δώσει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίζοντας την περιοχή των 1600 μονάδων, επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι η αύξηση της προσφοράς θα είναι αρκετά ισχυρή τηρουμένων των όγκων που έχουν παρατηρηθεί στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από χθες τεχνικά η Αγορά έχει μπει σε νέο καθοδικό κύμα το οποίο αναμένεται να εξαντληθεί κοντά στην ζώνη των 1560 – 1550 μονάδων.

Μικρές θετικές διαφοροποιήσεις ενδέχεται να εμφανιστούν στις εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα και έδειξαν αντοχή στα δεδομένα της συγκυρίας του δ’ τριμήνου (ΕΛΠΕ, Jumbo).
Συστήνεται στάση αναμονής με αρκετή ρευστότητα και εστίαση σε ιδιαίτερα συντηρητικές επιλογές όσο το περιβάλλον παραμένει αρνητικά φορτισμένο από τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τις διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ στο μοτίβο αυτό θα συνεχίσει να κινείται το Χ.Α. για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπήκαν ξαφνικά στην ατζέντα των επενδυτών μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που συμβαίνουν στη Λιβύη, ενώ θα αναζητηθούν νέα σενάρια τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν εκ νέου με αισιοδοξία την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η απώλεια των 1620 μονάδων είναι σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τη τεχνική ανάλυση. Αν τις επόμενες δύο συνεδριάσεις καταφέρει να ανακτήσει την συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποφευχθεί το πιο κακό σενάριο που λέει ότι η Αγορά με τις παρούσες συνθήκες μπορεί να οδηγηθεί προς την περιοχή των 1550 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και οι προοπτικές που θα μας δώσουν οι διοικήσεις των εταιρειών για το 2011 και το 2012.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκαν οι απώλειες, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη διατήρησαν τις υπερτιμήσεις στο 0,22%, όμως μετά τις 17.00 οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 0,78%

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9075, τιμή εκκαθάρισης 742,89) κινήθηκαν μεταξύ 731 και 753,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7100 Βιοχάλκο, 10100 Ελ. Πετρέλαια, 50000 Αγροτική, 122000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2702), Alpha Bank (2262), Πειραιώς (2721), Eurobank (1317), ΟΤΕ (596), MIG (582), Κύπρου (856), Ταχ. Ταμιευτήριο (1041), ΔΕΗ (572), Μυτιληναίος (618), MPB (774), Αγροτική (142), Ελλάκτωρ (654), Ελ. Πετρέλαια (155), Motor Oil (224), ΟΠΑΠ (384), Coca-Cola (278), Motor Oil (224), ΕΧΑΕ (125), Σιδενόρ (107), ΓΕΚ (185).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (97675 τεμ.), Eurobank (71810 τεμ.), Εθνική (413231 τεμ.), Coca-Cola (42900 τεμ.), ΕΧΑΕ (15295 τεμ.), Τιτάν (266520 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (100000 τεμ.), Κύπρου (140000 τεμ.), Εθνική (75267 τεμ.), Τιτάν (20000 τεμ.), Eurobank (15471 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14675031 τεμ.), Eurobank (14612812 τεμ.), Εθνική (20504065 τεμ.), Πειραιώς (7021295 τεμ.), MPB (19446068 τεμ.), Κύπρου (5853608 τεμ.), MIG (4296481 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Επίσης τα 180 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ και άλλα 120 δικαιώματα αγοράς, για τον ίδιο τίτλο και της ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v