Χάνουν ερείσματα οι αγοραστές στη Σοφοκλέους

Κάτω από τις 1.600 υποχώρησε το ΧΑ, με τους πωλητές στις τράπεζες να επιμένουν. Σημαντικές απώλειες σε τίτλους που είχαν "επιχορηγηθεί" από σενάρια άμεσων αποκρατικοποιήσεων. Πτώση άνω του 5% σε ΕΤΕ, ΤΤ.

Για όσους παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι κοινά παραδεκτό ότι από τις 10/2 και αφού στις 9/2 είχε προηγηθεί μία πρώτη (ενδοσυνεδριακή) αναγνωριστική κίνηση του Δείκτη υψηλότερα των 1700 μονάδων, οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι άρχισαν να παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις κόπωσης και χρειάζονταν σημαντικές ειδήσεις για να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Την πρώτη σημαντική διόρθωση του Δείκτη απέτρεψαν οι δηλώσεις της τρόικας την Παρασκευή 11/2 που αναφέρθηκαν σε εσπευσμένες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ ευρώ, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες στην Αγορά και αυξάνοντας την κινητικότητα σε τίτλους εταιρειών που εμπλέκονταν στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων.

Η δεύτερη σημαντική ανοδική αντίδραση του Δείκτη που τον απομάκρυνε από τις επικίνδυνες παρυφές των 1600 μονάδων και τον έστειλε να “δει” και κλείσιμο υψηλότερα των 1700 μονάδων, ήλθε μία εβδομάδα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 18/2 από την φιλική πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής προς την Alpha Bank που αναζωπύρωσε τα σενάρια για σημαντικές ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Δυστυχώς τα δεύτερα σενάρια μέχρι στιγμής δεν επαληθεύονται, ενώ τις προσδοκίες για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, “τσεκούρωσαν” σε σημαντικό βαθμό οι σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχουν δυο αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή αφορά το στόχο των 50 δισ. ευρώ ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις κρατικών ακινήτων ο οποίος δεν θα υπάρχει αριθμητικά για το λόγο ότι το μνημόνιο σταματάει στο έτος 2013.

Ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την Κυβερνητική πρόθεση να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 ή ενδεχομένως και αργότερα, χωρίς να απαντήσει όμως αν αυτό θα αναφέρεται ρητά στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που τώρα συντάσσεται και το οποίο θα φτάνει χρονικά έως το 2015. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αλλαγή και ενώ η τρόικα είχε ανακοινώσει προ δύο εβδομάδων ότι πρέπει από τα 50 δισ. ευρώ να βρεθούν τα 15 δισ. ευρώ ως το 2012, τώρα ο στόχος αυτός μεταφέρεται για το 2013.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το “πικρό ποτήρι” των σημαντικών αποκρατικοποιήσεων και την ευθεία κόντρα με τον σκληρό πυρήνα των οπαδών της, μεταφέροντας τις εξελίξεις για αργότερα και πιθανόν στην Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Υπό αυτές τις εξελίξεις και επειδή μέχρι το 2013 ο χρόνος θεωρείται εξαιρετικά μακρύς χρηματιστηριακά, οι αγοραστές στο Χ.Α. χάνουν ακόμα ένα σημαντικό έρεισμα και βλέπουν να ψαλιδίζονται περαιτέρω οι προσδοκίες για ρηξικέλευθες Κυβερνητικές αποφάσεις.

Επίσης ο στόχος για το 2011 παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου και για να επιτευχθεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η αντίδραση της Αγοράς σε αυτές τις “ατυχείς” δηλώσεις του κ. Υπουργού ήταν άμεση και οι αγοραστές σε Λιμάνια, Νερά και άλλους τίτλους (ΤΤ) που “επιχορηγήθηκαν” με τα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων τραβήχτηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα η μικρή σχετικά προσφορά να μην μπορέσει να απορροφηθεί και να σημειωθούν αξιοπρόσεκτες ημερήσιες απώλειες.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις διεθνείς Αγορές να φαίνεται ότι προβληματίζονται όλο και περισσότερο από τις εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο και το Brent να φλερτάρει με τα υψηλά 29-30 μηνών, όλα δείχνουν να δυσκολεύουν, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις - “σοκ” στον Τραπεζικό κλάδο και η επόμενη στήριξη της ζώνης 1550 – 1543 φαίνεται να έρχεται πιο κοντά για τον Γενικό Δείκτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης ακούμπησε το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων (και αντέδρασε σχετικά) για να πιεστεί εκ νέου και μέσω των δημοπρασιών να κλείσει σε χαμηλό ημέρας, ενώ τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα αν δεν είχαν πάρει κάποιες θετικές πρωτοβουλίες Coca-Cola και ΟΠΑΠ (μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι “νουνεχείς” επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει “ορατότητα” όσον αφορά την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, και συστήνουν στάση αναμονής και αυξημένη ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις τόσο σε οικονομικά θέματα όσο και στις πολιτικές εξελίξεις.

Μόνη “πράσινη” εξαίρεση στο Τραπεζικό ταμπλό ο τίτλος της Εμπορικής, μετά τις εκτιμήσεις της Credit Agricole για επιστροφή της Τράπεζας σε κερδοφορία από το 2012.

Αντίθετα προβλημάτισε ιδιαίτερα ο τίτλος της Εθνικής Τρ., όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων στο Χ.Π.Α.), αλλά και γιατί έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 7,10 ευρώ και αν συνεχίσει πτωτικά η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,80 ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο τίτλος μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Στα αρνητικά ημέρας και η υποβάθμιση της Κύπρου από την Moody΄ς.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's σε Α2 από Αα3, με σταθερό outlook. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η υποβάθμιση οφείλεται στις ανησυχίες περί δομικών επιπτώσεων στην δημοσιονομική εικόνα της Χώρας από την οικονομική κρίση, αλλά και στην έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία.

Οι επόμενες επιλογές των αγοραστών, αν αυτοί αποφασίσουν να επαναδραστηριοποιηθούν είναι οι εισηγμένες με χαμηλό δανεισμό και μεγάλη εξωστρέφεια, το οποίο συνεπάγεται μικρότερη εξάρτηση από την Ελληνική Αγορά, που αναμένεται να κινηθεί σε “ρηχά νερά” και το 2011.
Απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στις διεθνείς Αγορές
παρά τα μικτά μηνύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος του πετρελαίου δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές και επενδυτικές ανασφάλειες στα παγκόσμια Χρηματιστήρια, ενώ με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζονται και οι αυριανές εκλογές στην Ιρλανδία.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 22.000 (διαμορφώθηκαν στις 391.000) την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά εργασίας και διαμορφώθηκαν κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 405.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα ο αριθμός των νέων ανέργων είχε αυξηθεί κατά 413.000.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 2,7%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 2,8% στις παραγγελίες μετά την πτώση 2,3% του προηγούμενου μήνα.

Από την άλλη, πτώση 12,6% των πωλήσεων νέων κατοικιών σημειώθηκε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ (εκτ. -8,8%).

Επιστρέφοντας σε αυτά που αφορούν τα εγχώρια δρώμενα, το οι εκτιμήσεις, όσο και τα δημοσιεύματα, δεν επιτρέπουν ούτε την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τις δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης θα βιώσει η Ελληνική κοινωνία το επόμενο διάστημα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της ανεργίας, του πληθωρισμού και της μείωσης των εισοδημάτων, ενώ το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική ισχυρής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι την Ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έκανε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τετραμηνιαία έκθεσή του. Πέρα από την αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, καθώς και τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει “έκρηξη” στα “κόκκινα” δάνεια των επιχειρήσεων.

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει σαρωτικές προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της σκληρής διαπραγματευτικής στάσης του Βερολίνου, αποκλείοντας οιαδήποτε αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης με μέτρα που περιλαμβάνουν αγορά Κρατικών ομολόγων ή έκδοση δανείων που θα στηρίξουν τις υπερχρεωμένες Κυβερνήσεις να επαναγοράσουν τα χρέη τους.

Το νομοθέτημα που καταθέτουν βουλευτές που στηρίζουν τον Κυβερνητικό συνασπισμό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικυρωθεί από την Bundestag στις 17 Μαρτίου – μόλις μία εβδομάδα πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου θα πρέπει να αποφασιστεί ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την αποτροπή νέων μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με σημαντικά κέρδη μόνο ο ΟΠΑΠ (+2,11%), απλά θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια και Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-6,1%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του % οι Εθνική και Μυτιληναίος, του 4% η Κύπρου και του 3% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Αγροτική, Eurobank, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1635,36 μονάδες (10.35), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 12.18 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1599,97 μονάδες με απώλειες 1,83%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 126 εκατ. από τα οποία τα 12,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 16,22%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να “προϊσταται” στην διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος στην εγχώρια Αγορά, με την μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναλόγως φημών και ειδησεογραφίας, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Οι διεθνείς εξελίξεις δεν δίνουν ιδιαίτερα θετικά δεδομένα, λόγω της κρίσης σε Χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, οι οποία επηρεάζει σημαντικά και την διαμόρφωση των τιμών στα Εμπορεύματα, ενώ αρχίζουν και πάλι να παίρνουν τον “ανηφορικό δρόμο” τα spreads στα Ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι η πραγματοποίηση ή μη ενός Τραπεζικού deal, η παρουσίαση των εταιρικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2010 (αν και δεν αναμένεται σημαντικός αριθμός θετικών εκπλήξεων) και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι εξελίξεις στις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. με την προσδοκία να δώσουν μία ουσιαστική και συνολική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Αν δεν υπάρξει κάποια είδηση – θετικός καταλύτης, οι 1550 μονάδες είναι πολύ κοντά, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνοντας την έξαρση φαινομένων που δεν συνάδουν ακόμα με την τρέχουσα ειδησεογραφία και χρήζουν προσοχής λόγω των αυξημένων κινδύνων που εσωκλείουν σε ενδεχόμενο περαιτέρω γύρισμα της Αγοράς.

“Όσο η ειδησεογραφία θα κινείται σε επίπεδο φημών διαχειριστικά θα τηρούσαμε στάση αναμονής. Αυτό σημαίνει ότι εάν και εφόσον εκδηλωθεί κάποιο deal στον τραπεζικό κλάδο θα ήμασταν πωλητές στις εταιρίες που θα αφορά και θα εξετάζαμε εισροές σε άλλες τράπεζες που ενδεχομένως να “παίρνουν σειρά” για ανάλογες εξελίξεις με πρώτη προτίμηση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
 
“Οι συνεδριάσεις προσφέρονται για γρήγορες κινήσεις που απαιτούν υπομονή και πειθαρχία με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια ανοχών καταγραφής ζημιών. Εφιστούμε ακόμα την προσοχή στην δημιουργία υπέρβαρων θέσεων καθώς ο διεθνής παράγοντας έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και από ότι φαίνεται η γεωπολιτική αναταραχή δεν αποφορτίζεται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να επιτείνεται η επιφυλακτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και οι ρευστοποιήσεις να αποκτούν κυρίαρχη θέση στην διαμόρφωση των τάσεων”.

Ο κ. Χατζηδάκης δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς το εκτιμώμενο μέρισμα είναι αρκετό για να δικαιολογήσει το κόστος ευκαιρίας πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Αντιθέτως η μετοχή της ΔΕΗ όσο θα υπάρχει ανατίμηση στα συμβόλαια του πετρελαίου θα έχει λογικά αδυναμία και πιέσεις αφού ο προϋπολογισμός της διοίκησης για την χρήση του 2011 έχει γίνει με τιμή 90 δολαρίων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με διακυμάνσεις και κατέληξε με σημαντικές απώλειες.

Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερες τελικές απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,14%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11902, τιμή εκκαθάρισης 750,26) κινήθηκαν μεταξύ 768,75 και 745 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (11000 Coca-Cola, 2336400 Εθνική, 11000 Coca-Cola, 5800 Βιοχάλκο, 14700 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5016), Alpha Bank (3429), Πειραιώς (3572), Eurobank (1372), ΟΤΕ (1227), MIG (1250), Κύπρου (697), Ταχ. Ταμιευτήριο (560), ΔΕΗ (434), Μυτιληναίος (684), MPB (1973), Αγροτική (366), Ελλάκτωρ (171), Intralot (162), Ελ. Πετρέλαια (299), Motor Oil (212 τεμ.), ΟΠΑΠ (251 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (88125 τεμ.), Eurobank (58148 τεμ.), Πειραιώς (189496 τεμ.), Εθνική (586944 τεμ.), Coca-Cola (40087 τεμ.), ΟΤΕ (19885 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (50000 τεμ.), Κύπρου (40000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14742231 τεμ.), Eurobank (14190812 τεμ.), Εθνική (15883065 τεμ.), Πειραιώς (9349837 τεμ.), MPB (19474812 τεμ.), Κύπρου (5856608 τεμ.), MIG (4780829 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 15,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v