Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητά ισορροπίες με ξαναζεσταμένες φήμες

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας διεθνώς, υψηλών τιμών πετρελαίου και ανόδου του χρυσού το ΧΑ καλείται να βρει τις ισορροπίες του. Με νέες (αλλά χιλιοειπωμένες…) φήμες τη στιγμή που το παρασκήνιο στις τράπεζες έχει φουντώσει.

Συνεδρίαση ασανσέρ η χθεσινή εν μέσω νέων φημών για… τράπεζες με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά στις 1.629,7, τον Ftse20 στις 767,14 μονάδες.

Με υπεραπόδοση για Eurobank-Alpha Bank με την αποτίμηση της πρώτης στα 2,66 και της δεύτερης στα 2,72 δισ. ευρώ και την απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή σε απόκλιση μόλις 17 λεπτών του ευρώ.

Ξαναζεσταμένα σενάρια θα πείτε και επανακυκλοφορία των λίγο ως πολύ γνωστών φημών βεβαίως που κυκλοφόρησαν στην αγορά σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή τόσο για τις τράπεζες όσο και για το ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.

Αποτελούσε κοινό μυστικό, πως εάν εχθές δεν συμμαζεύονταν η κατάσταση τα πράγματα θα γίνονταν ανεξέλεγκτα (χρηματιστηριακά εννοούμε…) και ενδεχόμενη βίαιη διόρθωση χαμηλότερα και των 1.550 μονάδων (μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση) θα επενεργούσε πολλαπλασιαστικά για το Σύστημα.

Από τεχνικής πλευράς η παρτίδα δείχνει να σώθηκε- σε μία στιγμή που η υποδοχή των γερμανικών ΜΜΕ και πολιτικών στον έλληνα πρωθυπουργό ΔΕΝ ήταν και η πιο…φιλόξενη- με τις ακραίες φωνές να αναμασούν τις… σαχλαμάρες περί επιστροφής στην δραχμή.

Το αν η πίεση απέδωσε και σε ποιο βαθμό θα αποσαφηνίζεται όσο πλησιάζουμε προς την 11 και βεβαίως προς τις 24-25 Μαρτίου.

Το ΧΑ διόρθωσε σχεδόν στα όρια που είχε προβλέψει και η Citi (σχεδόν σε συγχρονισμό με την υποβολή της πρότασης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank) η αγορά "αδειάστηκε" αρκετοί βραχυπρόθεσμοι απεκόμισαν υψηλότατες υπεραξίες (από την αρχή του έτους κρατά ακόμη κέρδη της τάξης του 15,7%, σχεδόν 34% η μετοχή της Alpha Bank και περίπου 31,5% η μετοχή της Eurobank αποδόσεις ενδεικτικές του ρυθμού, που είχε "τρέξει" ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Παρά την βιαιότητα της τελευταίας υποχώρησης - σχεδόν 200 μονάδες για τον ΓΔ - αρκετές μετοχές-επιλογές του "έξυπνου χρήματος" εξακολουθούν να εμφανίζουν διψήφιες αποδόσεις από την αρχή του έτους.

Ωστόσο ένα παιχνίδι προεξόφλησης- σε μία τόσο σημαντική περίοδο- μοιάζει περισσότερο με… μαραθώνιο ταχύτητας, που απαιτεί απόλυτο συγχρονισμό, αυτοσυγκέντρωση και όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη (… ψυχρή θα λέγαμε ) παρακολούθηση.

Κρισιμότατες οι 1.550 μονάδες και εχθές ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 1.604 δείχνοντας πως πιθανά να "κρατά" τα τελευταία χαμηλά. Επιφυλακτικοί παραμένουμε απέναντι στην Εθνική, που εμφανίζει ξεκάθαρα προβλήματα (από διαγραμματικής πλευράς) ωστόσο ενδεχόμενη μόχλευση άλλων δυνάμεων θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πίεση- υστέρηση που εμφανίζει η ΕΤΕ.

Υπάρχει όμως δρόμος με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να κάνει λόγο για… τρία κι μισό βέτο για βοήθεια στην Ελλάδα αλλά με τους γερμανούς να ανοίγουν εχθές ένα από τα χαρτιά τους.

Κάπως έτσι εκτιμάται, πως θα πάμε και στη συνέχεια με την λογική του… μαστίγιου και του καρότου μέχρις ότου ανακοινωθούν (και πιθανότατα επιβληθούν τελεσίδικα οι όροι του Βερολίνου). Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση λόγω των όσων δραματικών συμβαίνουν (αυτές τις ημέρες ) στη Λιβύη αντανακλώντας άμεσα στις αγορές (πετρελαίου, χρυσού, πρώτων υλών….) και τις ΗΠΑ να δείχνουν πως επιχειρούν να ελέγξουν το παιχνίδι σε ακόμη πιο ευρείες περιοχές.

Πρακτικά όμως στο ΧΑ και όσο επιβεβαιώνονται οι όλο και "υψηλότεροι πυθμένες", όσο διαπιστώνουμε πως το "έξυπνο χρήμα" παραμένει στο τέλος της ημέρας αγοραστής θα παραμένουμε εντός παιδιάς. Με ιδιαίτερη προσοχή- κάτι που φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες- σε όσες κινήσεις μας περιορίζονται στον χρονικό ορίζοντα των τριών συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v