Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μήνας των… μηνών για τη Σοφοκλέους

Ενας από τους κρισιμότερους μήνες ξεκινά (και) για την χώρα μας. Το ότι άντεξαν χθες κρίσιμες στηρίξεις αφήνει μία αχτίδα ελπίδας με κλειδί την περιοχή των 1.550 μ. για τον ΓΔ. Ζητούμενο να μην χαθούν τα 6,5-6,6€ για την ΕΤΕ.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ κατ΄ αρχήν. Με μπόλικα κουράγια και αντοχές γιατί θα τα χρειαστούμε απαξάπαντες.

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και ακόμη λίγες μετρημένες φιλικές δυνάμεις ανέσυραν εχθές το ΧΑ από τα χαμηλά, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.576,8 αλλά με χαμηλό ημέρας στις 1.543,6 μονάδες. Με τον FTSE 20 στις 734,3 αλλά με χαμηλό ημέρας στις 718,7 μονάδες. Με την Εθνική στα 6,78 αλλά με χαμηλό ημέρας στα 6,62 ευρώ.

Ανάλογη τεχνική εικόνα παρουσίασαν αρκετές ακόμη μετοχές-σηματωροί της ενεργούς παρουσίας του Συστήματος.

Δοκιμάσθηκαν, αμφισβητήθηκαν αλλά εν τέλει άντεξαν (όπως άντεξαν) εχθές περιοχές στήριξης και ζώνες ασφαλείας ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των οποίων θα ενεργοποιούσε αυτόματα από σήμερα κιόλας αναγκαστικές ρευστοποιήσεις θέσεων.

Λίγο ως πολύ γνωστά τα stop losses που είχαν τεθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και παρέπεμπαν στις 1.540-1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 720 για τον 20άρη, τα 6,5-6,6 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Ανάλογες περιοχές στήριξης είχαν (και παραμένουν) τεθεί από πολλούς ενεργούς παίκτες κυρίως δε τους βραχυπρόθεσμους.

Από αυτή την άποψη το ότι σώθηκε εχθές η…παρτίδα, σε μία συγκυρία εξαιρετικά αρνητική με έντονη υποτιμητική φημολογία, ειδησεογραφία (κυρίως από το εξωτερικό) αποτελεί από μόνο του ενθαρρυντική ένδειξη.

Ενδειξη όμως γιατί, όπως περιμέναμε, όπως φαινόταν υπάρχει δρόμος πολύς και δύσβατος προς τις 24-25 Μαρτίου με τους εμπλεκόμενους, τις αγορές σε θέσεις μάχης.

Το ότι ο DAX δεν κατάφερε να κρατήσει εχθές τις 7.300 μονάδες παραπέμπει σε κόπωση του δείκτη- από τεχνικής πλευράς- αλλά και την επιφυλακτικότητα, διχογνωμία, νευρικότητα που επικρατεί ακόμη και στο Βερολίνο, στο στρατόπεδο της γερμανίδας καγκελαρίου.

Υπάρχει δρόμος πολύς και…τραχύς προς τις 24-25/3 αλλά με τις ΗΠΑ, τον αμερικανό πρόεδρο, το ΔΝΤ να φανερώνουν κάποιες από τις διαθέσεις τους. Το ίδιο και αρκετοί ευρωπαϊστές στο εσωτερικό της ΕΕ, συμφέροντα που θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν χαμηλότερα επιτόκια για το ιρλανδικό χρέος (αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα κάτι ανάλογο για το ελληνικό, όπως εκτιμάται από αρκετούς) .

Τα πονταρίσματα εντείνονται και όσο θα πλησιάζουμε προς την κρίσιμη Σύνοδο θα γίνονται πιο πιεστικά και αμφίσημα.

Εκτίμηση πολλών ενεργών παικτών είναι πως τα χρηματιστήρια, το ΧΑ σταδιακά (άμεσα όμως) θα αρχίσουν να επιχειρούν την προεξόφληση των όσων θα αποφασισθούν αυτόν τον μήνα.

Ακριβώς σε αυτή την λογική προεξόφλησης ποντάρουμε, προσώρας κρατάμε την χθεσινή-έστω και με τα… νύχια και τα… δόντια- επιβεβαίωση των στηρίξεων και συνεχίζουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v