Με το ζόρι κλείσιμο με θετικό πρόσημο!

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και επαναφορά των σεναρίων προσέγγισης με Alpha και ΕΤΕ να φθάνουν ενδοσυνεδριακά έως τα 5,11 ευρώ (+6,46%) και 6,96 (+2,65%). Ξεχώρισαν Τιτάν, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε μάλλον ήπια ανοδικά, όμως μετά τις 11.40 επέστρεψαν “ξαναζεσταμένα” τα σενάρια για εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και μάλιστα για πιθανή επαναπροσέγγιση Εθνικής και Alpha Bank, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 1608,85 μονάδες (+2,03%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 1408,97 μονάδες (+2,78%).

Ακόμα πιο εντυπωσιακή η κίνηση των εμπλεκόμενων τίτλων, με αυτόν της Alpha Bank να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να αναρριχάται μέχρι τα 5,11 ευρώ (+6,46%) και αυτόν της Εθνικής μέχρι τα 6,96 ευρώ (+2,65%).

Ασφαλώς και η συνέχεια δεν είχε τον ίδιο “ενθουσιασμό”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και οι δύο τίτλοι να υποχωρήσουν αισθητά από τα υψηλά ημέρας και μάλιστα η μετοχή της Εθνικής να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δίνοντας την εντύπωση ότι τα 7,00 ευρώ έχουν εξελιχθεί σε “δυσκολοκατάβλητο φρούριο” (!)

Σημαντική υποχώρηση και για τον τίτλο της Alpha Bank που μπορεί ενδοσυνεδριακά να βρέθηκε υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 5,10 ευρώ, όμως στη συνέχεια υποχώρησε χαμηλότερα και έχει σαν πρώτο τεχνικό στόχο την υπερπήδηση του παραπάνω ορίου.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν φυσιολογικό να υπάρξει “έκτακτη επιστράτευση” προκειμένου ο Δείκτης να μην κλείσει τουλάχιστον με αρνητικό πρόσημο και σαν “υποψήφιος εθελοντής” παρουσιάστηκε ο τίτλος της ΔΕΗ που ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!) και έπρεπε να επιστρέψει ψηλότερα από την στήριξη των 11,30 ευρώ για να πείσει ότι έχει βλέψεις για κίνηση προς τα 11,80 ευρώ (μάλιστα μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας).

Δυστυχώς προς απογοήτευση όλων όσων ήθελαν ένα κλείσιμο με θετικό πρόσημο όλα τα “σχέδια επί χάρτου” φάνηκαν να αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας των 1566,92 μονάδων (-0,63%) και να χρειαστεί η σωτήρια επέμβαση των τελικών δημοπρασιών που έδωσαν στον Δείκτη κλείσιμο 13 ολόκληρες μονάδες υψηλότερα και θετικό πρόσημο (!)

Περίπου τα ίδια “μαγικά” και στον Τραπεζικό δείκτη ο οποίος στις 17.00 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1346,5 μονάδων (-1,78%) και τελικά έκλεισε στις 1354,3 μονάδες με απώλειες 1,21%.

Εννοείται ότι αυτές οι πρακτικές δεν πείθουν πλέον κανένα, αντίθετα μάλιστα απομακρύνουν όλους τους “νουνεχείς” επενδυτές που αρνούνται να συμμετάσχουν σε μία τέτοια Αγορά, ενώ από τους τίτλους του 20αρη όλοι πλην των Ελλάκτωρα, Εθνικής και MIG έκλεισαν με πωλητές.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δήλωση παλαιότατου παράγοντα της Αγοράς που σχολιάζοντας την σημερινή συνεδρίαση ανέφερε: “Ο Μάρτιος ξεκίνησε στο Χ.Α. με μασκαράδες αγοραστές και μαθητευόμενους μάγους” (!!!)

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε μία εντυπωσιακή “bull trap” και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες, πάντα με σενάρια για Τραπεζικά deals, που κάποια στιγμή μπορεί να επαληθευτούν, όμως μέχρι τότε θα έχουν εξουθενώσει τους “αμετανόητους” traders και θα έχουν εξυπηρετήσει σε σημαντικό βαθμό αυτούς που δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν Τραπεζικές θέσεις και νιώθουν να πιέζονται από τον χρόνο (!)

Μάλιστα όσοι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν περισσότερο τις πιθανές εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από την δεύτερη σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Απλά στις επόμενες συνεδριάσεις οι όποιες φήμες θα έχουν σαφώς μικρότερη δυναμική και περιορισμένη διάρκεια και τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα περιμένουν πιο “υποστηρικτικές” ειδήσεις.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, που όχι μόνο δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, αλλά επισημαίνουν πως εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τον Μάρτιο, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Χώρας θα είναι πολύ άσχημες, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το Ελληνικό χρέος και τη διαχείρισή του και βέβαια όλα αυτά ενώ επιμένουν οι φήμες που αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης πριν τις 25 τρέχοντος (!)

Τεχνικά το γεγονός ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Δείκτης αναδύθηκε από τα χαμηλά των 1543 μονάδων, αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας, όσον αφορά το ότι η Αγορά κερδίζει χρόνο, όμως η συντριπτική πλειονότητα από τους ψύχραιμους αναλυτές συνεχίζει να εκτιμά ότι κάθε ανοδική αντίδραση θα αποτελεί περισσότερο ευκαιρία ρευστοποιήσεων παρά ενίσχυσης θέσεων.

Μάλιστα οι απαισιόδοξοι έχουν και άλλα επιχειρήματα, εκτιμώντας ότι κατά τους επόμενους μήνες η Αγορά θα περιέλθει στην δίνη της απόλυτης έλλειψης μετρητών, καθώς το Δημόσιο συνεχίζει να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του (ή τις πληρώνει με ομόλογα) και από την άλλη οι Τράπεζες πιέζονται από την ΕΚΤ να παραδώσουν πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων ύψους 95 δισ ευρώ που έχουν πάρει μέσω εγγυήσεων και ομολόγων.

Επιφυλακτική στάση απέναντι στις Ελληνικές Τράπεζες διατηρεί η Citi, η οποία σε έκθεσή της, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ορατότητα σε ότι αφορά τις πηγές μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου και επισημαίνει ότι η υψηλή έκθεση σε Κρατικά ομόλογα και η επιδείνωση των τάσεων σε ότι αφορά την ποιότητα των assets, παραμένουν οι βασικές πηγές ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα κέρδη των περισσότερων Ελληνικών Τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς απουσιάζουν βιώσιμες εναλλακτικές σε ότι αφορά την ανάπτυξή τους, ενώ –σε αυτό το περιβάλλον- οι μετοχές τους θα κινούνται κυρίως με βάση την ειδησεογραφία σε ότι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Θετικό πρόσημο και σχετικά μικρά κέρδη στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της Γερμανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε απροσδόκητη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 7,3% τον Φεβρουάριο από 7,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του βιομηχανικού κλάδου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας το 62,7, από 60,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι αρχικής εκτίμησης στο 62,6.

Όμως και εκεί τα μικρά κέρδη διαβρώθηκαν μετά την ομιλία του Ben Bernanke στη Γερουσία, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος εκτιμώντας ότι οι υψηλές των Εμπορευμάτων και ιδιαίτερα του πετρελαίου μπορεί να δημιουργήσουν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οριακά περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+4,58%), Τιτάν (+4%), ΔΕΗ (+3,93%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Coca-Cola και σαφώς μικρότερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-7,95%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Πειραιώς και MPB και του 3% οι Ελλάκτωρ και Κύπρου. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 132 εκατ. από τα οποία τα 11,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ η τελική εικόνα διαμορφώθηκε με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 90 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 15,08%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με “μικρό καλάθι” θα πάει η Ελλάδα, στις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.
 
Η οριστική απόρριψη από την Alpha Βank της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για “φιλική συγχώνευση” απογοήτευσε τους βραχυχρόνιους παίκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που περίμεναν να βγάλουν ένα καλό κέρδος σε σύντομο διάστημα, εάν το deal προχωρούσε. Τελικά αντί για κέρδος αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία ρευστοποιώντας τις θέσεις τους και η Αγορά επανήλθε στους γνωστούς της ρυθμούς.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι συγχωνεύσεις Τραπεζών είναι πρακτικά δύσκολο να γίνουν στην Ελλάδα. Τα τελευταία 15 χρόνια κυκλοφορούν συνεχώς σενάρια παντός είδους. Καμία συγχώνευση, όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μόνο εξαγορές. Μάλλον όμως τα δημοσιεύματα και οι διαδόσεις θα συνεχίζονται, οι παίκτες θα οραματίζονται, αλλά καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί.

Η πτώση “έσπασε” την στήριξη των 1.620 μονάδων, δηλαδή τον εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο των τελευταίων 200 ημερών και των 1.600 μονάδων, δηλαδή τον Κινητό Μέσο Όρο των 30 τελευταίων ημερών. Η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 1.550 μονάδες, δηλαδή στον απλό Κινητό Μέσο Όρο των 200 τελευταίων ημερών, ενώ η πρώτη αντίσταση αναμένεται στις 1.620 μονάδες.

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με την Καγκελάριο Μέρκελ να εξασφαλίσει μια συναίνεση για τα θέματα που καίνε την Ελλάδα (επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης, μείωση επιτοκίων και δικαίωμα αγοράς ομολόγων από το EFSF) δεν απέδωσε και μόνο για το πρώτο θέμα θα γίνει συζήτηση, αφού τα άλλα δύο απερρίφθησαν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά από τις δύο επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε., στις 11 και στις 25 Μαρτίου. Η άσχημη τροπή που πήραν οι εξελίξεις στη Λιβύη κυρίως, αλλά και στην Αλγερία, ανέτρεψαν τις μέχρι σήμερα παγκόσμιες ισορροπίες, που είχαν διαμορφωθεί τα πολλά τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα ήταν η πτώση των Χρηματιστηρίων και η αντίστοιχη άνοδος στα λεγόμενα “ασφαλή καταφύγια”, δηλαδή το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα και τα ομόλογα. Ταυτόχρονα άρχισε να καταγράφεται η ανησυχία ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί λόγω της διατήρησης επί μακρόν των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Η Αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα.

Οι πτωτικές τάσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν ανεβάσει τις αποδόσεις σε δελεαστικά για τους επενδυτές επίπεδα. Σε αυτή την τάση συνέτεινε και η ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στη Β. Αφρική και ο φόβος της εξάπλωσής τους στη Μέση Ανατολή.

Μικτές ήταν οι τάσεις που παρουσίασαν γενικά οι τιμές των Εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ισχυρή ήταν η άνοδος στο πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ υποχώρησαν οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων και των βασικών τροφίμων. Η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αγορά περιμένει, πλέον, άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, πολλά για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθούν αν επιβεβαιωθεί η στήριξη των 1543 μονάδων, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του Δείκτη προς τις 1450 μονάδες.

Το “άδειασμα” από τα υψηλά ημέρας, δεν βοηθά την ψυχολογία των αγοραστών και γίνεται ευρύτερα αντιληπτό χρειάζεται κάτι περισσότερο από επαναλαμβανόμενες φήμες για επανέλθει σε ανοδικό βηματισμό, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν σε αυτά προστεθεί και το μέτριο κλίμα ειδησεογραφίας, τότε κάθε ανοδική συνεδρίαση μας βρίσκει περισσότερο διατεθειμένους να μειώσουμε θέσεις, στην λογική επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η νευρικότητα της Αγοράς θα συνεχιστεί και τις προσεχείς ημέρες αφού το επενδυτικό τοπίο παραμένει ασαφές ευνοώντας περισσότερο βραχυπρόθεσμες κινήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος του ρίσκου που θεωρείται διαχειρίσιμο, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη άνοδο των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με διαθέσεις υποαπόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,87%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10059, τιμή εκκαθάρισης 725,27) κινήθηκαν μεταξύ 721 και 749,5 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (100000 Κύπρου, 13300 Τιτάν, 1677200 MPB, 451000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3534), Alpha Bank (3508), Πειραιώς (1709), Eurobank (1253), ΟΤΕ (827), MIG (789), Κύπρου (574), Ταχ. Ταμιευτήριο (774), ΔΕΗ (743), Μυτιληναίος (984), MPB (4895), Ελλάκτωρ (516), Intralot (126), ΟΠΑΠ (449), ΓΕΚ (146), Βιοχάλκο (110), Αγροτική (1134), Motor Oil (229).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (17731 τεμ.), Eurobank (16244 τεμ.), Πειραιώς (11910 τεμ.), Εθνική (216207 τεμ.), MPB (700000 τεμ.), Κύπρου (119287 τεμ.), Τιτάν (10573 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (50000 τεμ.), MIG (50000 τεμ.), Εθνική (229000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13885731 τεμ.), Eurobank (14595991 τεμ.), Εθνική (21277623 τεμ.), Πειραιώς (6740078 τεμ.), MPB (8159175 τεμ.), Κύπρου (6149608 τεμ.), MIG (4300381 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v