Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο βέβαιο στο ΧΑ... η αβεβαιότητα!

H συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι η βραχυπρόθεσμη κίνηση του ΧΑ θα παραμείνει “δέσμια” των όποιων φημών κυκλοφορούν. ΟΠΑΠ, Jumbo και Ελλάκτωρ στήριξαν το ΓΔ. Πτώση για ΕΤΕ, ΚΥΠΡ.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι η βραχυπρόθεσμη κίνηση της Σοφοκλέους θα παραμείνει “δέσμια” των όποιων φημών κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν, είτε σχετιζόμενες με πιθανολογούμενες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, είτε προερχόμενες από τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Το Χ.Α. θα παραμείνει στα όρια της “νευρικής κρίσης”, καθώς στην παρούσα φάση καλείται να προβλέψει και να τιμολογήσει όχι θεμελιώδη και αποτελέσματα εταιρειών, αλλά αποφάσεις πολιτικών (τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών) που δείχνουν απόλυτα απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν με ρηξικέλευθες λύσεις την κρίση χρέους, αλλά και τις απόλυτα απαιτούμενες εγχώριες αποκρατικοποιήσεις.

“Από μία Κυβέρνηση που δεν μπορεί να κάνει ένα ΧΥΤΑ στην Κερατέα, δεν μπορείς να περιμένεις πολύ περισσότερα” ήταν η απάντηση παλαιού παράγοντα της Αγοράς που κλήθηκε να δώσει προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι στην παρούσα φάση όσοι διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α., προσπαθούν να πείσουν ότι αντέχει η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1550 – 1543 μονάδων και ότι ο Δείκτης δύσκολα θα “δει” χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει ότι “οι δύο «βυθοί» αντέχουν, ενώ οι τρεις διασπώνται καθοδικά”. Αξίζει λοιπόν υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης στην συνεδρίαση της 28/2 βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί μέχρι τις 1543,64 μονάδες, ενώ σήμερα το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 1545,57 μονάδες. Αν στην τρίτη δοκιμασία η στήριξη δεν αντέξει, θα έλθει αξιοπρόσεκτο “sell off” που θα δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική τάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση από το χαμηλό ημέρας των 1545,57 μονάδων (-2,17%), ανέσυραν τον Δείκτη οι ΟΠΑΠ και Eurobank (υποχώρησε εκ νέου προς το τέλος) με “βοήθειες” από Ελλάκτωρα και Jumbo, ενώ ο τίτλος της Εθνικής προσπάθησε να αποφύγει την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και να πείσει ότι η ζώνη στήριξης 6,60 – 6,50 ευρώ είναι ισχυρή, κάτι που όσον αφορά το πρώτο σκέλος δεν τα κατάφερε και επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον “σηματωρό” της Αγοράς μπορεί να σημαίνουν πολλά …

Όσον αφορά τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, αξίζει αν αναφερθεί ότι συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως έρχεται από παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 16,30 ευρώ. Ασφαλώς και στην παρούσα φάση φαίνεται να συγκεντρώνει “όψιμους θαυμαστές”, όμως για να πείσει ότι μπορεί για κάτι καλύτερο, πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 16,20 – 16,30 ευρώ.

Όμως ακόμα και αν ο Δείκτης κρατηθεί στα τρέχοντας επίπεδα τιμών (κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο), αυτό δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα περισσότερο από μία επίπλαστη και επικίνδυνη ισορροπία, αν επί καθημερινής βάσεως οι πτωτικές μετοχές είναι διπλάσιες και πλέον των ανοδικών. Θα πρόκειται για κλασσική περίπτωση “βουβής”, αλλά εξ ίσου επώδυνης, πτώσης.

Επιστρέφοντας στην γενικότερη εικόνα του Χ.Α., ασφαλώς και τα αρνητικά μηνύματα πυκνώνουν, ενώ και ο πήχης προσδοκιών από τις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. χαμηλώνει επικίνδυνα.

Το κυρίαρχο ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή και αυτός ο κίνδυνος μεταφράζεται σε πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλό.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η σημερινή προειδοποίηση από την Standard & Poor’s που έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση (που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο βαθμίδες) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναλόγως των λεπτομερειών του Ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης τις οποίες επεξεργάζονται οι “policymakers” της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ενδέχεται να υποβαθμιστεί εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός κρίσης για τον οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις, υποχρεώσει τους δανειολήπτες ομολόγων να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του Κρατικού χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία αλλά και Πορτογαλία ο Kenneth Rogoff, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Harvard και πρώην επικεφαλής ανάλυσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias, ο κ. Rogoff αναφέρει πως “με τον καιρό, τόσο η Ιρλανδία και η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, γιατί είναι απίθανο να τα πληρώσουν”. “Όταν επιστρέψει η νευρικότητα στις αγορές, τότε θα επιδεινωθεί η κρίση για Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία” προειδοποιεί ο κ. Rogoff προβλέποντας ότι σε αυτή την φάση η Ισπανία θα χρειαστεί στήριξη από την διεθνή κοινότητα.

Η Πορτογαλία θα αποδεχθεί στήριξη από την διεθνή κοινότητα μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες” καθώς το κόστος δανεισμού είναι μη διατηρήσιμο, υποστηρίζει η Axa Investment Managers, η οποία διαχειρίζεται 714 δισ. δολ.

Σε απόλυτη επιβεβαίωση του χθεσινού σχολίου της στήλης και το σημερινό άρθρο της Αναστασίας Παπαϊωάννου σύμφωνα με το οποίο “τελεσίγραφο” στις Ελληνικές Τράπεζες να καταρτίσουν χωρίς καθυστέρηση σχέδιο αποδέσμευσης (μέχρι τα μέσα Απριλίου) από τη δανειακή έκθεσή τους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προωθούμενης -σταδιακής- άρσης των έκτακτων μέτρων χορήγησης ρευστότητας.

Σε αυτό το διαμορφούμενο εκρηκτικό μίγμα, το Χ.Α. καλείται να τιμολογήσει και την νέα άνοδο των spreads, με το Ελληνικό 10ετές να “επαναφλερτάρει” τις 900 μονάδες.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και άνοιγμα με μικρά κέρδη στην Wall Street (μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες), καθώς η “ατζέντα” των επενδυτών φαίνεται να “βαραίνει” από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την συνεχόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη.
Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+3,27%) και Jumbo (+2,46%). Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Ελλάκτωρα και MIG και απλά θετικό πρόσημο για την ΔΕΗ.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Αγροτική και Κύπρου και του 2% για Βιοχάλκο, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MPB. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα ξεκίνησε έντονα πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1545,57 μονάδες (10.38) για αντιδράσει άμεσα μέχρι τις 1579,79 μονάδες (11.32) και στην συνέχεια να αναλωθεί σε κίνηση σχετικά στενού εύρους, κλείνοντας στις 1569,92 μονάδες με απώλειες 0,63%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 111 εκατ. από τα οποία τα 3,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 9,09%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επίκειται σημαντική άνοδος του δολαρίου, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις των αναλυτών που αναφέρονται σε μια αισιοδοξία και απάθεια που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις Αγορές κυρίως στις ΗΠΑ. Μια συμπεριφορά που βρίσκεται στα όρια της υπερβολής και επειδή κάθε υπερβολή στα Χρηματιστήρια διορθώνεται, δεν αποκλείεται να είμαστε κοντά σε μια δυνατή διόρθωση των δεικτών.

Όμως αυτό που επίσης μπορεί να συμβεί είναι και μια σημαντική ανοδική κίνηση του δολαρίου.
Όταν στο πανικό πωλήσεων του 2008 οι επενδυτές ανά τον κόσμο πανικόβλητοι και φοβισμένοι ρευστοποιούσαν όσο όσο τα πάντα, τοποθετούσαν τα χρήματα τους στο δολάριο.

Τότε οι ειδικοί και οι αναλυτές της Wall Street υποστήριζαν πως η άνοδος του δολαρίου οφειλόταν στην θεμελιώδη αξία του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει. Το δολάριο έκανε ράλι τότε γιατί αντιμετωπιζόταν ως το απόλυτα ασφαλές μέρος για να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματα του ακόμα και με μηδενική απόδοση.

Η ύπαρξη ρευστότητας είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στις πτωτικές Αγορές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η τοποθετήσεις στο δολάριο είναι θεμελιωδώς σωστές ή αξίζουν μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα όμως ίσως είναι ευκαιρία.

Αν εξετάσουμε την συμπεριφορά του δολαρίου τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά “τρέχει” μόνο όταν έχουμε κάποιας μορφής “sell off” στις Αγορές.

Με την FED να τυπώνει συνεχώς χρήμα από το πουθενά, σαν να μην υπάρχει αύριο, τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και την Αμερικανική Κυβέρνηση να ξοδεύει αλόγιστα τεράστια ποσά δεν υφίσταται απολύτως κανένας λόγος για να διακρατεί κάποιος δολάρια σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όμως όταν τα χρηματιστήρια βρεθούν σε κατάσταση “sell – off” τότε, προσωρινά, “cash is the king”. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος η συμπεριφορά των επενδυτών να αλλάξει.

Από την στιγμή που μια δυνατή διόρθωση θα “τραβήξει” προς τα κάτω όλες τις μετοχές όλων των ειδών, με μηδενικές σχεδόν εξαιρέσεις, η καλύτερη επενδυτική κίνηση είναι η διακράτηση ρευστού, η οποία θα πυροδοτήσει άλλο ένα ράλι δολαρίου!!

Να μην ξεχνάμε πως η φυσική αντίδραση - σκέψη των επενδυτών - όταν οι μετοχές πέφτουν είναι πώς η διεθνής οικονομία χρεοκοπεί ή είναι σε κρίση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα περιοδικά “sell offs” κατά την διάρκεια “bull markets” είναι απολύτως σωστές συμπεριφορές που συμβαίνουν εξαιτίας τεχνικής αιτίας ή εξαιτίας των ακραίων συναισθημάτων των επενδυτών.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την πιθανή βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, δηλώνει εξαιρετικά συγκρατημένος εκτιμώντας πως αν δεν υπάρξει κάποιο εγχώριο Τραπεζικό deal εξαιρετικού “ειδικού βάρους” που θα μπορέσει να διαμορφώσει “αναρχοαυτόνομες” τάσεις, η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει την διόρθωση των διεθνών Αγορών και ο Δείκτης δεν αποκλείεται να “δει” επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της 10ης Ιανουαρίου.

To αρνητικά φορτισμένο κλίμα από το εξωτερικό αναμένεται να επιτείνει τις τάσεις ρευστοποιήσεων και να επηρεάζει αρνητικά την τάση και στο Χ.Α. εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δεν αποκλείει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να επαναδοκιμαστεί η κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1545 μονάδων και αυτό το “test” ίσως αποδειχθεί καθοριστικό.

“Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις θα δοκιμάζαμε κάποιες πολύ στοχευμένες κινήσεις σε μικρό μέγεθος σε Alpha Bank προς την περιοχή των 4,71 ευρώ και ΟΠΑΠ προς την περιοχή των 15,03 ευρώ με πολύ σφιχτό περιθώριο περικοπής ζημιών (3%), ενώ διαχειριστικά παραμένουμε σε στάση αναμονής έχοντας σαφή συντηρητικό προσανατολισμό” τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις που εκτονώθηκαν σχετικά στην συνέχεια, ενώ μείωση παρουσίασαν οι όγκοι συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με διαθέσεις καλύτερης απόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη (βγήκαν κάποιες αγορές προς το τέλος) μείωσαν τις υποτιμήσεις 0,05%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7603, τιμή εκκαθάρισης 726,73) κινήθηκαν μεταξύ 707 και 732 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (6000 Alpha Bank, 7700 Ελ. Πετρέλαια, 59300 Πειραιώς, 14200 ΕΧΑΕ, 13200 ΔΕΗ, 81000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4408), Alpha Bank (2811), Πειραιώς (2578), Eurobank (1048), ΟΤΕ (359), MIG (1116), Κύπρου (2726), Ταχ. Ταμιευτήριο (385), ΔΕΗ (750), Μυτιληναίος (430), MPB (2009), ΟΠΑΠ (1074), ΓΕΚ (224), Αγροτική (188), Motor Oil (117), ΕΧΑΕ (108).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (41398 τεμ.), Eurobank (14966 τεμ.), Πειραιώς (37033 τεμ.), Εθνική (575231 τεμ.), Κύπρου (606708 τεμ.), ΟΠΑΠ (23554 τεμ.), ΟΤΕ (13018 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (376032 τεμ.), Κύπρου (100380 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12352331 τεμ.), Eurobank (14946991 τεμ.), Εθνική (21321623 τεμ.), Πειραιώς (6704018 τεμ.), MPB (8825874 τεμ.), Κύπρου (6595608 τεμ.), MIG (4300381 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 02/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία MARFIN INVESTMENT GROUP: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: Marfin Investment Group. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (950,000) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.1233%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 01 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v