Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο, Καντάφι και 6ος στόλος πιέζουν το ΧΑ

Πετρελαϊκές πιέσεις στις ευρωαγορές παρέσυραν και το ΧΑ στις σημαντικές στηρίξεις των 1.550 και 720 μονάδων. Σημαντικές απώλειες για τον DΑΧ στη Φραγκφούρτη, υψηλότερα το spread στην Αθήνα και νέες πιέσεις σε τράπεζες.

Εντείνονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές, καθώς η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα έχουν τον πρώτο λόγο.

Χαμηλότερα προς τις 1.550 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, κάτω από τις 720 ο FTSE-20, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:00.

Το έναυσμα για την υποχώρηση των ευρωαγορών το δίνει από νωρίς η Φραγκφούρτη, όπου οι απώλειες για τον DΑΧ ξεπερνούν το 1,3% πιέζοντας τον δείκτη χαμηλότερα και των 7.150 μονάδων.

Πολλοί και διάφοροι λόγοι που πιέζουν τις ευρωαγορές με το πετρέλαιο να αποτελεί περισσότερο την αφορμή, θα λέγαμε, και όχι το αίτιο (τουλάχιστον ακόμη), κάτι που αποτυπώνεται και στην εκ νέου επιβάρυνση των spreads για ομόλογα αδύναμων χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Πάνω από τις 900 μονάδες ενισχύεται και πάλι το spreads του 10ετούς ομολόγου, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στην πορεία καταρχήν των τραπεζικών μετοχών.

Απώλειες έως και 3,9% για τις μετοχές του κλάδου, καθώς η Εθνική χάνει τα 6,6 ευρώ, η Alpha Bank διορθώνει 3,2%, η Eurobank σχεδόν 2%, η Πειραιώς 1,9%, παρασύροντας χαμηλότερα το σύνολο των μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις μία μετοχή του Ελλάκτωρα αντιδρά ανοδικά και μόλις μία της MIG παραμένει σταθερή στα 0,81 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας, το πετρελαϊκό είναι – τουλάχιστον μέχρι τώρα – η αφορμή για να διορθώσουν οι ευρωαγορές, σε μία φάση που εντείνεται η αντιπαράθεση ισχυρότατων πόλων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Στο ΧΑ, εμμένουμε στην προσεχτική, ενδελεχή παρακολούθηση βασικών δεικτών, μετοχών – σηματωρών και τουλάχιστον μέχρι και τις 11:10 τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ισχυρών παιχτών με το που «χάθηκαν» οι 1.550 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 720 για τον 20άρη.

Σημειωτέον, πως λίγο πιο νωρίς, ελάχιστοι – μέχρι τώρα τιμή για τον ΓΔ – σημειώθηκε στις 1.545,6 και για τον 20άρη στις 712,5 μονάδες.

Παράλληλα, για την Εθνική, ελάχιστη τιμή σημειώθηκε περίπου την ίδια ώρα στα 6,54 ευρώ, για την Alpha Bank στα 4,82, για τη Eurobank στα 4,45, ενώ ελάχιστες σημειώθηκαν στα 7,09 ευρώ για τον ΟΤΕ, στα 14,82 για τον ΟΠΑΠ, στα 11,36 για τη ΔΕΗ, στα 19,55 για την Coca Cola 3E.

Στο 5λεπτο μέχρι τις 11:10 οι δύο βασικοί δείκτες είχαν ανακάμψει ελαφρώς «ψαλιδίζοντας» τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Ο Γ.Δ. επιχειρήθηκε και πράγματι αντέδρασε στις 1.560, ο FTSE-20 οριακά πάνω από τις 720 μονάδες.

Με την MIG να αντιδρά ανοδικά προς τα 0,82 ευρώ, την Πειραιώς να μειώνει τις απώλειές της στο 1,52 ευρώ, τη ΔΕΗ να σταθεροποιείται στα 11,65 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, οι απώλειες για τους δύο βασικούς δείκτες περιορίζονταν στο 1,3%.

Μένει να φανεί στη συνέχεια, κατά πόσο οι αρχικά ελάχιστες τιμές μπορεί πράγματι να είναι στηρίξεις σε μία εξαιρετικά βαριά συνεδρίαση για όλες τις ευρωαγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v