Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε… κλοιό οι αγορές

Σε κλοιό η Λιβύη, σε κλοιό και οι αγορές με το παιχνίδι να χοντραίνει διεθνώς πλησιάζοντας προς την Σύνοδο της 24-25/3. Ερώτημα η υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών, κλειδί οι 720-725μ. για τον FT 20 και τα 6,5-6,6€ για την ΕΤΕ.

Μόνον βέβαιο στο ΧΑ η… αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο και θα συμφωνήσουμε με τον φίλτατο συν- Παγκρατιώτη.

Με τους βασικούς δείκτες σε στενότατα εύρη διακύμανσης, τον Γενικό στις 1.569,9, τον FTSE 20 στις 726,7, τις τράπεζες υπό πίεση, την ΕΤΕ σταθερά κάτω από τα 7 ευρώ και με κλίση για χαμηλότερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα πρέπει να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Στα 1,39$ το ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ΕΕ-ΕΚΤ και το Βερολίνο σε αυτή την κρίσιμη καμπή των γεγονότων, με τον DAX να εμφανίζει σημάδια κόπωσης (χαμηλότερα κατά 0,58% εχθές στις 7.182 μονάδες) και τον κερδισμένο όλης αυτής της υπόθεσης (που δημιουργεί βεβαίως το περιβάλλον αβεβαιότητας, ρευστότητας) να μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του.

Αρκετές είναι πλέον οι ενδείξεις πως οι δύο κύριες αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για την τελική μάχη (της 24-25/3) που πιθανότατα θα κρίνει έναν σημαντικό… πόλεμο σε πολλαπλά επίπεδα.

Προσώρας αυτό φαίνεται στην διακριτική στάση αναμονής που τηρεί διεθνώς το «έξυπνο χρήμα», οι καλούμενες «αγορές» οι αδιαφανείς υπερ-μηχανισμοί. Εν μέρει είναι λογικό να αποτυπώνεται και στο ΧΑ σε μία συγκυρία που όπως όλα δείχνουν και η Πορτογαλία «σπρώχνεται» προς το Μνημόνιο.

Εξαιρετικά κατατοπιστικό το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή που η Moody’s υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες, εντείνονται οι ζυμώσεις για τους όρους του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ορισμένοι οίκοι στέλνουν προειδοποιητικές βολές και προς την Τουρκία (συγκεκριμένα μέσω της αγοράς τουρκικών ομολόγων ) …τυχαία όλα αυτά και μόνο συμπτώσεις; Πολύ δύσκολα να πεισθεί κάποιος, πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πρακτικά το ΧΑ έχει συγχρονισθεί με αυτή την στάση αναμονής των υπόλοιπων αγορών. Επιμένουμε στην εκτίμηση μας, πως το «έξυπνο χρήμα» μεθοδικά και με ευχέρεια χρόνου και ρευστότητας ενισχύει τις θέσεις του σε εταιρείες που εκτιμά ό τι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη ημέρα».

Η σχέση εισροών- εκροών παραμένει προς την πλευρά των αγοραστών οι οποίοι άλλωστε έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται από αισθητά χαμηλότερες τιμές. Προσωπικά εκτιμούμε, πως σε μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Coca Cola 3E, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τιτάν αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ (από τον 20άρη) οι εισροές θα έχουν συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v