Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο ...βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται!

Με μακράν τη χειρότερη απόδοση από κάθε άλλο ευρωπαικό χρηματιστήριο το ΧΑ θα μπορούσε να αποτελέσει- λόγω δραματικής διόρθωσης- στοίχημα για το 2011. Προσώρας μετρά τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 1.400.

Λίγα…ψίχουλα θάρρους αναζητούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς το ΧΑ έστω και ενδοσυνεδριακά δοκίμαζε περιοχές κάτω και από τις 1.400 μονάδες.

Ούτως ή άλλως όμως οι βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν πιεστεί σε επίπεδα χαμηλότατα το μεγαλύτερο μέρος του…. ταμπλώ συνεχίζει την διόρθωση του προς ελάχιστα 11-12 ή και 13ετίας ή ακόμη παλιότερα σε σημείο που αρκετοί να διερωτώνται για τα περιθώρια υποχώρησης στη συνέχεια.

Με απώλειες 35,7% για φέτος και 36,10% από τα υψηλά 52 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μακράν τη χειρότερη απόδοση από τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Με απώλειες 59 και 61% αντίστοιχα για τη μετοχή της Εθνικής- προκειμένου να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα της μείωσης θέσεων και αξίας- που έχει συντελεστεί όχι μόνο στον τίτλο της συγκεκριμένης τράπεζες αλλά γενικότερα στον κλάδο.

Πρακτικά οι "αγορές" έχουν προεξοφλήσει και ενσωματώσει πολλά από όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη οικονομία της χώρας αλλά και αρκετά από αυτά που επέρχονται. Το ερώτημα είναι πόσα και ποια από αυτά, που μας επιφυλάσσει το 2011 και ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο μίας εξαιρετικά κρίσιμης χρονιάς. Ισως της κρισιμότερης κατά την εκτίμηση αρκετών.

Στα 6,16 ευρώ η μετοχή της Εθνικής φαίνεται να ενσωματώνει πια πολλές από τις δικαιολογημένες ενστάσεις, επιφυλάξεις ξένων και ελλήνων διαχειριστών, παικτών που για πρώτη φορά απ΄όσο θυμόμαστε στάθηκαν συνολικά ιδιαίτερα αρνητικά απέναντι στον κλάδο.

Η…γενναιότατη διόρθωση όμως φέρνει το ΧΑ σε επίπεδα χαμηλότατα και σε δραματική υποαπόδοση έναντι των ξένων χρηματιστηρίων. Θα μπορούσε η ευρύτερη περιοχή των χαμηλών 12-13 ετίας να αποβούν ένα ικανό σημείο αναφοράς και σταδιακών τοποθετήσεων…κατά την εκτίμηση ορισμένων το "ρίσκο περαιτέρω σημαντικής απώλειας" έχει περιορισθεί σε σημείο ευτέλειας.

Μένει όμως να επιβεβαιωθεί κατ΄αρχήν η δυνατότητα των κρατούντων να προωθήσουν όσα σχεδιάζουν, είναι ενδεικτικό πως στο σημερινό συμβούλιο…περνούν έντεκα νομοσχέδια (ενδιαφέρον αυτό, που όπως σημειώνει ο Φάνης Γαβρινιώτης αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο). Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ προωθεί ακόμη έναν γύρο αυξήσεων σε ευρύτατη γκάμα τιμολογίων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τη μετοχή της Επιχείρησης όσο όμως και για το κόστος παροχής.

Κατά την εκτίμηση αρκετών η καταγραφή νέων ελάχιστων για το ΧΑ τυπική και μόνον σημασία έχει, καθώς τα ξένα χρηματιστήρια ολοκληρώνουν τη χρονιά με υπεραποδόσεις και τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς- δείχνουν να έχουν- έναν γύρο διόρθωσης μπροστά τους. Η πλειονότητα των εισηγμένων έχει απαξιωθεί, ευτελισθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμη ένας γύρος πίεσης στο ΧΑ συγκριτικά μικρότερο… κακό θα μπορούσε να επιφέρει πλέον.

Από μία άποψη θα δημιουργούσε ακόμη χαμηλότερες τιμές για μετοχές, που πιθανόν θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν κάποιους ξένους ή εγχώριους παίκτες. Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον- όσο και χρηστικό- θεωρούμε την προσέγγιση της Goldman Sachs για το 2011. Ετσι και αλλιώς το 2010…κατακαήκαμε που κατακαήκαμε, άντε να δούμε τι μπορεί να φέρει ο επόμενος από το πρώτο τρίμηνο και μετά…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v