Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτάρει με τα χαμηλά 12ετίας το ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ που κινείται σε χαμηλά ημέρας, φλερτάροντας επίμονα τα χαμηλά 12 ετών. Ούτε ένας τίτλος με θετικό πρόσημο στον FT 20. Απώλειες 3% για ΕΤΕ, 2,7% για Alpha και 1,6% για ΟΠΑΠ.

Η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στη δεύτερη μέσα στους τελευταίους μήνες κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δημιούργησε έντονα πτωτικές διαθέσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να ακολουθεί και η ταλαιπωρημένη Σοφοκλέους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 14:00 στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, οι πωλητές εμφάνισαν ακόμη επιθετικότερες διαθέσεις, με αποτέλεσμα, λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, το ΧΑ να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών (το Λονδίνο παραμένει σε αργία σήμερα και αύριο).

Με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το 1 προς 4 και το τζίρο να κρίνεται τουλάχιστον αποκαρδιωτικός, καθώς από τα 31,5 εκατ. ευρώ, τα 10,5 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, η γενικότερη εικόνα που δίνει αυτή τη στιγμή το ταμπλώ είναι ότι η πτώση ξεκίνησε σήμερα και όχι ότι ο δείκτης φλερτάρει με νέα χαμηλά 12ετίας.

Ούτε ένας τίτλος καταφέρνει να διασωθεί με θετικό πρόσημο στον 20άρη ενώ δεκάδες μετοχές σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιστρέφοντας στα στενά όρια του FTSE 20, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Εθνικής ξεπερνά σε όγκο το 1,1 εκατ. τεμάχια ενώ 2,8 εκατ. μετοχές έχει διακινήσει η Alpha Bank, από τα οποία όμως τα 2,7 εκατ. περίπου αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών ΤΤ, Αγροτική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτορας, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ χαμηλότερα των 10.000 τεμαχίων διαμορφώνονται οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για Motor Oil, Jumbo και Τιτάνα.

Τραγική η εικόνα τόσο από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και από πλευράς απωλειών σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο FTSE 20 έχει εισέλθει στην «διακεκαυμένη» ζώνη 663 – 655, καθοδική διάσπαση της οποίας θα ενεργοποιήσει και τα τελευταία stop loss από χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με αργά αντανακλαστικά.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v