Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το 2010!

Αρνητικό πρόσημο και "εορταστικός" τζίρος μόλις 47 εκατ. στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα. Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ, με τις τράπεζες να χάνουν 8,08% σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Συνεδρίαση που έγινε απλά γιατί έπρεπε να γίνει, η τελευταία πριν τις αργίες των Χριστουγέννων και όπως ήταν επόμενο διατήρησε το αρνητικό πρόσημο και έδωσε έναν εξαιρετικά χαμηλό έως και απογοητευτικό ημερήσιο τζίρο (ο τρίτος χαμηλότερος για το 2010, με τους δύο προηγούμενους στις 5/7 με 38,1 εκατ. και στις 30/8 με 45,2 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδωσε το δέκατο συνεχόμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό που ήταν χαμηλότερο από τα αμέσως προηγούμενα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική και αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,59% και από τον Τραπεζικό 8,08%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -34,24% και 51,71% αντίστοιχα.

Ασφαλώς συνεδριάσεις σαν την σημερινή ή τις αμέσως προηγούμενες, όχι μόνο μειώνουν σημαντικά τις προσδοκίες όσων ήλπιζαν σε ένα “year end rally” έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αλλά κατεβάζουν τον πήχη σημαντικά χαμηλότερα και για τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, καθώς “επικρέμονται” υποβαθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας και των Ελληνικών Τραπεζών από τους τρεις ξένους οίκους αξιολόγησης.

Σε αυτά ίσως θα πρέπει να προστεθεί η αδιαφορία των εγχώριων επενδυτών που διατηρεί τους χαμηλούς τζίρους, η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους εγχώριους θεσμικούς και η κουραστική αρνητική αυτονόμηση της Αγοράς.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου το βραχυπρόθεσμο momentum εκτιμάται ότι θα παραμείνει αρνητικό λόγω απουσίας αγοραστών και με απουσία σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την τάση.

Επίσης το γεγονός ότι για συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα των 1.480 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω υποχώρηση προς τα χαμηλά των 1390-1380 μονάδων, παρότι τα νέα από το εξωτερικό συνεχίζουν να δείχνουν ενθαρρυντικά, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η εγχώρια Αγορά θα παραμείνει σε “ρηχά νερά” μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς.

Η εορταστική ραστώνη καθόλου δεν απέτρεψε την συνεχιζόμενη ροή των “εισαγόμενων” αρνητικών εκθέσεων, δημοσιευμάτων και εκτιμήσεων, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς δεν αποκλείεται η ροή να συνεχιστεί ακόμα και μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων (!)
 
Σήμερα την σκυτάλη αποψίλωσης συστάσεων και τιμών – στόχων για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο πήρε η Credit Suisse που σημειώνει ότι η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας συνεχίζει να χειροτερεύει, ενώ προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη 2012 των Τραπεζών σε ποσοστό 5% έως 27%.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις στο δ' τρίμηνο για τις Ελληνικές Τράπεζες ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους.
Με βάση τις εκτιμήσεις της, με ζημιές θα κλείσουν το δ' τρίμηνο η Eurobank και η Πειραιώς ενώ το σύνολο της χρήσης 2010 θα είναι ζημιογόνο για την Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων φαντάζουν απίθανο ενδεχόμενο, αναφέρει, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα αναφορικά με την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων στους ισολογισμούς των Τραπεζών, ή έως ότου τα Ιδρύματα πιεστούν τόσο ώστε να αναγκαστούν να πουλήσουν.

Οι τράπεζες φαίνονται φθηνές στην παρούσα φάση, τονίζει, αλλά εάν συνυπολογιστεί πιθανότητα 50% για "haircut" 40% στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η αποτίμησή τους φαίνεται λογική (!)

Εκτενές αφιέρωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας έχει σε κύριο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Με τίτλο "Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας προδίδει την πληγωμένη οικονομία με απλήρωτους λογαριασμούς", το διεθνές πρακτορείο σκιαγραφεί τη μαύρη εικόνα που παρουσιάζουν τα Ελληνικά νοσοκομεία. "Για να δει κανείς τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία αρκεί να ρίξει μια ματιά στο σύστημα υγείας", αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: "Πολλοί γιατροί συμπληρώνουν το εισόδημά τους με πληρωμές από τους ασθενείς, το γνωστό και ως φακελάκι, όπως είναι η Ελληνική λέξη για τους μικρούς φακέλους που περιέχουν μετρητά σε αντάλλαγμα για άμεσες υπηρεσίες".

Ομολογουμένως “εντυπωσιακά” τα νέα από την Αγορά ομολόγων και τα CDS.

Στην πρώτη περίπτωση το spread του 10ετους Ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε τα 940 μονάδες βάσης, ενώ όσον αφορά τα CDS 5ετίας η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην πρώτη θέση (1050) αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Βενεζουέλα (1035) (!)

Απόλυτα επιφυλακτική κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στο απόηχο υποβάθμισης της Ουγγαρίας από την Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας σε ξένο συνάλλαγμα σε ΒΒΒ- με αρνητικό outlook.

Ο οίκος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αποφασιστικής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής υπονομεύει την εμπιστοσύνη για την βιωσιμότητα της οικονομικής θέσης της Χώρας.

Λάθη στην στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, από την Ευρωζώνη, εντοπίζει ο George Soros.

Όπως σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής, σήμερα οι Ευρωπαϊκές αρχές κάνουν τουλάχιστον δύο τεράστια λάθη. Το πρώτο είναι πως οι κάτοχοι ομολόγων των αφερέγγυων Τραπεζών προστατεύονται εις βάρος των φορολογούμενων, λόγω του φόβου για ξέσπασμα μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο, υπογραμμίζει ο Soros. Οι Αγoρές το είδαν αυτό, και για αυτό η διάσωση της Ιρλανδίας δεν ανακούφισε κανέναν.

Το δεύτερο λάθος είναι πως τα υψηλά επιτόκια που επιβάλλονται στα πακέτα διάσωσης, κάνουν την όποια προσπάθεια ή ελπίδα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας των αδύναμων Χωρών, μία ουτοπία πλέον.

Αντίθετα πιο αισιόδοξα δείχνουν τα πράγματα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι επενδυτές υποδέχονται το 2011 με μια μάλλον “bullish” διάθεση, αυξάνοντας τη συμμετοχή της σε τίτλους, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς και την έκθεσή τους σε υψηλής απόδοσης πίστωσης, ενώ μειώνουν τη συμμετοχή σε Κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με polls που δημοσιεύει το Reuters, τονίζεται επίσης ότι οι ανησυχίες για το κόστος των Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων και για τη σταθερότητα των χρεών της Ευρωζώνης, δεν εμφανίστηκαν να κυριαρχούν δραματικά.

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα νέα από την ανεργία και τις παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν στις 420.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 420.000 αιτήσεις νέων ανέργων, έναντι 423.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 1,3% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν 5,5% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση 6%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στο 74,5 τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο καίριος δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα διαμορφωθεί στο 74,5 από 74,2 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+4,61%), ΔΕΗ (+1,07%) και Coca-Cola (+0,5%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς και Alpha Bank.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Αγροτική και MPB, του 3% για Jumbo (απέκοψε μέρισμα 0,189 ευρώ, έχασε 0,20 ευρώ) και του 2% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1451,55 μονάδες (10.31) για να κο0λουθήσουν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου. Όμως μετά τις 11.26 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1437,97 μονάδες (15.42) και έκλεισε τελικά στις 1444,19 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο εντυπωσιακός τζίρος έφθασε τα 47 εκατ. από τα οποία τα 3,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών και 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση υποχώρησης με ιδιαίτερα υποτονικές συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,7%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3115, τιμή εκκαθάρισης 665,19) κινήθηκαν μεταξύ 659,5 και 673,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (20500 ΟΠΑΠ, 193200 Alpha Bank, 35200 Coca-Cola, 10000 Jumbo, 31600 Εθνική, 14400 Τιτάν, 12200 Βιοχάλκο, 62800 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1445), Alpha Bank (1301), Πειραιώς (1181), Eurobank (406), ΟΤΕ (414), MIG (2817), Κύπρου (185), Ταχ. Ταμιευτήριο (102), Μυτιληναίος (117), Βιοχάλκο (357), Μέτκα (106).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: MPB (184000 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8814429 τεμ.), Eurobank (13317899 τεμ.), Εθνική (7636994 τεμ.), Κύπρου (4457927 τεμ.), Πειραιώς (21935861 τεμ.), MPB (12652686 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v