Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική φημολογία καθηλώνει το ΧΑ

Την ώρα που οι ευρω-αγορές φλερτάρουν με νέα υψηλά 27 μηνών και η Wall "σβήνει" τις απώλειες από την κατάρρευση της Lehman, το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει,  υπό το βάρος της φημολογίας για νέα υποβάθμιση.

Στην προ Lehman Brothers εποχή οι διεθνείς Αγορές (!)

Την ώρα που τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια φλερτάρουν με νέα υψηλά 27 μηνών και ο S&P 500 στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης (1251 μονάδες) στην Wall Street έσβησε όλες τις απώλειες στην μετά την Lehman Brothers εποχή, στο Χ.Α. έχουν χαμηλώσει απειλητικά οι προσδοκίες για κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα.

Με μικρότερους η υψηλότερους τζίρους, η εγχώρια Αγορά δείχνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί αποφασιστικά ψηλότερα, ότι οι όποιες ανοδικές εξάρσεις γίνονται απλά υπό την “ανοχή” των εν δυνάμει πωλητών και βέβαια το πλέον ανησυχητικό στην παρατεταμένη αδυναμία που επιδεικνύει η Σοφοκλέους, είναι αν όσοι συνεχίζουν να συντάσσονται με την πλευρά των πωλητών, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, γνωρίζουν κάτι περισσότερο …

Σε κάθε περίπτωση το μόνο που δείχνει βέβαιο, είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και με δεδομένο ότι η είσοδος του νέου χρόνου θα βρει την εγχώρια Αγορά να καλείται να “αντιμετωπίσει” (και μάλιστα στην αρχή της νέας περιόδου) τουλάχιστον δύο αυξήσεις κεφαλαίου που θα απορροφήσουν επιπλέον σημαντική ρευστότητα, κάθε σενάριο που εσωκλείει σημαντική ανοδική αντίδραση δείχνει τουλάχιστον επισφαλές, εκτός και αν εμφανιστεί ο “από μηχανής Θεός” των Χρηματιστηρίων.

Ακόμα και οι σημερινές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε να μη γίνει “haircut” στην αξία των Κρατικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα από Ελληνικές Τράπεζες, ακόμη και αν υπάρξει νέος γύρος υποβαθμίσεων από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης., δεν κατόρθωσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και να δώσουν το κάτι παραπάνω στην Αγορά αποσβένοντας τουλάχιστον τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Αντίθετα μάλιστα αρκετοί Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να πιέζονται και σήμερα (έστω και αν ανέκαμψαν σχετικά από τα χαμηλά ημέρας) και έτσι οι “εφεδρείες” του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, Coca-Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνας και από το Τραπεζικό ταμπλό η Κύπρου, ανέλαβαν να διασώσουν τα προσχήματα και το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και η τελική επικράτηση των τίτλων με θετικό πρόσημο.

Βέβαια σε αυτό το τελευταίο θα πρέπει να προστεθεί ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι σημερινοί θετικοί πρωταγωνιστές δεν κατόρθωσαν να συνδυάσουν τα ημερήσια κέρδη τους με “πειστικό” όγκο συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δυστυχώς η κρατούσα άποψη και μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι μπορεί οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις να δείχνουν “ελκυστικές”, όμως πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να “αδικούνται” από την συναλλακτική τους δραστηριότητα, ενώ σημαντική μερίδα αναλυτών συνεχίζει να δίνει έμφαση στα σενάρια βαθύτερης μεσοπρόθεσμης διόρθωσης, τα οποία έχουν άμεση συνάρτηση με απαισιόδοξες προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και στο α' εξάμηνο του προσεχούς έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, φυσικό είναι η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας Αγοράς όχι μόνο να προβληματίζει, αλλά να δημιουργεί και πρόσθετους φόβους για πιθανά νέα χαμηλά στις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου, ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή “αποφασίσουν” να διορθώσουν αποφασιστικά οι διεθνείς Αγορές.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης δεν αποκλείεται οι 1500 μονάδες αποτελούν το βραχυπρόθεσμο “ταβάνι” της Αγοράς και να παραμένει ζητούμενο ποια είναι τα πτωτικά περιθώρια σε συνάρτηση πάντα με τη τρέχουσα ειδησεογραφία.

Τέλος στην όποια ηρεμία έχουν οι Αγορές, βλέπει η Goldman Sachs στο πρώτο τρίμηνο του 2011, γιατί μετά ακολουθούν “εξαιρετικά ενδιαφέροντα” γεγονότα, με τα προβλήματα χρηματοδότησης Κρατών και Τραπεζών να επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο και να εντείνουν το “στρες” στις Αγορές.

Όπως σημειώνει σε νέο του report ο διεθνής οίκος, αν και το 2010 είδαμε κατά κάποιον τρόπο την παρέμβαση των αξιωματούχων της ΕΕ να λειτουργεί ως ηρεμιστικό, σε πολλές περιπτώσεις, στην ένταση της κρίσης χρέους, το 2011 αυτό δεν θα λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ένα έτος όπου Χώρες-Μέλη της Ευρωζώνης αναγκάζονται να δανειστούν με επιτόκια στο 6% και το 7%. Σε αυτή την περίπτωση δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε οι Αγορές θα ηρεμήσουν, είτε θα εκραγούν και το δεύτερο είναι το πιο πιθανό, τώρα που οι οίκοι αξιολόγησης παραμονεύουν στη γωνία να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στους επενδυτές, οδηγώντας σε επιδείνωση του κλίματος των Αγορών.

Για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Πορτογαλίας "κατά μία ή δύο βαθμίδες" προειδοποίησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, αν και επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Πορτογαλικής οικονομίας. Η ανακοίνωση της Μoody's αναφέρει ως βασικούς παράγοντες ανησυχίας την αβεβαιότητα που επικρατεί για τη μακροπρόθεσμη πορεία της Πορτογαλικής οικονομίας αλλά και για τη δυνατότητα της Χώρας να έχει πρόσβαση στις Αγορές με βιώσιμο κόστος. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα της Πορτογαλίας, στην περίπτωση όπου χρειαστεί στήριξη ο Τραπεζικός κλάδος

Η Ευρωζώνη “διατηρεί σημαντική χρηματοοικονομική ισχύ”, ενώ διαθέτει “τους πόρους, τα κίνητρα και την πολιτική συνοχή” να περιορίσει την δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με την Moody’s.

“Θεωρούμε πως οι ρυθμιστικές αρχές των Κρατών έχουν επαρκείς πόρους και θα τους χρησιμοποιήσουν με τον κατάλληλο τρόπο για να αποκαταστήσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα”, σημειώνει ο οίκος σε σχετική έκθεση.

Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου ότι οι αξιολογήσεις της Moody’s για όλα τα Κράτη της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, εντάσσονται στην κατηγορία “investment grade”, γεγονός που αντανακλά την άποψη του οίκου πως “ο κίνδυνος χρεοκοπίας Κράτους που ανήκει στην ζώνη του ευρώ είναι πολύ μικρός”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+2,13%) και Coca-Cola (+2,24%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Κύπρου, Motor Oil, μικρότερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια και Εθνική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,38%), Eurobank (-3,77%), MIG (-2,7%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Μυτιληναίο και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Jumbo, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 1442,44 και 1462,49 μονάδων, μετά τις 13.38 μόνιμα με θετικό πρόσημο και ενώ είχε αλλάξει ήδη 10 φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 1459,24 μονάδες με κέρδη 0,65%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 72,8 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16% και άλλοι 21 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δυσκολεύει η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 και 17 Δεκεμβρίου δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ηγετών της των Χωρών – Μελών με τη Γερμανία και την παράταξή της να επικρατούν πλήρως. Η απόφαση είναι να υπάρξει μια περιορισμένη αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για να Κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ και η χρηματοδοτική βοήθεια να υπόκειται σε αυστηρούς όρους.

Αφού οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αναθεώρησης η τελική έγκριση θα δοθεί στην σύνοδο κορυφής του προσεχούς Μαρτίου. Το θέμα της έκδοσης Ευρωομολόγων ούτε καν συζητήθηκε. Με αυτά τα δεδομένα το αποτέλεσμα της Συνόδου είναι αρνητικό για την Ελλάδα, αφού δυσκολεύει την έξοδο στις Χρηματαγορές, που τόσο ανάγκη έχουν το Κράτος, αλλά και –κυρίως- οι Τράπεζες.

Οι παγκόσμιες Αγορές επηρεάστηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρίως από την απόφαση της Κίνας να μην ανεβάσει τα επιτόκια παρά την άνοδο του πληθωρισμού στο 5,1%, αλλά και τα βελτιούμενα μακροοικονομικά στοιχεία. Στις ΗΠΑ οι δείκτες διατηρήθηκαν στα υψηλά διετίας με μικρές διακυμάνσεις περιμένοντας το τέλος της χρονιάς. Οι μεγάλοι ξένοι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν αύξηση των τιμών των Δεικτών κατά 15% - 20% για το 2011 σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά από αυτή την πρόβλεψη εξαιρείται η Ελλάδα διότι έχει τα δικά της προβλήματα.

Οι τιμές ομολόγων μεσαίας και μακράς διάρκειας υποχωρούν σταδιακά, διότι οι επενδυτές φοβούνται ότι τα φορολογικά μέτρα Ομπάμα και τα νομισματικά –τύπωμα νέου χρήματος- του Μπεν Μπερνάκε και της Fed θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα πληθωριστικές πιέσεις και άνοδο επιτοκίων.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών, η διατηρησιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας σε επίπεδα ρεκόρ διατήρησαν τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου συνεχίζει να επηρεάζεται λόγω του αυξανόμενου φόβου διάχυσης του προβλήματος των Κρατικών χρεών της Ευρωζώνης.

Επίσης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, όσον αφορά το Χ.Α., τόσο η μεσομακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένουν καθαρά πτωτικές, με κατ΄ αρχήν ζητούμενο την πειστική υπέρβαση του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών που για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 1481 και για τον FTSE στις 703 μονάδες.

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να κινείται υπό το βάρος της φημολογίας για νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.

Μετά την τεχνική διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αναιρέσει άμεσα το σήμα πωλήσεων, επιβαρύνοντας την διαγραμματική εικόνα η οποία οδεύει προς τα πρόσφατα φετινά χαμηλά της ζώνης των 1.400 – 1.380 μονάδων.

Διαχειριστικά σε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση, έστω και οριακή θα μειώναμε μερικώς κάποιες υπέρβαρες θέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αρνητικότερες εξελίξεις και καθώς η Ελληνική Αγορά διανύει περίοδο αρνητικής αυτονόμησης θα διατηρούσαμε την ρευστότητα που θα προκύψει έως ότου διαμορφωθούν θετικότερες τεχνικές προϋποθέσεις εισόδου, ενώ οι όποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις θα πρέπει να διέπονται από κοντινά επίπεδα περικοπής ζημιών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Εξαιρετικά υποτονική συνεδρίαση, η δεύτερη της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 1,5%, ακολουθώντας την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4313, τιμή εκκαθάρισης 678,92) κινήθηκαν μεταξύ 670 και 683 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (31800 ΟΠΑΠ, 20000 Πειραιώς, 18000 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3775), Alpha Bank (742), Πειραιώς (1231), Eurobank (837), ΟΤΕ (507), MIG (142), Αγροτική (713), Κύπρου (193), Ταχ. Ταμιευτήριο (315), Intralot (189), ΕΧΑΕ (110), MPB (114), Βιοχάλκο (243), Ελλάκτωρ (242), ΔΕΗ (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ταχ. Ταμιευτήριο (8900 τεμ.), ΕΥΔΑΠ (4551 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8901529 τεμ.), Eurobank (13617051 τεμ.), Εθνική (7818394 τεμ.), Κύπρου (5151187 τεμ.), Πειραιώς (22174186 τεμ.), MPB (11639363 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία SOCIETE GENERALE γνωστοποιεί με την από 20/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι την 17/12/2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό 0,15% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΜΠΑΜΠΗΣ Βωβός ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v