Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Μύρισε” υποβαθμίσεις το ταμπλό του Χ.Α.

Οι απειλές της Moody's και η εντονότατη φημολογία για αρνητική έκπληξη από τη Fitch έστειλαν στα τάρταρα τιμές και ψυχολογία. "Βουτιά" 5% για τις τράπεζες, με την ΑΤΕ στο -9,6%, Eurobank στο -7% και Alpha στο -5,8%.

Οι απειλές της Moody's και η εντονότατη φημολογία για πιθανή αρνητική έκπληξη από την Fitch έστειλαν στα τάρταρα τιμές και ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το Χ.Α. για πολλοστή φορά εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στην “εθνική του μοναξιά” μηδένισε τις προσδοκίες για πιθανό “year end rally” που θα διατηρούσε τα προσχήματα ότι έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να λειτουργήσουν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και βέβαια εξέθεσε όσους επέλεξαν (μέσω των τελικών δημοπρασιών) να δημιουργήσουν την “μαγική” εικόνα της Παρασκευής.

Μάλιστα οι σημερινές τελικές δημοπρασίες “τιμώρησαν” τις κινήσεις εντυπωσιασμού της Παρασκευής και έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους ΟΤΕ, Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank.

Αρνητικά επέδρασε στην αγορά και η είδηση για την ελαχιστοποίηση της συμμετοχής του κ. Λαυρεντιάδη στην Alapis, με μεταβίβαση των μετοχών (μέσω εταιρικών μεταβιβάσεων) στον παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, πρώην συνεταίρο του στη Lamda Partners, καθώς ερμηνεύτηκε ως οιωνός κακών ειδήσεων για την εισηγμένη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Γενικού Δείκτη ήταν χαμηλότερο από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και αυτό μόνο θετικά τεχνικά μηνύματα δεν αφήνει, σε μία συνεδρίαση που έδωσε την εντύπωση ότι η πτώση ξεκίνησε σήμερα (!)

Να σημειωθεί ότι στο ταμπλό του 20αρη, οι μετοχές του οποίου απέσπασαν το 90% του ημερήσιου τζίρου, ούτε ένας τίτλος κατόρθωσε να διασωθεί με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος, ενώ με εντυπωσιακό discount έφθασαν να διαπραγματεύονται τα Σ.Μ.Ε. του FTSE στην Αγορά Παραγώγων.

Συνεχίζεται η συρρίκνωση και στους “leaders” της Αγοράς, όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή τους, ενώ η πρώτη οκτάδα διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,18 δισ), Εθνική (6,20 δισ), ΟΠΑΠ (4,02 δισ), ΟΤΕ (3,14 δισ), ΔΕΗ (2,61 δισ), Κύπρου (2,53 δισ), Eurobank (2,29 δισ), Alpha Bank (2,23 δισ).

Κατά πολλούς επαγγελματίες του χώρου, η έλλειψη εγχώριων καταλυτών και πολύμηνη αποψίλωση των αποτιμήσεων, έχουν δημιουργήσει πτωτική κόπωση, το Χ.Α. βρίσκεται εγκλωβισμένο σε πτωτική αδράνεια και βέβαια σε μία απόλυτα απονευρωμένη από πλευράς ενδιαφέροντος Αγορά, όπου κάθε ανοδική αντίδραση αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές, δεν μπορεί κανείς να έχει ιδιαίτερες “απαιτήσεις”.

Σε μια χρονιά που οι ξένες Αγορές κινήθηκαν εντυπωσιακά μετά το α’ εξάμηνο η Ελληνική Αγορά καταφέρνει να παραμένει ελάχιστα πάνω από τα χαμηλά δωδεκαετίας, δίκαια ως ένα βαθμό λόγω της κρίσης από την οποία διέρχεται η Χώρα.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για το χάλι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παίζουν τόσο οι “εισαγόμενες” εκθέσεις, όσο και οι εκτιμήσεις διεθνών “γκουρού” για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας και της Ευρωζώνης γενικότερα.

Με αυτά και με αυτά, σήμερα τα Ελληνικά CDS 5ετίας (998,10) δείχνουν να απειλούν σοβαρά αυτά της Βενεζουέλας (1010) για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην κατάταξη των υποψήφιων προς πτώχευση Χωρών.

Με κύριο άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία έχει πυροδοτήσει κύμα υποβαθμίσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης στη Γηραιά Ήπειρο, ενδεχομένως να πλήξει τελικά και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας. Το άρθρο επισημαίνει πως οι κινήσεις στα CDSs (κόστος ασφάλισης των Κρατικών ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) δείχνουν πως είναι πιο ακριβό να ασφαλιστεί το Κρατικό χρέος του Βελγίου, της Γαλλίας και της Αυστρίας απ' ότι είναι η ασφάλιση του κρατικού χρέους Χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως είναι η Χιλή και η Τσεχία.

Τη στρατηγική της εξόδου από την Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία για να ορθοποδήσουν οι οικονομίες τους υποστηρίζει, ο κ. Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pimco σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

"Χωρίς το δικό τους νόμισμα ή χωρίς σημαντικές μεταφορές κεφαλαίων, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους", αναφέρει ο κ. Bosomworth, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα Κράτη δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο του ευρώ.

Χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους σε τουλάχιστον μια Χώρα της Ευρωζώνης μέσα στο 2011 αναμένει ένας στους τρεις θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα της Barclays Capital που δημοσιεύουν οι FT. Σύμφωνα με την έρευνα της Barclays Capital με τη συμμετοχή 2.000 hedge funds, διαχειριστές κεφαλαίων, traders και trading desks, το 60% αυτών αναμένει περισσότερες διασώσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το “ναυάγιο” του 20αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-9,64%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-6,16%) και Eurobank (-7,02%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Κύπρου, MIG, Alpha Bank, του 4% για Εθνική, ΟΤΕ και του 3% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και Jumbo. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε σταθεροποιητικά φθάνοντας μέχρι τις 1498,43 μονάδες (10.30).

Από τις 10.33 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά τις 11.20 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, ο Δείκτης προσέκρουσε τρεις φορές στην περιοχή των 1450 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 1454,95 μονάδες, μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας (1449,73) και τελικά έκλεισε στις 1449,79 μονάδες με απώλειες 3,22%, ενώ ο τζίρος σαφώς χαμηλότερος από αυτόν της Παρασκευής ξεπέρασε τα 75 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές έναντι 136 πτωτικών και 34 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 12,5%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δυστυχώς ο Χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” φαίνεται να έρχεται από τους Αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και όχι από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, στην οποία μπορεί μεν να συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, αλλά δεν αποκαλύφθηκε ακριβώς ποιος θα είναι αυτός ο μηχανισμός, επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία ο Στρατής Πολυχρονέας.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες επιλέγουν την καθυστέρηση αντί της πρόληψης, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν μάθει από τα πρόσφατα μαθήματα του παρελθόντος.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς τις πρόσφατες δημοπρασίες των Ισπανικών Κρατικών ομολόγων διάρκειας 10 και 15 ετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,446% (αντλήθηκαν €1,78 δισ.) και 5,953% (€619 εκατ.).

Στην αμέσως προηγούμενες δημοπρασίες το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν στα 10ετή στο 4,615% (€2,59 δισ. αντλήθηκαν στις 18/11 ) και στα 15ετή στο 4,541% (€2,91 δισ. στις 21/10). Δηλαδή στη 15ετία η Ισπανία δανείσθηκε ακριβότερα από ότι δανείζονται Ελλάδα και Ιρλανδία μέσω του Μηχανισμού Στήριξης. Επίσης η Πορτογαλία στη δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων 13 εβδομάδων άντλησε €500 εκατ. με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,4%. Τα spreads των 10ετών ομολόγων των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αυξάνονται, καθώς η ΕΚΤ φάνηκε να έχει σταματήσει τις Αγορές, ενώ πρόκειται και να προχωρήσει και σε αναγκαία αύξηση μ/κ ύψους €5 δισ. τη στιγμή που οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν φτάσει στα €72 δισ. βάσει των τελευταίων στοιχείων.

Η λήξη των Παραγώγων του Δεκεμβρίου την Παρασκευή σε Ελλάδα και εξωτερικό θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ασφαλέστερων εκτιμήσεων αν δε μεσολαβούσαν οι εορτές των Χριστουγέννων, όπου μπορεί παραδοσιακά να υποχωρεί η αξία συναλλαγών, αλλά δεν ισχύει κατ’ ανάγκη και το ίδιο για την κίνηση του ΓΔ.

Από τεχνικής απόψεως, διαφυγή του ΓΔ εκτός του τριγωνικού σχηματισμού των 1480 -1535 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση είτε προς τις 1,390 μονάδες ή προς τις 1645 μονάδες. Την τρέχουσα εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιασθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ (ΑΕΠ γ΄3μήνου και πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις 22/12, λιανικές πωλήσεις και πωλήσεις νέων κατοικιών) και στη δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων της Ισπανίας, διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων στις 21/12, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής τελείωσε και εμείς μείναμε με την “εθνική μας μοναξιά” δίχως να “υφαρπάξουμε” τίποτα το θετικό (Ευρωομόλογο, επιμήκυνση χρέους, μηχανισμός στήριξης δίχως τη συμβολή των ιδιωτών), επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η “εορταστική” εβδομάδα, που ξεκίνησε βρίσκει το Χ.Α., εμπρός σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με το Γενικό Δείκτη να κινείται στη “σφαίρα” των 1400 μονάδων, με την ΕΤΕ κάτω από τα 7 ευρώ, τη Πειραιώς να “χτίζει” τη τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου και τους κερδοσκόπους να σφίγγουν όλο και πιο πολύ τον κλοιό γύρω από την Πορτογαλία, την Ισπανία και φυσικά το ευρώ.

Μέσα σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα το παράγωγο του DAX 30 “σφυρίζει αδιάφορα” γύρω από τις 7000 μονάδες και ο S&P 500 ψάχνει να βρει το κατάλληλο “τρυπάνι” για να διαφύγει από το βραχυχρόνιο ταβάνι των 1250 μονάδων.

Βεβαρημένη εικόνα σε σχέση με το μελλοντικό συμβόλαιο του Λονδρέζικου δείκτη FTSE 100 έχει το continuation συμβόλαιο του Γαλλικού δείκτη CAC 40, καθώς ενώ ο μεν πρώτος έχει διασπάσει τα υψηλά του περασμένου Απριλίου ο δεύτερος δείχνει να “κοιτάει” από τις 3900 μονάδες, που βρίσκεται τώρα, τη ζώνη αντίστασης των 4000 με 4100 μονάδων σαν ένα “ανυπέρβλητο” εμπόδιο.

Μάλιστα εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα δε μπορέσει να διαφύγει με “ασφάλεια” από το επίπεδο των 3900 μονάδων θα επιφέρει διαγραμματική αποτύπωση μιας βραχυχρόνιας αρνητικής διπλής κορυφής. Όσο για το συμβόλαιο του FTSE 100 το ημερήσιο διάγραμμα φανερώνει ανοδική “ατολμία” υπέρβασης των 5900 μονάδων αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για ένα βίαιο “pullback” προς 5600 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) ο Γενικός Δείκτης έχασε την στήριξη των 1457 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να προσδιορίζεται στις 1414 μονάδες.

Επίσης ο FTSE βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης 709 – 700 και η αμέσως επόμενη ζώνη στήριξης εντοπίζεται μεταξύ 663 και 655 μονάδων.

Τέλος ανησυχητικά τα τεχνικά μηνύματα και από τον τίτλο της Εθνικής, καθώς αν δώσει ακόμα ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 6,50 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη στα 6,18 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, χωρίς να σημειωθεί αύξηση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,5%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με το discount να φθάνει έως και το 3%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6271, τιμή εκκαθάρισης 676,41) κινήθηκαν μεταξύ 664 και 711 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (105000 Εθνική, 38000 ΟΠΑΠ, 55000 Κύπρου, 50000 ΟΤΕ, 18000 Ελ. Πετρέλαια, 10000 Τιτάν, 100000 Πειραιώς, 20000 Βιοχάλκο, 10000 ΓΕΚ, 16000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 5000 Motor Oil, 20000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3269), Alpha Bank (938), Πειραιώς (3086), Eurobank (1993), ΟΤΕ (686), MIG (221), Αγροτική (225), Κύπρου (266), Ταχ. Ταμιευτήριο (867), Μυτιληναίος (107), Ελ. Πετρέλαια (177), Intralot (255), ΓΕΚ (24310), ΕΧΑΕ (118).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (45092 τεμ.), Eurobank (13846 τεμ.), Πειραιώς (9202 τεμ.), Alpha Bank (6184 τεμ.), ΟΠΑΠ (4921 τεμ.), Alapis (63700 τεμ.), Fourlis (10104 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης
ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (50000 τεμ.), Πειραιώς (134681 τεμ.), MPB (205000 τεμ.), ΟΠΑΠ (13403 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10500 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8932429 τεμ.), Eurobank (13617351 τεμ.), Εθνική (7732994 τεμ.), Κύπρου (5096187 τεμ.), Πειραιώς (22074186 τεμ.), MPB (11619363 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v