Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θαμπώνει" το ανοδικό σενάριο στο ΧΑ

Ξεθωριάζει η ανοδική τάση στη Σοφοκλέους καθώς εκλείπουν οι καταλύτες και ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται πιέσεις. Κλειδί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Σε επίπεδα δεκαετίας ΄80 έχει "γυρίσει" το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων, ενώ και οι εταιρείες του FΤ 20 έχουν "επιστρέψει" σε επίπεδα ΄97-98.

Μετά και την κίνηση της τελευταίας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτιμάται μόλις 57 δισ. ευρώ (σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ ) έχοντας υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη - βιαιότερη προσαρμογή που έχει συντελεστεί στην διάρκεια της κρίσης για χρηματιστήριο ευρωπαικής χώρας- μέλους της ΕΕ με υποβάθμιση της κεφαλαιοποίησης κατά 140-145 δισ. ευρώ.

Πρακτικά μέσα σε μία τριετία έχει "καεί" χρηματιστηριακή αξία ισοδύναμη του 60-65% του φετεινού ΑΕΠ, εξαέρωση που "αποτυπώνει" την δραματική μείωση της παραγωγικής αξίας των εισηγμένων. Αναλυτικότερα στοιχεία ενδεικτικά αυτής της τρομαχτικής αναδιάρθρωσης δυνάμεων ισορροπιών αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Για την χθεσινή συνεδρίαση και συνολικά για την εβδομάδα περισσότερα αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου και την ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).

Βραχυπρόθεσμα μετά την λήξη της σειράς Παραγώγων στη συνεδρίαση της 17/12- της τελευταίας για φέτος- η πλειονότητα των παικτών προσάρμοσε τις θέσεις του σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, προς τις 695 έως 690 μονάδες (για τον FΤ 20). Πρακτικά η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας χαμηλότερα και των 6,5 ευρώ όπου έχει διαμορφωθεί μία αρκετά ισχυρή στήριξη.

Ούτως ή άλλως λιγοστές συνεδριάσεις έχουν μείνει- τύποις- για το κλείσιμο του 2010 που βρίσκει το ΧΑ μακράν στη χειρότερη θέση από κάθε άλλο ευρωπαικό χρηματιστήριο.

Τις δύο μακράν χειρότερες αποδόσεις στην Ευρώπη σημειώνουν για φέτος τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας. Χείριστο το ΧΑ με απώλειες 32,3% μέχρι και στη συνεδρίαση της Πέμπτης (σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύπρου Χρηματιστηριακής), χειρότερο το ΧΑΚ με 30,3% και σε απόσταση τρίτη με απώλειες 16% η Μαδρίτη.

Με απώλειες και η λοιπή "ευρωπαική περιφέρεια" αλλά σαφώς μικρότερες καθώς ο δείκτης ΜΙΒ (του Μιλάνου) διορθώνει 12,4%, ο PSI 20 (Λισσαβώνα ) κατά 7,4% και ο ιρλανδικός ISEQ υποχωρεί 4,5% έναντι θετικής απόδοσης 9,3% του DJStoxx

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θετική απόδοση με 9,6 του ισλανδικού QCEXI. Σημειωτέον, πως η Ισλανδία δεν είναι μέλος της ΕΕ ούτε ενταγμένη στην ζώνη ευρώ.

Προεξόφληση υπάρχει για την πλειονότητα των μετοχών του κλάδου με την τιμή τίτλων όπως Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank να αντιδρούν από τα τελευταία χαμηλά τους.

Αντιθέτως τοποθετήσεις σημειώνονται σε μη τραπεζικούς τίτλους με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Τιτάνα, του Ελλάκτορα, της Βιοχάλκο, του Μυτιληναίου.

Ανάλογα μεμονωμένες αγορές γίνονται τις τελευταίες ημέρες και σε μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Folli- Follie, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, J&P Αβαξ, Fourlis κ.α.).

Ωστόσο αυτές οι μεμονωμένες κινήσεις δεν μπορεί να αλλάξουν την βραχυπρόθεσμη τάση που κρατά το ΧΑ μεταξύ ελάχιστης τιμής 1.383-1.400 και μέγιστης των 1.550-1.580 μονάδων για περισσότερους από έξη μήνες.

---------------------------------

Οπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε οριακά χαμηλότερα από το σήμα αγορών που είχε ενεργοποιηθεί από τον κινητό μέσο των 30 ημερών αποφορτίζοντας παράλληλα την αγορασμένη εικόνα που είχε από τα πρόσφατα χαμηλά του.

Αν και η ανοδική τάση ακόμα δεν έχει αλλάξει αφού το εύρος της διόρθωσης από τις 1.543 μονάδες κινείται εντός των επιτρεπόμενων ζωνών, το περιθώριο της έχει σχεδόν μηδενιστεί αφού ο Γενικός Δείκτης κινείται στο όριο της αλλαγής της ανοδικής τάσης.

Όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα από το όριο αυτό διατηρείται ανέπαφο το σενάριο μιας ήπιας ανοδικής κίνησης και επαναφοράς πάνω από την περιοχή των 1.500 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά θα ξαναμπεί σε περιπέτειες δοκιμάζοντας εκ νέου τον βυθό των 1.400 μονάδων.

Η έλλειψη εγχώριων καταλυτών και πολύμηνη πτωτική κόπωση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική αγορά δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η χρηματιστηριακή αγορά.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.498,01 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,55%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 31,79%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε πτωτικά 0,81%, ο Mid 40 χαμηλότερα 0,3% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,39%.

Από τους επιμέρους κλάδους σημαντικά κέρδη σημείωσαν: 4,43% οι Κατασκευές & Υλικά, 1,93% το Εμπόριο και 1,81% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγεία (-11,95%), των Τηλεπικοινωνιών (-6,7%), των Χημικών (-3,24%) και πτώση 4,47% στις Ασφάλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ευρωσυμμετοχές (44,44%), Κεραμεία- Αλλατίνη (44%), Nutriart (29,41%), Ελεύθερη Τηλεόραση (27,66%), Plias (22,22%), ΝΕΛ (20%), Γενική Τράπεζα (18,84%), Τζιρακιάν (15,79%), Τεχνικές Εκδόσεις (14,71%) και Προοδευτική (12,50%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΑΝΕΚ (21,74%), Ιλυδα (-21,15%), Alapis (-17,72%), Μπήτρος (16%), Βωβός (-14,8%), Βιοτέρ (-12,5%), Αλκο Ελλας (-12,20%), Alsinco (-12%), Τηλέτυπος (11,39%) και Αττικάτ ( -11,11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v