Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία υπέρβασης των 1.500 μονάδων

Μπορεί ο ΓΔ να απέφυγε το “ρεπετισιόν” στο αρνητικό πρόσημο, όμως από την άλλη δεν επεδίωξε ούτε καν να “αναμετρηθεί” με το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων. Κέρδη για τράπεζες, υποχώρηση 2,9% για ΟΤΕ.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να απέφυγε να σημειώσει “ρεπετισιόν” στο αρνητικό πρόσημο, όμως από την άλλη δεν επεδίωξε ούτε καν να “αναμετρηθεί” με το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Για μία ακόμα συνεδρίαση το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν ο ανησυχητικά χαμηλός τζίρος, ενώ ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις κάθε χαμηλό ημέρας είναι χαμηλότερο από το αμέσως προηγούμενο.

Είναι πασιφανές ότι δυνητικοί αγοραστές και πωλητές αναμένουν σαφέστερες ενδείξεις για να κινηθούν αναλόγως, χωρίς να αποκλείονται σημαντικές βραχυχρόνιες εκπλήξεις στην αυριανή συνεδρίαση λόγω triple witching.

Χαμηλής ορατότητας και το “περίφημο” πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, απέτυχε να δώσει στην Αγορά το κάτι παραπάνω και να ενδυναμώσει τις τάξεις των ελάχιστων αγοραστών.

Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2011, χωρίς να αποκλείουν θετικές διαφοροποιήσεις από λίγες εξωστρεφείς εταιρείες και από τίτλους εισηγμένων η κίνηση των οποίων θα υποστηριχθεί από πιθανές αποκρατικοποιήσεις, ή από φήμες – ειδήσεις.

Σε μία Τραπεζοβαρή Αγορά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ρηχή (περίπου το 90% του ημερήσιου τζίρου αφορά μετοχές του 20αρη), οι προβλέψεις δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, αν δεν υπάρξουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις που θα αλλάξουν κλίμα και διαθέσεις.

Τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με αναλυτές, θα εκτινάξουν τα επισφαλή δάνεια και θα απομειώσουν περαιτέρω τους καταθετικούς λογαριασμούς, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα ρευστότητας για τις εγχώριες Τράπεζες.

Άλλωστε και οι σημερινές εσωτερικές ειδήσεις, το επιφυλακτικό σενάριο φαίνεται να ενισχύουν.

Το γ΄ τρίμηνο του 2010 το ποσοστό ανεργίας ήταν 12,4% (νέο υψηλό 10ετίας), έναντι 11,8% του προηγούμενου τριμήνου και 9,3% του τριμήνου το 2009.

Βουτιά επενδύσεων στη μεταποίηση (-9,8%) και το 2011 προβλέπει το ΙΟΒΕ σε έρευνα που πραγματοποιεί για την πορεία των επενδύσεων στη Βιομηχανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εναρμονισμένου προγράμματος της ΕΕ (DG ECFIN).

Απόλυτα επιφυλακτική εικόνα, κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν αναμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της κρίσης χρέους, ενώ ανοδικά κινούνται τα spreads ομολόγων Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Την χρεοκοπία της Ελλάδας, με κατάληξη σε “haircut” επί του Κρατικού χρέους, προβλέπει η Citigroup σε “note” προς τους πελάτες της σχετικά με τα ρίσκα που συνεχίζονται και το 2011.
 
Ειδικότερα, και όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Citigroup προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική κρίση είναι “βασικό ρίσκο” και αναφέρει ότι “σύμφωνα με την άποψή της, η κρίση θα προχωρήσει πέρα από την Ελλάδα και την Ιρλανδία και θα συμπεριλάβει την Πορτογαλία. Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, καταλήγοντας σε “haircut” του Κρατικού της χρέους”.

Ανησυχητικά τα μηνύματα και από το μέτωπο της Ισπανίας η οποία παρά το γεγονός ότι διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει δημοσιονομικό πρόβλημα δέχτηκε σήμερα να δανειστεί από τις Αγορές με επιτόκιο που μέχρι πρότινος θα θεωρούνταν έως και “τοκογλυφικό” για τα δεδομένα της Ιβηρικής Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις μία ημέρα μετά την προειδοποίηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση από την Standard & Poor’s, η Ισπανία άντλησε 1,8 δισ. ευρώ από την δημοπρασία 10ετών τίτλων και 619 εκατ. ευρώ από την δημοπράτηση 15ετών τίτλων. Ο στόχος της Μαδρίτης ήταν η συνολική άντληση 2 έως 3 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο για τους 10ετείς τίτλους ενισχύθηκε σε αυτή την δημοπρασία στο 5,446% από 4,615% κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Αντιστοίχως, το επιτόκιο για τους 15ετείς τίτλους ενισχύθηκε στο 5,953% από 4,541% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μικροεκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις ΟΤΕ, Τιτάν και Coca-Cola και στο υψηλό τις ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Πειραιώς.

Στους επιμέρους τίτλους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διακρίθηκαν οι Γενική Τράπεζα, Εμπορική και Βωβός.

Μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ (-2,88%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Τιτάν, Κύπρου και Motor Oil.

Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Coca-Cola, Jumbo, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+2,01%). Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Αγροτική, Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ακόμα μία συνεδρίαση που ο Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά στενό εύρος, με χαμηλό ημέρας τις 1482,65 μονάδες (10.33) και υψηλό τις 1496,28 (11.53) για να κλείσει τελικά στις 1487,39 μονάδες με κέρδη 0,16%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 67 εκατ. (!) από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Μία από τα ίδια και για την τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, 19 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 14,29% και άλλοι 15 με απώλειες από 4 έως 11,11%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Υπό προϋποθέσεις, ο S&P 500 μπορεί να δώσει και νέο σήμα αγορών, υποστηρίζει ο Πάνος Δάντης.

Αν και τελευταία η κίνηση των Αγορών προκαλεί σύγχυση, αν μελετήσουμε από καθαρά τεχνική σκοπιά τον δείκτη βαρόμετρο για όλες τις Αγορές S&P 500 και δούμε την κίνησή του την τελευταία πενταετία θα διαπιστώσουμε πως “παλεύει” να βρεθεί και να κρατηθεί πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών.

Για πολλούς τεχνικούς αναλυτές και διαχειριστές ο ΚΜΟ200 ημερών είναι ο καθοριστικός παράγοντας και το όριο ανάμεσα στις ανοδικές και τις πτωτικές Αγορές.

Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο “bear market” έγινε “επιθετικό” όταν ο S&P500 βρέθηκε κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών στα μέση Ιουλίου του 2008, ενώ φέτος τον Απρίλιο λειτούργησε εν είδει “ηλεκτροφόρου φράκτη” μόλις τον ακούμπησε ο δείκτης.

Τελικά ο S&P 500 δείχνει να τα έχει καταφέρει έστω και δύσκολα και έχει παραμείνει άνω των 1188 μονάδων που ορίζουν τον ΚΜΟ200. Και αν οι αγοραστές καταφέρουν να κρατήσουν τον δείκτη για 3-4 βδομάδες άνω του 1188 τότε το 1175 γίνεται το απόλυτο “stop loss long” και μια περιοχή που θα αργήσουμε να ξαναδούμε.

Το 2004 αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι μονομάχησαν πάνω από 10 μήνες για το “οχυρό” του ΚΜΟ200, με 6 βδομάδες άνω, μετά μία βύθιση, κατόπιν μια νέα άνοδο μερικών βδομάδων, σενάριο που επαναλήφθηκε ακόμα 3 φορές μέχρι οι αγοραστές να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των 1175 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2004 και για τα επόμενα 3 χρόνια.

Βέβαια καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα. Αν οι Τράπεζες καταφέρουν να εμφανίσουν αυξημένες χρηματορροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες και όχι από το trading τότε βρισκόμαστε στην απαρχή ενός ανοδικού ράλι.

Οι “bulls” γνωρίζουν ότι χωρίς τις Τράπεζες ράλι δεν υπάρχει. Σημείο – κλειδί ίσως αποδειχτούν τα σχόλια της κορυφαίας αυτή την εποχή Τράπεζας της Goldman Sachs, πώς αρκετές Τράπεζες σχεδιάζουν να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και προγράμματος επαναγορών.

Τέλος πολλά θα εξαρτηθούν και από τις Κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ευρώπης. Θα καταφέρουν οι Κυβερνήσεις να φέρουν την ανάπτυξη μέσω της νομισματικής και κυρίως στην Ευρώπη, της δημοσιονομικής πολιτικής ή τα χρέη και η μιζέρια θα κυριαρχήσουν;

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec., η Αγορά θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη που θα διαμορφώσει την βραχυπρόθεσμη τάση, είτε από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είτε από την εγχώρια ειδησεογραφία.

Μέχρι τότε ο Δείκτης δύσκολα θα ξεφύγει από το εύρος 1400 – 1600.

Τα τεχνικά μηνύματα δεν συνηγορούν για άκρατη αισιοδοξία, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κι όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ταλαιπωρία και η αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων, σαν αμέσως επόμενη στήριξη δείχνει το επίπεδο των 1457 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου θα οδηγήσει προς τις 1414 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση στις 1540 μονάδες, ενώ για να αλλάξει κάτι επί το θετικότερο χρειάζονται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1600 μονάδων.

Επίσης ο FTSE δείχνει να κρατά την ζώνη στήριξης 709 – 700 η οποία αν παραβιαστεί καθοδικά θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται μεταξύ 663 και 655 μονάδων.

Πρώτη αντίσταση οι 735 μονάδες και δεύτερη στις 764 μονάδες που αν διασπαστεί ανοδικά δίνει ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνει να συντηρείται υψηλότερα από την στήριξη των 1344 μονάδων την οποία αν διασπάσει καθοδικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις επόμενες στηρίξεις στις 1277 (χαμηλό Μαρτίου 2003) και 1167 μονάδες (χαμηλό Μαρτίου 2009).

Πρώτη αντίσταση στις 1456 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1595 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής επί το θετικότερον της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Τέλος όσον αφορά τον Dow Jones και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου η αδυναμία υπέρβασης και παραμονής υψηλότερα των 11500 μονάδων, δεν αποκλείεται να επιφέρει “pull back” αποφόρτισης προς τις 11000 μονάδες.

Αντίθετα τρία κλεισίματα υψηλότερα των 11500 μονάδων δημιουργούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 11867 μονάδες.

Η Αγορά παραμένει σε στάση αναμονής ενόψει της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον η δημοπρασία των ομολόγων της Ισπανίας και η εξέλιξη των spreads δεν ήταν καλή είδηση για την εγχώρια Αγορά, ενώ δεν υπάρχει κάποιος άλλος εγχώριος καταλύτης που θα μπορούσε να λειτουργήσει έστω και προσωρινά ως αντίβαρο.

Τεχνικά η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών θέτει υπό εξέταση την διατήρηση αυξημένων θέσεων –ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο.

Με καθοδικό όριο τις 1.470 μονάδες η συνέχιση της πτωτικής πορείας της Αγοράς θα μετέβαλε ως προς το συντηρητικότερο την στρατηγική μας με την περικοπή ζημιών να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει Αγορά “κουρασμένη” τόσο από πλευράς τζίρου όσο και από πλευράς προσδοκιών.

Με δεδομένο ότι δεν φαίνεται ο καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει στην Σοφοκλέους την σημαντική άνοδο ή την σημαντική περαιτέρω πτώση, η εβδομάδα που λήγει αύριο θα αφήσει για τις αμέσως επόμενες σαν παρακαταθήκη από αρνητικά συναισθήματα έως … τίποτα, τονίζει με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα και μετακυλίσεις θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με λίγο χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή, όμως ίσως αξίζει υποσημείωσης, ότι ο δεύτερος μήνας (Μάρτιος) διαπραγματεύεται με σημαντικό discount 1,20%.

Γυρίσματα θέσεων και από τις δύο πλευρές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21232, τιμή εκκαθάρισης 708,53) κινήθηκαν μεταξύ 705,5 και 715,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ελαφρώς ο δανεισμός τίτλων (61000 Alpha Bank, 150500 Eurobank, 110000 Εθνική, 62000 ΟΠΑΠ, 500000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11864), Alpha Bank (4349), Πειραιώς (4191), Eurobank (1613), ΟΤΕ (49183), MIG (7138), Αγροτική (2549), Κύπρου (1667), Ταχ. Ταμιευτήριο (947), ΔΕΗ (573), Μυτιληναίος (2230), Ιντρακόμ (1538), Ελ. Πετρέλαια (394), Intralot (1149), Motor Oil (165), MPB (2794), ΟΠΑΠ (465), ΓΕΚ (2935), Μέτκα (390), Σιδενόρ (412), Coca-Cola (630), Τιτάν (116), Βιοχάλκο (126), Ελλάκτωρ (636), ΕΧΑΕ (402).

Να σημειωθεί ότι 11284 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (60012 τεμ.), Eurobank (187827 τεμ.), Πειραιώς (132674 τεμ.), Alpha Bank (30670 τεμ.), ΟΠΑΠ (40681 τεμ.), ΟΤΕ (10763 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (181221 τεμ.), Eurobank (109000 τεμ.), Εθνική (230000 τεμ.), Πειραιώς (73318 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8896629 τεμ.), Eurobank (14173951 τεμ.), Εθνική (7828494 τεμ.), Κύπρου (4699814 τεμ.), Πειραιώς (22391986 τεμ.), MPB (11639363 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v