Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άπνοια πριν την… καταιγίδα στην Αγορά

Ισχνός τζίρος, πελιδνή αντίδραση και διάχυτη αίσθηση αναμονής. Συναλλακτική… άπνοια λίγο πριν τις εξελίξεις. Οριακά κάτω από τις 1.500 μονάδες ο ΓΔ, κρατά σταθερά τις 705-710 ο FTSE 20. Κρατά τα 6,60 ευρώ η ΕΤΕ.

Μόλις 28,2 εκατομμύρια ευρώ περιορίζονταν ο τζίρος λίγο πριν τις 14:00.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να παραμένουν σε διακύμανση σε στενά εύρη ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση της αναμονής σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο.

Θα επιμείνουμε στη μεταφορά αυτής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και κλίματος που υπάρχει σε αρκετούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες τη στιγμή που κοινωνία/ οικονομία βρίσκονται σε…σταυροδρόμι.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί, σταθερά από 0,2 έως 0,4% από την αρχή της συνεδρίασης και στις 1.495 μονάδες πριν από λίγο. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 20 που με χαμηλό στις 709 μονάδες βρίσκει προσώρας στηρίξεις σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Η Εθνική Τράπεζα κρατά στα 6,83 ευρώ έχοντας γράψει νωρίτερα και 6,76 ευρώ και κρισιμότατη τιμή-στήριξης στα 6,60 όπως έχει αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο μας. Στα 4,46 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank έως 0,90% υψηλότερα, στα 4,20 ευρώ διολισθαίνει η Eurobank τη στιγμή που και η Merrill Lynch με την τελευταία έκθεση της εμφανίζεται επιφυλακτική και προβληματισμένη για τον κλάδο ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης. Στα 3,39 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 3,35 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όμως με τόσο μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και μετρημένους πωλητές- αγοραστές πολύ δύσκολα μπορεί να έχει κάποιος συνολικότερη εικόνα για την πραγματική κατάσταση της αγοράς και τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών- εν δυνάμει αγοραστών.

Όμως διάθεση αναμονής- για διαφορετικούς όμως λόγους- επικρατεί σε Φραγκφούρτη και τις κυριότερες ευρωαγορές με ενδεικτική την οριακή υποχώρηση του DAX προς τις 7.025 μονάδες.

Στο ταμπλό του ΧΑ το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό στον FTSE 20, μετριότατο στα μεσαία και σχεδόν ανύπαρκτο στην χαμηλότερη αποτίμηση.

Η μετοχή της Βιοχάλκο με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο ( 405 χιλιάδων ευρώ στις 14:05) ενισχύεται κατά 1,1% στα 3,80 ευρώ. Στα 3,40 η μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 11,45 ευρώ οριακά η ΔΕΗ μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα… άπνοιας πριν την… καταιγίδα. Για να δούμε…

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξαφνιάζει ο τζίρος στο μείον 4,5% για τη μετοχή της Alapis που διορθώνει προς τα 0,72 ευρώ, η πίεση (-2,7%) στη μετοχή του Φουρλή που υποχωρεί προς τα 5,70 ευρώ, η σχετική κινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ο υψηλός τζίρος στην Intralot. Στα 2,94 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,30 ευρώ η Μέτκα, στα 2,18 ευρώ η Γενική, στα 3,36 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα. Ενδεικτική της γενικότερης εικόνας είναι το γεγονός, πως στον πίνακα μετοχών με άνοδο πάνω από 3,5% ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις αντίδρασης με στοιχειωδώς μέτριο τζίρο. Αντιθέτως υπάρχουν περιπτώσεις (Κεραμεία Αλλατίνη, Intertech, Plias) όπου οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν το μόλις ένα τεμάχιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v