Τράπεζες: Απώλειες 5,19% σε 2 συνεδριάσεις!

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με το Γενικό Δείκτη να ισορροπεί γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων. Πτώση για ΕΤΕ, ΕFG, Alpha. "Πλάτη" από ΔΕΗ, 3E, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τουλάχιστον αξιοπρόσεκτων απωλειών για του περισσότερους Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, δημιουργεί προβληματισμό και μάλιστα όταν η εγχώρια Αγορά περιμένει νέα από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Μάλιστα οι επικίνδυνες ισορροπίες του Δείκτη γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων θα είχαν σαφώς αρνητικότερες συνέπειες αν δεν έβαζαν “πλάτη” στον Δείκτη αρκετοί μη Τραπεζικοί τίτλοι του 20αρη, όπως ΔΕΗ, Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Βραχυπρόθεσμα η Αγορά θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής (παρά το θετικό διεθνές κλίμα), ελπίζοντας σε κάποια καλά νέα από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που θα σχετίζονται ενδεχομένως με την παροχή “έμπρακτης” υποστήριξης προς τις αδύναμες Χώρες καθώς τα Ελληνικά και Ιρλανδικά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ασφαλώς και θα είναι εξαιρετικά αρνητικό, αν η επιστροφή των πωλητών στις Τράπεζες σχετίζεται με εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει από τους Ευρωπαίους εταίρους της αυτά που περιμένει και σε αυτή την περίπτωση ίσως βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιου είδους “front running” από πλευράς πωλητών.

Η πρόβλεψη για την εικόνα των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων δυσκολεύει και από το επερχόμενο triple witching Δεκεμβρίου, αλλά και από τον χαμηλό τζίρο που δείχνει να ευνοεί την μεταβλητότητα.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ότι μόλις σε δύο συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 5,19% και αν αυτό συνεχιστεί, ασφαλώς και δεν θα πρόκειται για profit taking, αλλά για “γκρίζες” προβλέψεις και πιθανά επικείμενα αρνητικά σενάρια.

Αυτά τα τελευταία δείχνει να υποστηρίζει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά πως δεν αποκλείεται στην επικείμενη σύνοδο κορυφής (ή και λίγο νωρίτερα), η ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι σταδιακά θα αποσυρθεί από την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής των Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης και θα επαναφέρει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας σε Κυβερνήσεις και Τράπεζες, κάτι που πρέπει να σημειωθεί ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις Τρισέ (2/12/2010) σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα συνέχιζε τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας μέχρι τις 12 Απριλίου 2011.

Κάτι τέτοιο (αν ισχύει) ασφαλώς και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο που παραμένει “διασωληνομένος” με την δεξαμενή ρευστότητας της ΕΚΤ και πιθανόν κάτι τέτοιο να φοβούνται οι πωλητές των τελευταίων ημερών και προχωρούν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, προσπαθώντας να μην δημιουργήσουν “ακραία καιρικά φαινόμενα” στο χρηματιστηριακό ταμπλό (!)

Ευνόητο είναι ότι σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον μειώθηκαν σημαντικά τόσο η κινητικότητα όσο και οι προσπάθειες ωραιοποίησης των αποτιμήσεων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε θετικό βηματισμό τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως και το ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω μικτών ειδήσεων.

Το αρνητικό outlook στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των Ισπανικών Τραπεζών διατηρεί η Moody's, όπως αναφέρει σε έκθεσή της.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κεφαλαιοποίηση και η κερδοφορία των Τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες, ενώ δυσκολεύει και η πρόσβαση των Ιδρυμάτων σε χρηματοδότηση από τις Αγορές λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στην Ισπανία.

Στο θετικό πρόσημο των Αγορών πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι η Κίνα αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το Σαββατοκύριακο.

Αντίθετα στους κόλπους της Ε.Ε. συνεχίζεται η “πολυφωνία” και η διάσταση απόψεων.

Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρά περιθώρια στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τονίζει το μέλος της ΕΚΤ, κ. Γιούργκεν Σταρκ. Ο κ. Σταρκ παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ασκεί δημοσιονομική πολιτική. "Η εντολή μας δεν είναι να διευκολύνουμε τις Κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους", σημειώνει μεταξύ άλλων. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της έκδοσης Ευρωομολόγου διότι αυτό θα ευνοούσε κάποιες Χώρες, αλλά θα ήταν άδικο για άλλες.

Όμως και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη και την ανεργία στην Ευρωζώνη, για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν δείχνουν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί με ρυθμό 1,5% έως 2% στα επόμενα δύο χρόνια με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο του 9%. Συστήνει δε στις Εθνικές Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία, τη χρηματοοικονομική τους νομοθεσία και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Άνεμος αισιοδοξίας (!) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα αυξανόμενα κέρδη και οι ταμειακές ροές θα οδηγήσουν τον δείκτη S&P 500 στην καταγραφή της μεγαλύτερης τριετούς ανόδου από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των strategists των μεγαλύτερων Τραπεζών της Wall Street. Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg, 11 strategists εκτιμούν -κατά μέσο όρο- πως ο δείκτης S&P 500 θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 11% στις 1379 μονάδες το 2011, φέροντας την αύξηση που καταγράφεται από το 2008 στο 53%, την καλύτερη δηλαδή απόδοση από το 1997.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1510,83 (10.42) και χαμηλό τις 1494,55 μονάδες (11.43), άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 1499,39 μονάδες με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 88 εκατ. από τα οποία τα 15,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 10%.

Στο ταμπλό του 20αρη, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο, με τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,51%), ΟΠΑΠ (+1,89%) και Coca-Cola 3E (+1,54%). Μικρότερα κέρδη για ΟΤΕ και Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-4,74%) και Εθνική (-3,13%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική, Μυτιληναίο, Alpha Bank και του 1% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρα, MIG, Jumbo. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, αν και οι ισχυροί της Ευρωζώνης δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα... πρόθυμοι στην ιδέα του Ευρωομολόγου ή της επέκτασης της χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, τα οποία προβλέπονταν στο Μνημόνιο με την τρόικα, χάλασαν το κλίμα στην Αγορά, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει εξομάλυνση, αν οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι μετρήσιμες και ελέγξιμες.

Σε γενικές γραμμές η Ελληνική Κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται μέχρι την ερχόμενη άνοιξη σε ένα εύρος τιμών για το Γενικό Δείκτη μεταξύ 1400 και1600 μονάδων, λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας και αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, καθώς και της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς τις εγχώριες Τράπεζες.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, μπορούν σταδιακά να τοποθετούνται σε μετοχές εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη και εξωστρεφή χαρακτήρα.

Με την υιοθέτηση της έκδοσης Ευρωομολόγου να φαντάζει ιδιαίτερα προχωρημένη σε αυτή την φάση που διανύει η Ευρωζώνη, το ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να εστιασθεί σε πρόσθετα μέτρα που θα μπορέσουν να αναστείλουν την επέκταση της κρίσης χρέους και σε Χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η σημαντική παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, μπορεί να οδήγησε τα spread των 10ετών ομολόγων των Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου σε σχέση με τα Γερμανικά σε σημαντική υποχώρηση, η οποία όμως φαίνεται να μην είναι διατηρήσιμη, καθώς οι πιέσεις αναμένεται να επανεμφανισθούν.
 
Η παρέμβαση της ΕΚΤ (αγορές Κρατικών ομολόγων) βοήθησε και στη ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα επίπεδα του 1,297 στα τέλη Νοεμβρίου έως και το 1,344 στις αρχές Δεκεμβρίου, με την ισοτιμία όμως να υποχωρεί στη συνέχεια προς την περιοχή του 1,32 και να συντηρείται σε αυτά τα επίπεδα περισσότερο από τις νέες δηλώσεις Obama, περί επέκτασης των φοροαπαλλαγών του Προέδρου Bush για δύο ακόμα χρόνια και της πιθανότητας επέκτασης του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Αμερικανικής οικονομίας ύψους €600 δισ. παρά τις δηλώσεις και πράξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον εστιάζεται αφενός στις νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σε εργασιακά και φορολογικά και αφετέρου στο αναπτυξιακό μέρος των νέων μέτρων. Τα εύσημα του Ολι Ρεν για την Ελληνική οικονομία και η έγκριση της Τρόικας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και δεν προσέδωσαν μια νέα δυναμική στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς συνοδεύθηκαν από την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για την περίοδο 2012-2014, τη στιγμή που τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί είναι τουλάχιστον απαιτητικά για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Από τεχνικής απόψεως ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει εντός του τριγωνικού καναλιού, στο οποίο κινήθηκε από τις 08/06 έως και τις 22/11, με το κάτω άκρο να οροθετείται στις 1490 μονάδες και το πάνω άκρο στις 1550 μονάδες.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. η εγχώρια Αγορά “χρωστά” μία αντίδραση προκειμένου να μειώσει κάπως την ψαλίδα με τις ξένες Αγορές, όμως αν συνεχιστεί η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ο πρώτος λόγος θα επιστρέψει στους εν δυνάμει πωλητές.

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών οικονομικών δεδομένων μόλις ξεκινάει (Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. 16-17 Δεκεμβρίου) με την πλειοψηφία των Ελλήνων επενδυτών να μη θελήσει κατά πάσα πιθανότητα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το επικίνδυνο “forum”, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος. Σαν μην έφτανε όμως αυτό στο τέλος της εβδομάδος θα λάβει χώρα και το triple witching στα μελλοντικά συμβόλαια.

Ευκολονόητη είναι λοιπόν η οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση να πρέπει να περάσει από “λεπτή κρησάρα” πόσο μάλλον όταν η Αγορά έχει έρθει από ένα αξιοπρόσεκτο ανοδικό “comeback”. Ο προβληματισμός όμως της Ελληνικής Αγοράς δε δείχνει να “ενστερνίζεται” ιδιαίτερα από τη Γαλλογερμανική και Αμερικάνικη Αγορά, καθώς εκεί ο ανοδικός ρυθμός καλά κρατεί.

Όσον αφορά τα τεχνικά μηνύματα και σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη “super” ζώνη στήριξης των 663 με 655 μονάδων λειτούργησε ως “ηλεκτρικό σοκ” επιφέροντας διαγραμματικό ανοδικό τίναγμα προς την περιοχή αντίστασης των 735 μονάδων.

Μάλιστα η κίνηση αυτή επανέφερε το δείκτη πάνω από την προηγούμενη ισχυρή γραμμή τάσης, στις 713 μονάδες περίπου, προκαλώντας ψυχολογική ανάταση στις τάξεις των επενδυτών. Ιδιαίτερα σημαντική για τη μετέπειτα μεσοπρόθεσμη πορεία του δείκτη FTSE είναι και η δημιουργία τριπλού “πάτου” στο προαναφερόμενο επίπεδο των 655 μονάδων.

Στατιστικώς βάση της διαγραμματικής βιβλιογραφίας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα (80%+) τερματισμού του ισχυρού καθοδικού κύματος του Οκτωβρίου του 2009, γεγονός, που μπορεί να προκαλέσει αυτοτροφοδοτούμενες αγορές από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Η επιβεβαίωση μάλιστα της γραμμής ως ένα εκ νέου επίπεδο στήριξης σε ένα βραχυχρόνιο “pullback” του δείκτη προς τις 713 μονάδες θα πρόσθετε σημαντικούς πόντους στο σενάριο ανοδικής προσέγγισης των 764 με 775 μονάδων.

Επίσης, οι επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες στο 3ημερήσιο chart τιμών της περιοχής στήριξης των 6650 μονάδων για το Γερμανικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 (χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες κάτω σκιές στα candlesticks) έφερε την “άλωση” του ψυχολογικού ορίου των 7000 μονάδων μετά από 30 μήνες. Η επιβεβαίωση δε του εν λόγω ορίου με κλεισίματα πάνω από εκεί θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την άμεση προσέγγιση του επόμενου επίπεδου αντίστασης των 7190 μονάδων εγείροντας προϋποθέσεις διμηνιαίας θετικής πορείας.

Αντιθέτως η αδυναμία εγκαθίδρυσης με την αποτύπωση λευκών 3ήμερων candlesticks υπεράνω των 7050 μονάδων θα επαναφέρει το δείκτη με μεγαλύτερες καθοδικές δυνάμεις προς την περιοχή των 6650 μονάδων αφήνοντας πίσω μια πολύ επικίνδυνη “ακίδα” εκτόνωσης. Η συμπεριφορά δε του δείκτη την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα πραγματοποιηθεί και το triple witching θα είναι άκρως ενδεικτική για τη μετέπειτα πορεία του.

Πάντως ”ο δρομέας” (Deutsche Bank), που θα μπορούσε να πάρει τη σκυτάλη και να ωθήσει το δείκτη DAX 30 σε υψηλότερα επίπεδα τιμών συνεχίζει να είναι παρωχημένος παραμένοντας χαμηλότερα των 42 ευρώ παρά την υπέρογκη αύξηση κεφαλαίου.

Μάχη με το ισχυρό επίπεδο των 1220 μονάδων δίνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 παραχωρώντας προς το παρόν έδαφος στους υποστηρικτές των “Bulls”. Η επιβεβαιωμένη διακράτηση και παραμονή του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τις 1220 μονάδες θα βάλει ισχυρά θεμέλια για τη κίνηση του δείκτη προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1255 μονάδων.

Ο χρόνος όμως εδώ δουλεύει ενάντια στην ανοδική κίνηση καθώς η περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδήλωση διαφυγής προς τις 1255 μονάδες θα εντείνει περισσότερο την περιρρέουσα ανησυχία δημιουργίας κορύφωσης της Αγοράς με την αποτύπωση ενός σχηματισμού με τρεις κορυφές στο επίπεδο των 1235 με 1220 μονάδων. Η ολοκλήρωση του εν λόγω αρνητικού σεναρίου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην υπάρχουσα τάση οδηγώντας τον S&P 500 προς τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (ΚΜΟ100: 1144).

Στην αντίθετη τώρα περίπτωση, που ο δείκτης S&P 500 καταγράψει κλεισίματα πάνω από τις 1235 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη ανοδική “short covering” κίνηση προς τις 1260 μονάδες. Ισχνή θετική ένδειξη συνέχισης της υπάρχουσας τάσης είναι η επανεργοποίηση των Financials.

Τέλος, μάχη με το χρόνο και με το βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης του 1.32 δίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ισοτιμία EUR/USD. Πιθανή καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει την αναλογία κάτω από το 1.3 βάζοντας ως στόχο το 1.2820. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία έχει η ισοτιμία GBP/USD , όπου πραγματοποιεί στο τρίωρο διάγραμμα πλαγιοανοδική κίνηση διαφεύγοντας από τον εναγκαλισμό του 1.57. Επόμενος στόχος το επίπεδο του 1.60.

Ανησυχητικές ενδείξεις εορταστικής ραστώνης, διαπιστώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

H επιστροφή της μεταβλητότητας και η εύθραυστη ψυχολογία που επικρατεί γενικά σε επίπεδο οικονομίας αναμένεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων συνεδριάσεων.

Η μεταβλητότητα της Αγοράς θα δώσει ευκαιρίες γρήγορων κινήσεων ειδικά σε περίπτωση υποχώρησης προς τις 1495 μονάδες, επίπεδο στο οποίο θα είμασταν αγοραστές με στόχο μία κίνηση προς τις 1518 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Επισημαίνεται ότι αυτή την Παρασκευή κλείνουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου διατηρώντας το κλίμα μεταβλητότητας αφού ο ανοικτός αριθμός συμβολαίων που οδεύει προς την λήξη τους δεν έχει παρουσιάσει ακόμα τάσεις αποκλιμάκωσης.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η δεύτερη συνεχιζόμενη συνεδρίαση σημαντικής πίεσης στον Τραπεζικό κλάδο, σε μία Τραπεζοβαρή Αγορά που δείχνει εγκλωβισμένη σε διακυμάνσεις αμηχανίας (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αύξηση των συναλλαγών λόγω μετακύλισης θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν από απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υπερτιμήσεις στο 0,25%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22478, τιμή εκκαθάρισης 712,79) κινήθηκαν μεταξύ 710,75 και 723,75 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (68700 Εθνική, 100000 Αγροτική, 20000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7117), Alpha Bank (1854), Πειραιώς (1950), Eurobank (1620), ΟΤΕ (4844), MIG (1473), Αγροτική (307), Κύπρου (449), Ταχ. Ταμιευτήριο (956), ΔΕΗ (479), Μυτιληναίος (595), Ελλάκτωρ (194), Ιντρακόμ (298), Ελ. Πετρέλαια (165), Intralot (261), Motor Oil (157), MPB (392), ΕΧΑΕ (188), ΟΠΑΠ (265), ΓΕΚ (553).

Να σημειωθεί ότι 24270 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (73688 τεμ.), Alpha Bank (159200 τεμ.), Eurobank (210918 τεμ.), Αγροτική (17770 τεμ.), Ελλάκτωρα (5404 τεμ.), Coca-Cola (14917 τεμ.), Fourlis (5900 τεμ.), ΔΕΗ (8041 τεμ.), ΟΠΑΠ (16247 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (8879 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (30000 τεμ.), MIG (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8986029 τεμ.), Eurobank (14383751 τεμ.), Εθνική (7853494 τεμ.), Κύπρου (4889815 τεμ.), Πειραιώς (21900520 τεμ.), MPB (12239363 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v