Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναγνωριστικές κινήσεις στη Σοφοκλέους

Σε κατάσταση αναμονής για κάθε ενδεχόμενο καθώς όλα είναι… ρευστά (σε οικονομία και κυβέρνηση) βρίσκεται το ΧΑ. Στα όρια των στηρίξεων Γ.Δ. και FTSE-20, στα 6,8 η Εθνική με κέρδη Alpha Bank, TT, Tιτάν, Ελλάκτωρ, 3E, Βιοχάλκο.

Σε στενότατο εύρος διακύμανσης επιχειρείται να ισορροπήσουν βασικοί δείκτες, μετοχές. Μόλις σε 6 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και μόλις 4,5 για τον FTSE-20.

Ο μεν πρώτος διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα των 1.500 μονάδων με τοπικό υψηλό, μέχρι τώρα, στις 1.501,4 μονάδες. Ο 20άρης στις 713 με τοπική κορυφή στις 714,6 μονάδες.

Σφιχτότατο εύρος διακύμανσης, χαμηλού τζίρου (μόλις 7,2 εκατ. ευρώ στις 11:08), που παραπέμπουν σε εξαιρετικά επιφυλακτική στάση και των πωλητών αλλά και των αγοραστών.

Πάντως οι πωλητές δεν «εκβίασαν» στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης, πολύ χαμηλότερες τιμές για τον Γ.Δ. και τον FTSE-20.

Λίγο χαμηλότερα εμφανίστηκαν λίγοι αγοραστές σε Εθνική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alpha Bank και Coca Cola 3E, με αποτέλεσμα ο δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 710 μονάδων.

Προς ώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνεδρίασης με γνώμονα και τα δύο σχετικά διαγράμματα που έχουν «ανέβει» στον πρωινό Εκηβόλο.

Μένει να φανεί στη συνέχεια κατά πόσο η τεχνικότητα της αγοράς, τουλάχιστον σε επίπεδο 20άρη, θα επιβεβαιωθεί.

Στα 6,82 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με ελάχιστη τα 6,76 και μέγιστη τα 6,83 ευρώ.

Στα 4,45 η Alpha Bank με ελάχιστη τα 4,38, στα 19,92 η 3E με ελάχιστη τα 19,83, στα 3,35 το ΤΤ με ελάχιστη τα 3,30, ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται και ο ΟΤΕ στα 7,23, η Jumbo στα 5,01, η Βιοχάλκο στα 3,78, η Ελλάκτωρ στα 3,44 ευρώ.

Σταθεροί έμεναν (στις 11:12) ο Μυτιληναίος στα 4,26, η ΑΤΕ στα 0,81, η Εθνική στα 6,82 ευρώ).

Εικόνα αναμονής όμως, παρουσίαζαν και οι κυριότερες ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρούσε οριακά στις 7.023 μονάδες, FTSE-100 αντιδρούσε ανεπαίσθητα στις 5.763, ενώ ανάλογα κινούνταν ο Cac-40 στις 3.894 μονάδες.

Η ανακοίνωση αργότερα του πολύ σημαντικού οικονομικού δείκτη ZEW είναι πολύ λογικό να κρατά σε ετοιμότητα τους βραχυπρόθεσμους παίχτες στη Φραγκφούρτη και όχι μόνο.

Μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ένα πολύ μεγάλο μέρος της ισχυροποίησης της γερμανικής οικονομίας (και βεβαίως των επιχειρήσεών της), αποτυπώνεται στη βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδική κίνηση του DAX από τα όρια των 6 προς την περιοχή των 7.000 μονάδων.

Στο ΧΑ παρατηρείται ανάλογη κατάσταση αναμονής και σε αυτή τη φάση θα λέγαμε όχι τόσο για τις εξελίξεις σε αυτό καθεαυτό το μέτωπο της οικονομίας.

Όσο στις όποιες πιθανές παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι κρίσιμες μέρες της οικονομίας και στις πολιτικές ισορροπίες.

Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές θεωρούν στην κυριολεξία ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς όπως ισχυρίζονται το… χθεσινό ξέσπασμα βουλευτών και πρωτοκλασάτων κυβερνητικών παραγόντων κατά του υπουργού Οικονομικών φαίνεται να μετράται στην αγορά.

Ισχυρίζονται δε πως οι χθεσινοβραδινές αντιδράσεις ενισχύουν εκείνο το μέτωπο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που δεν θα έφερναν αντίρρηση σε ενδεχόμενες αλλαγές ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

Όλα ρευστά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το ΧΑ.

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός «αφουγκράζεται» όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αίσθηση, επιχειρείται να την προεξοφλήσει.

Συνεκτιμώντας και αυτές τις παραμέτρους, επιμένουμε να θεωρούμε αυτές τις συνεδριάσεις εξαιρετικά ιδιαίτερες και «πονηρές».

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ευνοούνται χρηματιστηριακά.

Στα 4,94 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 4,14 ευρώ της ΕΥΑΘ, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον θεωρούμε το θέμα του Στ. Κοτζαμάνη για τις εταιρίες που ωφελούνται από τις εξελίξεις.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται κλάδοι και επιχειρήσεις που ευνοούνται από τα νέα μέτρα, ενώ σε επίσης σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη γίνεται αναφορά για τις… αποκρατικοποιήσεις που θα δρομολογηθούν από την αυριανή διυπουργική επιτροπή.

Παράμετροι που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να κάνουν τη διαφορά σε ένα μέρος του ταμπλό.

Μετριότατες οι συναλλαγές και το ενδιαφέρον σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης, υποτονική και με ελάχιστα κομμάτια η αντίδραση μετοχών της ίδιας κατηγορίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v