Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η… μητέρα των συνεδριάσεων

Κρισιμότατη η σημερινή Σύνοδος με την Μαδρίτη υπό την πίεση υποβάθμισης. Χάνει κρίσιμες στηρίξεις το ΧΑ, ενώ «βράζει» το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Στις 1.450 μονάδες η στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Κρίσιμη η σημερινή σύνοδος υπό τον φόβο των αγορών, όπως σημειώνει από τις Βρυξέλλες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου τη στιγμή που στο ΧΑ έχει διασπασθεί- σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο κρίσιμο καθοδικό επίπεδο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.484 μονάδες, τον FTSE 20 στις 708, τις τράπεζες ξανά στις 1.382 και την Εθνική στα 6,81 ευρώ τα περισσότερα… δείχνουν έτοιμη και εύκολη διόρθωση τουλάχιστον έως τις 1.450 μονάδες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ούτως ή άλλως η συγκυρία καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν ταχύτατα» σε εξωτερικό και εσωτερικό, με την Γερμανία να… σέρνει τις Βρυξέλλες σε ένα τελειωτικό ξεκαθάρισμα, και τα μηνύματα που φτάνουν από το εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις.

Προσωπικά και από αυτήν εδώ τη στήλη μεταφέρουμε- από προχθές- μία σοβούσα αίσθηση, μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται ταχύτατα και με πιεστικές διαθέσεις σε κόμμα και οικονομικό επιτελείο.

Πλέον φήμες και… φήμες έκαναν και κάνουν το γύρο της αγοράς, των γραφείων της Βουλής, των ενδότερων της Ιπποκράτους.

Όλα ρευστά σημειώναμε και επιμένουμε, καθώς η κατάσταση χρειάζεται κάποιας μορφής εκτόνωση, κάποια… Ιφιγένεια προκειμένου να κατευναστούν οι διογκούμενες αντιδράσεις.

Περιοριζόμαστε σε αυτά, καθώς σήμερα-αύριο μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εξελίξεις προοιωνίζεται πως θα λάβουν τη μορφή… χιονοστιβάδας.

Σε ένα τέτοιο εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον εύλογα όλα τα πονταρίσματα είναι ανοιχτά. Από το τι θα γίνει εν τέλει σήμερα στην Σύνοδο μέχρι το πώς θα αντιδράσει το ΧΑ. Και όμως μέσα στον γενικότερο χαμό, με τις τράπεζες να παραμένουν υπό …επιφυλακή και αμφισβήτηση από αρκετούς ξένους (ενδεικτική η τελευταία έκθεση της Merrill Lynch) οι βασικοί δείκτες παραμένουν μέσα στο ευρύτερο πεδίο με πυθμένα τις 1.400 και κορυφή τις 1.550 μονάδες.

Αναμφίβολα οι τεχνικοί δείκτες παραπέμπουν σε συνέχεια της διόρθωσης, σε περαιτέρω ταλαιπωρία σε εντονότερη πίεση ωστόσο επιμένουμε να παρακολουθούμε 2-3 πολύ συγκεκριμένους δείκτες (κυρίως MACD) και το περιθώριο υποχώρησης που πέριξ στις 1.450 μονάδες.

Πρόκειται για την περιοχή της κατά 61,8% διόρθωσης (για τον Γενικό Δείκτη) και αντίστοιχα των 690-695 μονάδων που μας έχουν επισημάνει από την Δευτέρα ένας – δύο φίλοι αναλυτές- παίκτες.

Σύμφωνα με έναν εξ αυτών ο MACD…έχει οριζοντιοποιηθεί και βρίσκεται με ακρίβεια στο μηδενικό σημείο. «Εξοχα» θα πουν οι φίλοι shortάκηδες να… ενισχύσουμε τις θέσεις πώλησης για τα ΣΜΕ του 20άρη προς τις 690 μονάδες μια που μέσα σε όλα αύριο λήγει και η τελευταία σειρά Παραγώγων για φέτος. Τι πιο εύκολο για μία… γιορτή των short παικτών να εξασφαλίσουν και το… Δώρο τους από τις 17 Δεκεμβρίου. Εδώ είναι η αγορά και το διήμερο προβλέπεται άκρως ενδιαφέρον, σε κάθε μέτωπο. Από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη μέχρι Μαδρίτη και Αθήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v