Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν βιβλία στο… ΧΠΑ

Τρέχουν οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα. Υπό την απειλή υποβάθμισης τα χρηματιστήρια της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» και με τις αγορές να παραγώγων να «κλείνουν βιβλία» για φέτος. Στα 6,8-6,9 ευρώ η ΕΤΕ.

Επί ξυρού ακμής οι ευρωαγορές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Στο εμπεριστατωμένο θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται και σήμερα εκτενής αναφορά στη «…συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό από το 2013».

Στις αγορές όμως, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα… ηχούν τα προειδοποιητικά καμπανάκια των διεθνών οίκων αξιολόγησης και ενώ εντείνεται η διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ/Fed- ΕΕ/ΕΚΤ-Βερολίνου.

Ραγδαίες οι εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας, με το ΧΑ να αποτυπώνει επακριβώς όλα όσα διαδραματίζονται κυρίως όμως όσα επέρχονται. Με τις τράπεζες σε διαρκή πίεση, την πλειονότητα των ξένων επιφυλακτικούς και πωλητές, τους λιγοστούς αγοραστές να συνεχίζουν την τακτική της επιλεκτικής τοποθέτησης και τους βασικούς δείκτες να παραμένουν στο… χείλος των ορίων τους. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.487,4 , με τον FTSE 20 στις 709,6 μονάδες και τους αναλυτές & ειδικούς της αγοράς να εκφράζουν διιστάμενες εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ θα πρέπει να γίνει σήμερα ορθολογική διαχείριση της «λήξης συμβολαίων» της τελευταίας σειράς για το 2010 με τον δανεισμό και τις ανοιχτές θέσεις σε υψηλά επίπεδα. Περισσότερα στοιχεία παρατίθενται στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, που αναφέρονταν στην «…αδυναμία υπέρβασης των 1.500 μονάδων».

Συμπληρωματικά στον Εκηβόλο έχουν ανέβει από τις 14/12 αλλά και σήμερα διαγράμματα που δίνουν μία καλύτερη εικόνα για την τάση. Στα 6,88 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που εχθές αντέδρασε μεν αλλά σε διάστημα 7 και 30 ημερών παραμένει σε πτωτική φορά ( με 3,2 και 4,3% αντίστοιχα).

Κάτι ανάλογο παρατηρείται για την πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων, γεγονός που καθιστά δυσχερή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1.550 μονάδων, που αποτελούσε και τον αρχικό στόχο μας.

Δυσχερές κατ΄ επέκταση και το «γύρισμα» του FTSE 20 προς τις 740-750 μονάδες αν και εχθές αντέδρασαν ορισμένοι από τον 20άρη (Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος κ.α.) αφήνοντας κάποιες ενδείξεις για σήμερα.

Έγιναν όμως ορισμένες προσπάθειες- κυρίως από τη μεσαία- χαμηλότερη αποτίμηση- να αντιδράσουν κάποιες εισηγμένες που σε μεμονωμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από υψηλούς τζίρους.

Ενδεικτική η περίπτωση της Γενικής, του Βωβού, Forthnet, Proton Bank κι ακόμη λιγοστών που επανέρχονται (ή δείχνουν να επανέρχονται) σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v