Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ούτε… Όλυμπος να ήταν οι 1.500 μονάδες

Ακόμη μία άνευρη προσπάθεια υπέρβασης των 1.500 «πέφτει» στις παρυφές της αντίστασης. Χωρίς θεαματικές διαφοροποιήσεις οι κινήσεις των παικτών σε υποκείμενη και αγορά Παραγώγων. Στις 710-715 ο FT 20, με το ζόρι τα 6,9€ η ΕΤΕ.

Προσπάθεια… αποκόλλησης από τα χαμηλά με ισομερή αντίδραση της πλειονότητας των μετοχών του FTSE 20. Προσώρας βρίσκει τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.486,5, τον FTSE 20 έως τις 714,7 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών κοντά στα δέκα εκατομμύρια ευρώ, στις 11:05.

Είναι ενδεικτικό, πως από τις 20 μετοχές της κατηγορίας μόνο μία (των Ελληνικών Πετρελαίων) υποχωρεί ενώ για τις υπόλοιπες το ποσοστό μεταβολής δεν διαφοροποιείται θεαματικά μεταξύ τους. Ετσι η μετοχή της Εθνικής αντιδρά ασθενώς έως τα 6,94 ευρώ, της Eurobank έως τα 4,31, της Alpha Bank έως τα 4,51 ευρώ. Σε ανάλογο ρυθμό και οι υπόλοιπες του κλάδου δηλαδή Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μέχρι στιγμής για καμία τραπεζική μετοχή δεν παρατηρείται μεταβολή βραχυπρόθεσμης τάσης αν και για αρκετές επιχειρείται επαναπροσέγγιση των πρώτων αντιστάσεων. Σημαντικότερη ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί η συνολικότερη προσπάθεια υπέρβασης των 1.500 μονάδων με την φορά του Γενικού Δείκτη να ισχυροποιείται μετά τα πρώτα 45 και να δημιουργεί «νέα τοπική κορυφή».

Πάντως το ενδεχόμενο πειστικής ανοδικής διάσπασης παραμένει ανοιχτό… μέχρι νεοτέρας. αν και οριακά χαμηλότερα των 1.500 αναδεικνύονται εμπόδια.

Περίπου την ίδια ώρα ανάλογο κλίμα και τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωαγορές με τον DAX σταθερά λίγο πάνω από τις 7.000 μονάδες και εύλογο το ενδιαφέρον για τα αμέσως επόμενα βήματα του Βερολίνου και της Μέρκελ.

Στα του ΧΑ, ο σχηματισμός «τοπικής διπλής κορυφής» φαίνεται να έκανε και πάλι επιφυλακτικούς αρκετούς παίκτες, οι οποίοι πάντως φαίνεται να «βολεύονται» με την διακύμανση της αγοράς γύρω από αυτά τα επίπεδα.

Πέριξ των 710-715 μονάδων ο FTSE 20 με την πλειονότητα των παικτών του ΧΠΑ να κινείται κοντά στις υποκείμενες τιμές. Θα δείξει στη συνέχεια εάν θα υπάρξει προσφορά δανεισμένων τραπεζικών μετοχών ή κλείσιμο Συμβολαίων (του FTSE 20) και σε ποιες τιμές.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Avenir «προσπαθεί» να περάσει τα 0,30 ευρώ με σχετικά ικανοποιητικό τζίρο, η Γενική συνεχίζει την κίνηση στο κανάλι προς τα 2,60 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το υποτονικότατο ενδιαφέρον για μετοχές του ευρύτερου δημοσίου, που λόγω αποκρατικοποιήσεων θα δικαιολογούσαν καλύτερη συμπεριφορά. Ωστόσο μόλις 5 μετοχές στην ΕΥΑΘ (στις 11:20) και 5.872 στην ΕΥΔΑΠ με την τιμή να υποχωρεί προς τα 4,72 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγοντας απέδιδε στον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας (ή εμπιστοσύνης των «αγορών») του οικονομικού επιτελείου την γενικότερη εικόνα απαξίας που «αναδύουν» ακόμη και μετοχές φορέων του δημοσίου για τις οποίες υποτίθεται η κυβέρνηση προωθεί… μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς. Εκτίμηση, που δεν συμμεριζόμαστε κατ΄ ανάγκη ωστόσο η επιφυλακτικότητα των περισσότερων ξένων και εγχώριων παραγόντων της αγοράς είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Άλλωστε οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν να… προγραμματίσουν και της έκτακτης εισφοράς, που τους επιφυλάσσει στην αρχή του το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v