Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σέρνεται" η Αθήνα, "πετάει" η Φρανκφούρτη

Στα χαμηλά των 690 μονάδων ο FT 20 καθώς επιμένουν οι πωλητές σε τράπεζες (-4,5%) και βαριά χαρτιά. Εικόνα περιθωριοποίησης στην Αθήνα, τη στιγμή που η Φρανκφούρτη "ωθεί" τις ευρωαγορές. Πτώση άνω του 6% σε ΑΤΕ, ΤΤ, Eurobank.

Σέρνονται στα χαμηλά της ημέρας βασικοί δείκτες, μετοχές. Στις 1.455-1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 690,5 ο Ftse20, που νωρίτερα είχε γράψει ελάχιστο στις 687 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 45-46 εκατ ευρώ (στις 14.05) από τα οποία 9,7 στη μετοχή της Εθνικής. Ο τραπεζικός τίτλος, με ελάχιστη τιμή ημέρας κοντά στα 6,5 ευρώ παραμένει εγκλωβισμένος στα 6,56 με εμφανή την υπερίσχυση των πωλητών.

Στα 5,1 εκατ. ευρώ η μετοχή της Κύπρου, που επίσης πιέζεται (με αυξημένη προσφορά), στα 3,6 της Πειραιώς που επίσης εμφανίζεται με σχετική πίεση πωλητών. Είναι ενδεικτικό, πως από τις μετοχές του δείκτη, μόλις μία (Motor Oil) παρέμενε σταθερή, με τις υπόλοιπες να διορθώνουν με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό και βάρος πωλητών. Εμφανής η διάθεση όσων έχουν μείνει στην αγορά είτε να κατοχυρώσουν θέσεις τους είτε να διασφαλίσουν ρευστότητα και λόγω της συγκυρίας.

Στα 3,25 ευρώ η μετοχή του ΤΤ, στα 0,77 ευρώ με έντονη πίεση και πωλητές στον τίτλο της Αγροτικής με προσφορά Eurobank, Marfin Popular και Alpha Bank. Εικόνα απαξίας και εγκατάλειψης τη στιγμή, που χρηματιστήρια άλλων χωρών (γαλλικό, ιρλανδικό ) θα είχαν σήμερα περισσότερες αφορμές για να δοκιμαστούν.

Αντιθέτως οι ευρωαγορές παραμένουν σε ανοδικό κανάλι με την Φρανκφούρτη να οδηγεί τα χρηματιστήρια υψηλότερα. Δεν είναι τυχαίο, πως για τον DAX σημειώνεται ποσοστό έως 1,1% προς τις 7.060 μονάδες με το γερμανικό χρηματιστήριο να επιχειρεί την υπέρβαση και των 7.120 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο DAX θα μπορούσε να ακολουθήσει ακόμη έναν ανοδικό κύκλο, παρασύροντας και τους υπόλοιπους. Βέβαια από το…πάρτυ αυτό όχι μόνο απουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά παρουσιάζει απώλειες έως 35% από την αρχή του έτους. Το ΧΑ…πρωταθλητής στην διόρθωση με το…ταμπλώ να αποτυπώνει επί της ουσίας την απαξίωση, υποβάθμιση, συρρίκνωση της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. 

Η εξισορρόπηση των βασικών δεικτών λίγο υψηλότερα των ελάχιστων τιμών ημέρας μπορεί να αμβλύνει- σε κάποιο βαθμό- τις αρχικά εντονότερες επιφυλάξεις για την τύχη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Κάτι, που βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση προβληματίζουν με τη συμπεριφορά τους (καθότι η διόρθωση συντελείται με υπερβάλλουσα προσφορά ) μετοχές εισηγμένων, όπως Γενική, Avenir, Alapis.

Ενδεικτικό της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στον FtseM, είναι το γεγονός πως για μόλις 2-3 μετοχές ( ΕΥΑΘ, Σαράντης….) διαμορφώνονταν υψηλότερη τιμή. Αλλά και στην περίπτωση του Σαράντη η τιμή των 3,27 ευρώ συντελείται με συναλλαγές μόλις πέντε (5) μετοχών (!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v