Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια των 1.500 μονάδων το ΧΑ

Το «τράβηγμα» συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών στις 17/12 αφήνει… ελπίδες για συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στα όρια των 1.400 μ. ο τραπεζικός δείκτης- μεγάλος… ασθενής- για το 2010 με την Εθνική στα 6,80 ευρώ.

Προτελευταία εβδομάδα για το 2010 με τις αγορές, το ΧΑ να αφήνουν τα σπουδαιότερα για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, με το πρώτο τρίμηνο να θεωρείται από πολλούς καθοριστικότατο.

Το ό,τι στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας σώθηκαν τα προσχήματα- με τον τρόπο, που έγινε αυτό- δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμη τάση. Στις 1.498 ο Γενικός Δείκτης, στις 713,8 μονάδες ο FTSE 20 με «τράβηγμα» συγκεκριμένων μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης και υπεραπόδοση των τραπεζών στις 1.398 μονάδες με τις λίγο ως πολύ γνωστές κινήσεις.

Ομως η κίνηση αυτή στέκεται αφορμή για ορισμένους αναλυτές και παίκτες να κάνουν λόγο για συντήρηση του βραχυχρόνιου ανοδικού momentum, ενώ ο Στέφανος Γεωργίου σημειώνει πως «… με μία κίνηση διερευνητικού χαρακτήρα η αγορά εξετάζει το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης όλων των αρνητικών σεναρίων στο επίπεδο των 1400 μονάδων. Για την ώρα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν τα κέρδη των τελευταίων 14 συνεδριάσεων αλλά η έκβαση της προσπάθειας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Τα επίπεδα των 1400 και 1550 μονάδων εξακολουθούν να παραμένουν τα πλέον καθοριστικά με τα οποία η αγορά θα αναμετρηθεί πιθανότατα με την νέα χρονιά».

Ειδικοί της αγοράς (τόσο η ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη- Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ όσο και της Εμπορικής αλλά και άλλων φίλων) καταγράφουν την σχετική κινητικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, τις τελευταίες εξελίξεις και προσεγγίζουν από διάφορες πλευρές την αγορά.

Και αν το ανοδικό σενάριο, κατά την εκτίμηση μας, «θαμπώνει» η τάση παραμένει ενεργή και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συντηρηθεί μέχρι το κλείσιμο του έτους. Τουλάχιστον να έχει διαμορφωθεί σημείο αναφοράς και πιθανής εκκίνησης για τη συνέχεια.

Το γεγονός, πως στη συνεδρίαση της 17/12 ορισμένες μετοχές του 20άρη τραβήχτηκαν υψηλότερα- έστω και για να κλείσουν σε λογικές τιμές οι αντίστοιχες θέσεις σε Συμβόλαια του FTSE 20 ή των ίδιων των μετοχών- δεν «ακυρώνει» την προδιάθεση ορισμένων ισχυρών επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων. Οι οποίοι κατά την εκτίμηση μας θα μπορούσαν να έχουν ενεργότερο, ίσως και πρωταγωνιστικό, ρόλο στο κρισιμότατο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v